Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості розслідування деяких проявів організованої злочинної діяльності. Тема 5. Розслідування вбивств на замовлення (лекція – 2 год. )



Тема 5. Розслідування вбивств на замовлення (лекція – 2 год.)

Кримінально-правова та криміналістична характеристика вбивств на замовлення. Особливості механізму скоєння злочину.

Комплекс першочергових слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, спрямованих на пошук та затримання виконавця скоєння злочину, та встановлення особи замовника.

Особливості проведення деяких оперативно-розшукових заходів, слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій.

Вбивство на замовлення в діяльності професійних злочинців вперше з’явилось на Сицилії. Сицилійська мафія понад 150 років не змінювала своїх ритуалів і залишалася найбільш консервативною з усіх злочинних організацій. Вона одержала назву «Товариство честі». Право винесення смертного вироку належало голові мафіозної «сім’ї». Засудженого до смерті вбивали не «всліпу», а заздалегідь попередивши.

У рамках мафіозних кланів у Сполучених Штатах Америки на початку 30-х рр.. була створена організація професійних кіллерів – «Корпорація вбивць». З цього часу жоден мафіозний керівник під страхом смерті не мав права вчиняти кару самостійно. Щоб знищити ту чи іншу людину, йому необхідно було подати «заяву» до корпорації, оплатити «послугу» і чекати виконання вироку. Більшість вбивств на замовлення у той час у США не розкривалися.

Сьогодні в Україні крупні банківські, страхові, довірчі товариства і фірми мають відділи «безпеки», які виконують свою функцію «роботи» з боржниками, усунення конкурентів, застосовуючи найрізноманітніші методи. У пресі можна зустріти об’яви на зразок «виконую будь-які конфіденційні послуги за високу оплату», «колишній спортсмен шукає можливість заробити 2000 доларів». Попит породжує пропозицію, з’являються організатори і виконавці, замовники і кіллери.

З переходом України на шлях ринкових відносин, з капіталізацією економіки, з поширенням корупції і проникнення злочинців до різних сфер суспільного життя і бізнесу виникають проблеми і суперечності, які нерідко вирішуються за допомогою кулі, ліквідацією конкурента. На початку 90-х років вбивство на замовлення вже виступало як явище, а фігура професійного кіллера набрала «популярності». В той час жертвами кіллерів були кооператори і лідери злочинного середовища. Статистика свідчить, що кількість вбивств на замовлення збільшується, змінюється і особа жертви.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 216 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...