Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кругообіг сірки



Для існування і функції екосистем сірки потрібно менше ніж азоту та фосфору, але кругообіг у процесі продукції та розкладання біомаси без неї неможливий. У природі сірка існує у вигляді сульфатів, глибоко в грунті, донних відкладеннях, а також у формі сульфатів заліза, сірководню, сірчистого газу (SO2). В атмосферу близько 50 % сірки надходить у вигляді сірководню, який утворюється внаслідок мікробіологічних процесів у природних і водних екосистемах. Мікроорганізми продукують сірководень шляхом відновлення сульфатів і внаслідок розкладання органічних речовин, які виділяються в атмосферу з вулканів, гейзерів тощо. Кругообіг сірки відбувається здебільшого у грунті і воді внаслідок осадового механізму. У кругообігу сірки головна роль належить спеціальним бактеріям. Одні мікроорганізми беруть участь у реакції окиснення і перетворюють частину сірководню в сульфати, інші в реакції відновлення – вивільнення сірководню із сульфатів. В організмі людини і тварин сірка окиснюється до сульфатів, у мікроорганізмах і рослинах – із сульфатів утворюються сірковмісні амінокислоти і білки, здатні відновлювати сірку із сульфатів. Надалі сірка у складі рослинних білків потрапляє до ланцюгів живлення. Розкладання рослин і тварин супроводжується вивільненням сірчистого газу і поверненням сульфатів у грунт чи воду. Сірка накопичується також у глибоко розташованих осадових породах. На дні багатьох морів (наприклад Чорне море), озер присутні бактерії, що розкладають сірковмісні речовини в анаеробних умовах з утворенням сірководню. І, навпаки, існують хемосинтезуючі бактерії, котрі окиснюють сірководень до сульфатів. Значна кількість сірки надходить у повітря з викидами промислових підприємств, теплоелектростанцій, що працюють на вугіллі. Забруднення повітря сіркою, передусім SO2, негативно впливає на лісові біоценози, гальмує фотосинтез рослин та ріст дерев. Утворення сірчаної чи сірчистої кислот при взаємодії сірки і водяної пари може бути причиною кислотних дощів, які згубно діють на екосистеми.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1899 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...