Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія як ядро філософського типу світогляду



Філософія як і інші історичні типи світогляду дає відповідь на три основні світоглядні питання, які вона формулює максимально просто: "Хто така людина? (Хто я?)", " Що таке світ? (Що мене оточує, де я ?)", "Яке призначення людини в світі? (Для чого я живу?)". Таку чітку постановку питань і доволі переконливі відповіді на них філософія дає, опираючись на розум. Філософія як система знань і є спробою раціонально (розумно) і системно відповісти на основні світоглядні питання.

При цьому слід розрізняти філософію як систему знань від філо­софії як світогляду. Можна знати про погляди певного філософа (наприк­лад, Платона чи Маркса) і не поділяти їх. Тобто знання стають основою світогляду лише в тому випадку, якщо ми довіряємо їм, віримо у них і керуємося ними у своєму житті. Отже, ядром будь-якого світогляду є переконання.

Предмет і функції філософії.

1.Предмет і об’єкт філософії.

2.Функції і призначення філософії.

Рекомендована література

Основна література

1.Бойченко І.В. Філософія історії. Підручник. — К.: Знання, 2000

2.Філософія. Навчальний посібник / За ред. /Ф. Надольного. — К.: Вікар, 1997

3.Філософія. Підручник / За ред. І.В. Бичка. — К.: Либідь, 2001

4.Філософія. Навчальний посібник / За ред. Л.В. Губерського. — К.: Знання України, 2004.

Додаткова література

1.Аристотель. Метафазика // Аристотель. Сочинение: В 4т. – Т.1. – М.: Мысль, 1976.

2.Новая философская энциклопедия. В 4 т. — Т.2. — М.: Мысль, 2001

3.Всемирная энциклопедия: Философия / Глав. науч. ред. и сост. А.А.Грицанов. — М.: АСТ; Мн.: Харвест, Современный литератор, 2001





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...