Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаток 21



  ЗАТВЕРДЖЕНО наказ МОЗ України від23.03.2010№261

Примірне положення

про взаємодію телемедичних центрів та закладів охорони здоров’я

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Примірне Положення визначає механізм взаємодії телемедичних центрів та закладів охорони здоров’я щодо впровадження і здійснення телемедичного консультування, телемоніторингу, телеметрії, систем домашньої (індивідуальної) телемедицини з метою розширення можливостей та підвищення ефективності лікувально-діагностичного процесу.

1.2. Телемедичні центри у складі закладів охорони здоров’я (далі - ТМЦ) забезпечують виконання покладених на них функцій з метою надання якісної, своєчасної медичної допомоги з використанням телемедичних технологій.

1.3. Координаційним центром взаємодії ТМЦ є Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини МОЗ України (далі - ДКНПЦТМ).

1.4. Науково-методичний супровід впровадження та здійснення телемедичного консультування, телемоніторингу, телеметрії, систем домашньої (індивідуальної) телемедицини здійснює Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України.

1.5. Суб’єктами взаємодії є ТМЦ, ДКНПЦТМ, а також заклади, установи і організації охорони здоров’я усіх форм власності.

1.6. Порядок взаємодіїміжТМЦ, ДКНПЦТМ, а також закладами, установами і організаціями охорони здоров’я усіх форм власності здійснюється на основі договорів, регулюється цим Положенням і є обов'язковим для виконання всіма суб’єктами взаємодії;

1.7. Суб’єкти взаємодії у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, цим Положенням.

1.8. Визначення термінів

1.8.1. Телемедицина - метод надання послуг з медичного обслуговування там, де відстань є критичним чинником. Надання послуг здійснюється представниками усіх медичних спеціальностей з використанням інформаційно-комунікаційних технологій після отримання інформації, необхідної для діагностики, лікування та профілактики захворювання.

1.8.2. Телемедична консультація – процес обговорення клінічного випадку за допомогою захищених телекомунікацій та інших комп’ютерно-інформаційних, програмно-апаратних засобів з метою прийняття лікарем найбільш оптимального та своєчасного клінічного рішення.

1.8.3. Телемоніторинг – процес одноразового або подовженого обстеження з використанням електронних діагностичних приладів у режимі реального часу або періодичною передачею даних в консультанту з метою накопичення, аналізу медичної інформації щодо фізіологічних функції та здійснення відповідних дій з надання медичної допомоги.

1.8.4. Телеметрія – сукупність технологій, що дозволяють проводити дистанційне вимірювання, збір і передачу інформації про показники діяльності (фізіологічні функції) організму пацієнта.

1.8.5. Домашнє телеконсультування – процес постійного спостереження за станом здоров’я окремого пацієнта, родини або невеликого колективу, який включає до себе періодичні сеанси телемоніторингу, телемедичного консультування.

2. ПРИНЦИПИ ВЗАЄМОДІЇ

2.1. Основні принципи взаємодії:

2.1.1. Сприяння підвищенню якості допомоги, оптимізація процесів організації та управління охороною здоров’я шляхом впровадження телемедицини в систему охорони здоров’я.

2.1.2. Реалізація заходів, спрямованих на забезпечення доступності медичної допомоги населенню України.

2.1.3. Формування системних підходів до впровадження і використання телемедичних технологій в системі охорони здоров’я, забезпечення безпеки телемедичних процедур, збереження медичної таємниці та конфіденційності, цілісності медичної інформації.

2.1.4. Реалізація принципу єдиного медичного інформаційного простору в рамках діяльності центрів телемедицини.

2.1.5. Дотримання умов конфіденційності і цілісності медичної інформації про стан здоров’я пацієнта.

2.1.6. Єдині підходи і критерії при застосуванні та оцінюванні ефективності телемедичних технологій в охороні здоров’я, визначенні можливостей використання та подальшого розвитку телемедицини.

3. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ВЗАЄМОДІЇ

3.1. Впровадження та здійснення телемедичного консультування, дистанційного навчання, телемоніторингу, систем домашньої (індивідуальної) телемедицини, дистанційного маніпулювання з метою розширення можливостей та підвищення ефективності лікувально-діагностичного процесу;

3.2. Застосування телемедицини для забезпечення лікувально-діагностичних, скрінінгових, навчальних, наукових та інших цілей;

3.3. Допомога суб’єктам організації і надання телемедичних послуг у проведенні консультативної медичної допомоги, медичних послуг, вирішенні організаційних, навчально-методичних та наукових питань;

3.4. Залучення та інтеграція різних методик та засобів телемедицини до процесу надання медичної допомоги;

3.5. Участь у розробці та впровадженні галузевих та національних стандартів, гармонізації міжнародних стандартів використання телемедичних технологій в охороні здоров’я;

3.6. Сприяння організації підвищення кваліфікації медперсоналу щодо безперервної медичної освіти шляхом дистанційного та електронного навчання, телемедичного консультування тощо.

3.7. Організація заходів щодо безпеки даних та захисту від несанкціонованого втручання підчас телемедичного консультування;

3.8. Обмін науковою медичною інформацією між суб’єктами взаємодії та закордонними установами і закладами, що використовують у своїй діяльності телемедичні технології.

4. ПОРЯДОК ВЗАЄМОДІЇ

4.1. Координаційне супроводження та організаційне сприяння здійснює Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини МОЗ України;

4.2. Науково-методичний супровід здійснює Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України;

4.3. Організація і проведення телемедичних консультацій здійснюється за наступною процедурою:

4.3.1. Попередній етап

При необхідності допускається попереднє узгодження умов проведення консультації між відповідальним представником телемедичного центру (далі Замовник) і Державного клінічного науково-практичного центру телемедицини МОЗ України (далі Координатора) або представником закладу, що проводить консультування (далі Виконавець) з використанням телефону, факсу або е-maіl. Результати цих обговорень не носять офіційний характер і не накладають взаємних зобов'язань на Сторони;

4.3.2. Подача заявки

Запит на телемедичну консультацію передається у вигляді електронної форми клінічного випадку по електронній пошті, або через спеціалізований телемедичний інтернет-портал, або на електронному носії особисто Координатору чи Виконавцю. Електронна форма клінічного випадку формується Замовником:

для передачі по електронній пошті - у відповідності зі структурою опису клінічного випадку, що направляється в запиті для проведення телемедичної консультації (Додаток 1)

Примітки:

- Структура та склад результатів медичних досліджень повиннівідповідати прийнятим медичним стандартам (нормам)

- Питання, на які необхідно відповісти в ході консультації,повинні носити конкретний і однозначний характер.

4.3.3. Аналіз заявки

Координатор проводить оцінку якості переданих матеріалів.

У випадку відсутності претензій по якості і цілісності переданих даних направляє Замовникові підтвердження про прийом клінічного випадку на консультацію. Запит вважається прийнятим до виконання з моменту відправлення підтвердження про прийняття запиту.

У випадку неможливості організації консультації через погану якість переданих матеріалів Координатор направляє Замовникові мотивоване повідомлення про відмову з вказівкою необхідних доробок, завіряючи його у керівника;

4.3.4. Підготовка консультування

Координатор передає матеріали до відповідного закладу, що проводить консультування. За згодою Замовника Координатор при наявності відповідних консультантів також може виступати у ролі Виконавця;

При неможливості проведення консультації конкретним консультантом (іменної консультації) Координатор за узгодженням із Замовником припиняє виконання запиту, або погоджує з Замовником проведення консультації у іншого спеціаліста.

При відсутності у запиті вимоги про організацію консультації конкретним консультантом (іменної консультації) Координатор самостійно визначає Виконавця, або конкретного консультанта в залежності від вимоги до його кваліфікації. Консультант - лікар-фахівець або група фахівців консультативного закладу, що розглядають клінічний випадок.

За погодженням із Замовником, запит може бути направлений кільком Виконавцям. У цьому випадку кожна з консультацій, проведених у декількох центрах, вважається самостійною;

4.3.5. Консультування

Після одержання запиту Виконавець передає матеріали про клінічний випадок відповідному консультанту і забезпечує контроль за своєчасністю і якістю проведення консультації.

Консультант проводить розгляд матеріалів клінічного випадку, підготовляє свій висновок (відповіді на поставлені в запиті питання) у традиційному виді та у електронній формі. Виконавець може проводити оцінку висновку на повноту і відповідність поставленим питанням і, у випадку позитивного рішення, передає висновок Координатору. Структура висновку, який готується Виконавцем за підсумками телемедичної консультації, що рекомендується (Додаток 2).

Електронна форма висновку завіряється (за технологічною готовністю) электронним цифровим підписом, а традиційна форма - підписами фахівця, що проводив консультування та відповідальною особою від Виконавця;

4.3.6. Завершення консультації

Після одержання висновку від Виконавця Координатор проводить повторну оцінку висновку на його відповідність поставленим питанням і передає електронну форму висновку Замовникові.

Замовник після одержання висновку повинний підтвердити виконання запиту, направивши в Координатору відповідне повідомлення. При відсутності повідомлення в термін більш двох робочих днів запит вважається виконаним і претензії по ньому не приймаються;

4.3.6. При потребі та за згодою сторін телеконсультація може проводитись у режимі реального часу, шляхом організації телеконференції.

4.4. П оказаннями для організації та проведення телемедичного консультування є:

4.4.1. Визначення (підтвердження) діагнозу;

4.4.2. Визначення (підтвердження) тактики лікування;

4.4.3. Необхідність діагностики й визначення тактики лікування рідкісних, важких або захворювань з атиповим перебігом;

4.4.4. Визначення методів профілактики ускладнень;

4.4.5. Необхідність виконання нового та/або рідкісного виду оперативного (лікувального або діагностичного) втручання, процедури тощо;

4.4.6. Відсутність безпосереднього фахівця в даній або суміжній медичній галузі або відсутність достатнього клінічного досвіду для діагностики або лікування захворювання;

4.4.7. Сумніви пацієнта у вірності поставленого або не поставленого діагнозу, рекомендованого або не рекомендованого лікування і його результатів;

4.4.8. Можливість зниження економіко-фінансових витрат на діагностику і лікування пацієнта без шкоди для їхньої якості та ефективності;

4.4.9. Пошук і визначення найкращої медичної установи для невідкладного чи планового лікування даного пацієнта, узгодження умов і термінів госпіталізації;

4.4.10. Надання медичної допомоги при значному віддаленні пацієнта від медичних центрів (авіапереліт, мореплавання, гірські райони, бойові умови тощо), неможливість подолання географічної відстані між медичним працівником і пацієнтом;

4.4.11. Географічна віддаленість окремих фахівців, яких необхідно відвідати пацієнтові під час обстеження;

4.4.12. Пошук альтернативних шляхів рішення клінічного завдання;

4.4.13. Одержання додаткових знань та умінь з даної клінічної проблеми.

4.5. Деонтологічні рекомендації для використання при телемедичному консультуванні;

4.5.1. Дотримання принципу поінформованої згоди;

4.5.2. Дотримання конфіденційності й анонімності;

4.5.3. Дотримання загальноетичних норм;

4.5.1. Дотримання принципів професійної етики і комплексу моральних вимог до осіб, що практикують із застосуванням телемедицини, поводження медичного, технічного і допоміжного персоналу;

4.6. Порядок роботи з обліковою документацією;

4.6.1. Порядок роботи з обліковою документацією регламентується нормативними документами МОЗ України та Міністерства статистики України;

4.6.2. Рекомендований перелік документації для проведення телемедичних консультацій:

- виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (Ф-027\о);

- заявка на проведення телемедичної консультації (Додаток 3);

- журнал реєстрації телемедичних консультацій (Додаток 4);

- висновок консультанта (Додаток 5);

4.7.Планування роботи

4.7.1. ДКНПЦТМ розробляє, та затверджує в МОЗ України річний план заходів (далі – річний план);

4.7.2. У річному плані визначається перелік заходів, що повинні бути виконані, строки та відповідальні за їх виконання;

4.7.3. Телемедичні центри (кабінети) провадять свою діяльність згідно із власними річними планами;

4.7.4. ДКНПЦТМ готує та надає звіти до МОЗ України про виконання плану заходів;

4.7.5. Моніторинг виконання заходів проводиться кожні півроку ДКНПЦТМ, Українським інститутом стратегічних досліджень МОЗ України;

4.7.6. Форми державної статистичної звітності подаються у відповідні обласні інформаційно-аналітичні центри медичної статистики (після затвердження в МОЗ України переліку форм державної статистичної звітності щодо діяльності телемедичних закладів).


до п. 4.3.2. Примірного положення про взаємодію телемедичних центрів та закладів охорони здоров’я

ЗАЯВКА №_________ від "___"_____________

НА ПРОВЕДЕННЯ ТЕЛЕМЕДИЧНОЇ КОНСУЛЬТАЦІЇ

1. Заявка направляється в _____________________________________ центр телемедицини

(найменування медичної установи)

2.Пацієнт (Код):

3. Стать: ч/ж

4. Місце проживання (підкреслити потрібне): область, місто, село

5. Діагноз при направленні:

6. Ціль консультації (підкреслити потрібне): діагностика захворювання, уточнення діагнозу й лікування, консультація щодо курації хворого, можливість госпіталізації, інше - вказати

7. Вид консультації (підкреслити потрібне: первинна./ повторна, планова / екстрена)

8. Спосіб зв'язку: ІSDN___________ TCP/ІP___ _______ електронна пошта____________

9. Консультація проводиться (підкреслити потрібне): - лікарем,

- лікарем у присутності хворого / особи, що діє в його інтересах,

- інше (вказати)

10. Вимоги до консультанта: П.І.Б. спеціалізація вчений ступінь

11. Перелік медичних документів і проведених досліджень, що додаються:

12 Опис клінічного випадку та питання до консультанта:

13. Бажана дата проведення консультації: час:

14. П.І.Б. відповідальної особи, що передали заявку

15. П.І.Б. лікаря

16. Найменування, адреса й тел. лікувальної установи

17. Примітки

Службова інформація ТМЦ

18. Дата прийому заявки __.___.____ в __.__ Вх. № заявки

19. Співробітник ТМЦ (П.І.Б., підпис)

20. Диспетчер (П.І.Б., підпис)

отримав заявку ___.___.____ в __.__

21. Відомості про можливість виконання заявки (підкреслити потрібне): так / немає

22. Запланований консультант:

П.І.Б.

посада вч. ступінь підрозділ:

23. Дата проведення консультації:

24. Примітки:

   
   
  до п. 4.3.2. Примірного положення про взаємодію телемедичних центрів та закладів охорони здоров’я

Примірна структура опису клінічного випадку, що направляється в запиті для проведення телемедичної консультації

(у випадку відправлення запиту засобами електронної пошти)

Опис клінічного випадку повинне містити в собі наступні відомості:

1. Загальні відомості про пацієнта:

− Вік

− Стать

− Місце проживання (область, місто, село)

2. Стан пацієнта:

− Скарги

− Анамнез захворювання

− Анамнез життя

− Сімейний анамнез

3. Опис органів і систем (серцево-судинна, нервова, опорно-рухова, шлунково-кишкова, урогенітальна тощо)

4. Дані фізикального обстеження (пульс, зріст, вага, температура, артеріальний тиск, частота дихання тощо)

5. Додаткові відомості про пацієнта (алергоанамнез, соціальні захворювання, примітки)

6. Дані загальних методів обстеження (результати лабораторних досліджень, ЭКГ тощо)

7. Результати (медичні зображення у електронній формі) та висновки, отримані підчас проведення діагностичних досліджень (рентгенографія, МРТ тощо)

8. Дані спеціальних методів дослідження

9. Діагноз

10. Одержуване лікування на момент консультації

11. Список приєднаних файлів з результатами клінічних і лабораторних досліджень, медичних зображень

Примітка: для формування текстової частини клінічного випадку повинен використовуватися Mіcrosoft Word у разі відсутності спеціального програмного забезпечення ведення електронних медичних записів.

до п. 4.6.2. Примірного положення про взаємодію телемедичних центрів та закладів охорони здоров’я
№ п\п Дата зверне­ння Заклад, що направив Попередній діагноз Номер заявки на консультацію Консультант Висновок консультан­та Дата проведення консультації Приміт­ки
                 
                 

Журнал реєстрації телемедичних консультацій

до п. 4.6.2. Примірного положення про взаємодію телемедичних центрів та закладів охорони здоров’я

(ПОВНА НАЗВА ЗАКЛАДУ)

Назва підрозділу, що проводить телемедичне консультування

Реквізити закладу (адреса, телефон, факс, тощо)

e-mail:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 522 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...