Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Валевська О.А



ДОНЕЦЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ІНСТИТУТ

МВС УКРАЇНИ

О.А. Валевська

РЕКРЕАЦІЙНЕ ПРАВО

навчально-методичний посібник

ДОНЕЦЬК

Видавничий дім «Кальміус»


УДК 349.4

ББК 67.99(2) 5я7

В 15

Рекомендовано до друку

Вченою радою факультету права

Донецького юридичного інституту МВС України

(Протокол №10 від 30.05.2012 р.)

Валевська О.А.

В 15 Рекреаційне право навч.-метод. посібник / О.А. Валевська / За заг. ред. док. юрид. наук, доцента М. Л. Шелухіна. – Донецьк: ДЮІ, ПП «ВД «Кальміус», 2012. – 160 с.

Навчально-методичний комплекс дисципліни включає курс лекцій, методичні рекомендації для проведення семінарських занять та для організації самостійної роботи студентів, засоби діагностики якості вищої освіти (тестові завдання, перелік питань до підсумкового контролю знань студентів), методичні вказівки і тематики науково-дослідницьких робіт студентів.

Навчально-методичний комплекс дисципліни може бути використано студентами-правознавцями як під час вивчення курсу «Рекреаційне право», так і при підготовці до модульного контролю.

Для студентів всіх форм навчання, аспірантів, викладачів юридичних ВНЗ і факультетів, фахівців в області екологічного права, широкого кола читачів.

© Валевська О.А., 2012

© ДЮІ, 2012

Зміст

  Список скорочень використаних у посібнику  
  Вступ  
  Тема 1  
  Тема 2  
  Тема 3  
  Тема 4  
  Тема 5  
  Тема 6  
  Тема 7  
  Тема 8  
  Тема 9  
  Тема 10  
  Методичні рекомендації для проведення семінарських занять з навчальної дисципліни «Екологічне право»  
  Плани проведення семінарських занять  
  Матеріали до теми 1  
  Матеріали до теми 2  
  Матеріали до теми 3  
  Матеріали до теми 4  
  Матеріали до теми 5  
  Матеріали до теми 6  
  Матеріали до теми 7  
  Матеріали до теми 8  
  Матеріали до теми 9  
  Матеріали до теми 10  
  Методичні рекомендації самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Рекреаційне право»  
  Тематика науково-дослідницьких робіт студентів  
  Тестові завдання  
  Приблизний перелік питань для складання екзамену з курсу  

СПИСОК СКОРОЧЕНЬ,

ВИКОРИСТАНИХ У ПОСІБНИКУ

ГКУ – Господарський кодекс України.

ЦКУ – Цивільний кодекс України.

ЗКУ – Земельний кодекс України.

КпН – Кодекс України про надра.

ВКУ – Водний Кодекс України.

ЛКУ – Лісовий Кодекс України.

КпАП – Кодекс про адміністративні правопорушення.

ККУ – Кримінальний Кодекс України.

КзПП – Кодекс законів про працю

КМУ – Кабінет Міністрів України.

ВРУ – Верховна Рада України.

ВСТУП

Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки - необхідна умова сталого економічного і соціального розвитку сучасної України як суверенної держави.

Вивчення рекреаційного права України – важлива складова частина еколого-правової освіти студентів вищих навчальних закладів. Історично взаємовідносини суспільства і природи розвивались в міру накопичення знань і досвіду від пасивної охорони природних об'єктів до раціонального природокористування, яке включає охорону та відновлення природних ресурсів і інші заходи. Природні рекреаційні ресурси є незамінною умовою і матеріальною базою розвитку рекреаційного природокористування, а їх охорона від забруднення і руйнування - найважливіше завдання суспільства. Охорона природи важлива не тільки в економічному відношенні, але і як засіб захисту здоров'я людини. Ступінь задоволення рекреаційних потреб залежить від якості оточуючого середовища в тому чи іншому регіоні. Потреба у вивченні рекреаційного права зумовлюється багатьма обставинами. По-перше, особливий інтерес у вивченні рекреаційних відносин викликає підхід до них як до виду господарських відносин, тобто, що складаються між суб'єктами господарської діяльності в процесі виробництва, продажу й надання послуг (рекреаційної діяльності). Це об'єднані загальною метою й спрямованістю санаторно-курортна, туристична, фізкультурно-оздоровча, культурно-дозвільна діяльність.

Рекреаційна діяльність становить предмет рекреаційного права як підгалузі господарського права. У сферу дії рекреаційного права попадає широке коло суспільних відносин, викликаних ринковими умовами розвитку рекреації, фактично не досліджуваних іншими галузями права. Його ціль - установлення для всіх суб'єктів рекреаційної діяльності рівних умов господарювання, реалізація державної політики про пріоритетність розвитку цієї галузі економіки, забезпечення ефективності виробництва й надання рекреаційних послуг, підвищення рівня культури, духовності суспільства.

По-друге, рекреаційне право взаємодіє з адміністративним, господарським, конституційним, фінансовим та іншими галузями права, а тому його вивчення дозволяє вдосконалити теоретичні знання та практичні навички щодо застосування відповідних норм і в цілому поглибити знання про право завдяки ознайомленню з особливостями його застосування у сфері взаємодії людини та природи.

Методичні матеріали складені відповідно до навчальної програми курсу рекреаційне право і направлені на формування у студентів нового мислення, подань і установок, основу яких становлять загальнолюдські цінності, головна з яких духовне й фізичне здоров'я людини. Посібник допоможе ознайомитися зі змістом тематичного плану, робочої програми за темами курсу, з планами практичних та самостійних занять, списком літературних джерел, зорієнтуватися у значному обсязі нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері взаємодії людини та туризму. До кожної теми практичних занять чи самостійної роботи надаються питання для самоконтролю, пропонуються теми для написання рефератів, а також список літературних та нормативно-правових джерел. Методичні матеріали викладаються на основі оновленого екологічного законодавства і практики його застосування.

Навчально-методичний комплекс дисципліни містить навчальну та робочу навчальну програми дисципліни «Рекреаційне право», курс лекцій, методичні рекомендації для проведення семінарських занять та для організації самостійної роботи студентів, методичні вказівки і тематики науково-дослідницьких робіт студентів, засоби діагностики якості вищої освіти (тестові завдання для модульного контролю, перелік питань до підсумкового контролю знань студентів). Структура дисципліни побудована із 2 залікових модулів.

1. При підготовці навчально-методичного посібника використовувались робота Бобкової А.Г. (Бобкова А.Г. Правове забезпечення рекреаційної діяльності / А.Г. Бобкова. – Донецьк: Юго-Восток, 2000. – 308 с.)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...