Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Блок 1. Гуманістичний зміст історії виникнення і розвитку філософії



Філософія і світогляд.

1.Світогляд як духовно-практичний феномен.

2.Історичні типи світогляду.

3.Філософія як ядро філософського типу світогляду.

Рекомендована література

Основна література

1.Бойченко І.В. Філософія історії. Підручник. — К.: Знання, 2000

2.Філософія. Навчальний посібник / За ред. І.Ф. Надольного. — К.: Вікар, 1997

3.Філософія. Підручник / За ред. І.В. Бичка. — К.: Либідь, 2001

4.Філософія. Навчальний посібник / За ред. Л.В.Губерського. —К.: Знання України, 2004.

Додаткова література

1.Новая философская энциклопедия. В 4 т. — Т.2. — М.: Мысль, 2001

2.Всемирная энциклопедия: Философия / Глав. науч. ред. и сост. А.А.Грицанов. — М.: АСТ; Мн.: Харвест, Современный литератор, 2001

1.Світогляд як духовно-практичний феномен.

Філософія має органічний зв'язок зі світог­лядом. Що ж таке світогляд? Слід підкреслити, що у визначенні цього поняття немає чіткості. Воно не є загальновизнаним. У сучасних філо­софських працях про світогляд мовиться таке: "Світогляд — це форма суспільної відомості"; "світогляд — це форма самоусвідомлення особис­тості"; "Світогляд — це система поглядів на світ і на місце людини у цьому світі"; "Світогляд — це система принципів діяльності людини"; "Світогляд — це погляд людини на світ як ціле"; „Світогляд — це спосіб духовно-практичного освоєння світу".

Всі ці та й чимало інших визначень, безумовно, мають сенс. Вони свідчать про те, що поняття "світогляд" — багатогранне, відображає складні процеси духовно-практичного життя людини. З усіх визначень, на нашу думку, найбільш прийнятним і узагальненим є таке: світогляд — це форма суспільної свідомості, спосіб духовно-практичного освоєння світу.

Філософія і світогляд в цьому контексті мають органічну єдність. Філософія теж є специфічним світоглядом, певним способом духовно-прак­тичного освоєння світу. Філософія як світогляд є системою найбільш за­гальних поглядів на світ, природу, суспільство, людину, пізнання. Філосо­фія як світогляд теоретично обґрунтовує свої положення і висновки, ос­новні принципи соціально-політичної, наукової, моральної, естетичної діяль­ності людини, тобто освоює світ як духовно (теоретично), так і практично.

Філософія і світогляд, безумовно, мають спільність. В чому вона полягає?

Спільність філософії і світогляду в тому, що вони: 1) є своєрідними формами суспільної свідомості, способами духовно-практичного освоєння світу; 2) мають однаковий предмет осмислення — відношення "людина — світ"; 3) дають цілісне уявлення про світ, людину, її походження і т.п.; 4) мають спільність за деякими своїми функціями (наприклад, виховною).

Разом з тим, філософія і світогляд — це нетотожні поняття. В чому полягає їх нетотожність?

1.Поняття "світогляд" більш широке за обсягом, ніж поняття "філософія". Світогляд включає в себе різноманітні погляди людини на світ —філософські, релігійні, суспільно-політичні, економічні, етичні, есте­тичні і т.п.

2.Для характеристики світогляду використовуються поняття "загаль­на картина світу", "світовідчуття", "світосприйняття", "світоуявлення", "світорозуміння" тощо. Для філософії найважливішими в цьому контексті є "світорозуміння".

3.Філософія і світогляд різні за своєю структурою. Перша включає в себе онтологію, логіку, теорію пізнання (гносеологію), діалектику, антропологію і т.п. В структуру останнього входять досвід, знання, віра, ціннісні орієнтації, переконання, ідеали тощо.

4.Філософія являє собою форму суспільної свідомості, світогляд і науку. Світогляд як система поглядів на світ, як спосіб його духовно-практичного освоєння не є наукою. Він може ґрунтуватися на не наукових засадах.

5.Філософія відображає і обґрунтовує своє осмислення світу своїми методами, принципами, законами, своїм логіко-понятійним апаратом, маю­чи таку функцію, як логіко-гносеологічна. Світогляд не має такої функції.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 755 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...