Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова перпендикулярних та паралельних прямих



Побудова перпендикуляра до прямої через її середину

Спосіб поділу прямої на дві рівні частини за допомогою цир­куля є також способом проведення перпендикуляра через середину відрізка. Пряма „СД” є перпендикуляр до відрізка прямої „АВ” через його середину (рис. 93).

Побудова перпендикуляра до прямої з точки „А”,

що лежить по­за цією прямою (рис. 95)

З точки „А”, як з центра, довільним радіусом проводять дугу, що перетинає пряму в точках „О1, „О2. Із знайдених точок цим самим радіусом проводять дуги до взаємного перетину в точці „В”. Пряма „АВ” і є перпендикуляром до прямої „МN” з точки „А”.

       
 
Рис. 95
 
Рис. 96


Побудова перпендикуляра до прямої через точку „А”,

що лежить на цій прямій (рис. 96)

Цю побудову можна виконати за допомогою косинця і лінійки. Установлюють косинець так, щоб його катет збігався з прямою „МN” (положення І). Потім прикладають до гіпотенузи лінійку і пересу­вають косинець по лінійці до збігу його вертикального катета з точкою „А” (положення II) і проводять перпендикуляр до прямої.

Побудова прямої, паралельної до прямої „ВС”, через точку „А” (рис. 97)

З точки „С”, як з центра, проводять дугу радіусом R = АВ, а з точки „А” проводять дугу радіусом R = ВС. На перетині цих дуг отримують точку „Д”. Пряма проведена через точки „А” та „Д” буде паралельна прямій „ВС”.

На рис. 97 показано побудову, при допомозі косинця та лінійки, прямої через точку „А”, паралельно прямій „МN”.

Рис. 97


Проведення перпендикулярних та паралельних ліній було розгля­нуто в «Типи ліній».

Побудова, вимірювання та ділення кутів

Побудова кутів (рис. 98) може бути виконана за допомогою косинців з кутами 45°, 30°, 60°.

Рис. 98

На рисунку видно, як при різних розміщеннях косинців на рейсшині (або лінійці) можна будувати кути 60° (120о), 30о (150о), 45о (135°).

Рис. 99
Побудову кутів дові­льної величини виконують транспортиром з поділками в градусах (рис. 99). Якщо потрібно побуду­вати кут 110º з вершиною в будь-якій точці від­різка, риску, що знахо­диться на транспортирі суміщають з точкою, а прямолінійна кромка транспортира повинна співпадати з відріз­ком.

Побудова кута, що дорівнює заданому (рис. 100)

Цю побудову можна виконати за допомогою циркуля. З вершини заданого кута довільним радіусом проводять дугу, яка перетинає сторо­ни кута в точках „В” та „С”. В тому місці креслення, де потрібно побудувати кут, рівний заданому, проводять пряму лінію (в даному випадку горизонтальну). На ній задають точку „ А” (вершину кута). З точки „А” радіусом, що дорівнює „АВ” або „АС”, проводять дугу до перетину з прямою, отримують точку „С”. З точки „С” радіусом R1 = ВС, що дорівнює відрізку „ВС”, роблять на дузі засічку, знаходячи точку „В”. З’єднавши точки „А” та „В”, отримаємо кут „ВАС”, що дорівнює заданому.

Ділення кута на дві рівні частини (рис. 101)

Рис. 100

Рис. 101


З вершини кута довільним радіусом проводять дугу до перетину її з сторонами кута, отримуємо точки „В” і „С”. З цих точок прово­дять дві дуги радіусом більшим за половину віддалі „ВС” до їх пе­ретину в точці „Д”. З’єднавши точки „А” і „Д” прямою отримаємо бісектрису кута, яка ділить кут на дві рівні частини.

Рис. 103
Рис. 102
Ділення прямого кута на дві рівні частини показано на (рис.102) при допомозі трикутника з кутами 45º.

Ділення прямого кута на три рівні частини

Ділення прямого кута на три рівні частини при допомозі рейсшини і трикутника з кутами 30º, 60º, 90° показано на рис. 103.

При діленні прямого кута на три частини при допомозі циркуля, з вершини „А” довільним радіусом проводять дугу до перетину з сто­ронами кута в точках „В” і „С”. Потім тим же радіусом з точок „В” і „С” на дузі роблять засічки, отримують точки „Д” і „Е”, які з’єднують з вершиною „А”. Прямі „АЕ” і „АД” ділять прямий кут на три рівні частини (рис. 104).

Рис. 104

Рис. 105
На рис. 105 показано побудову кутів, які часто зустрічаються в практиці. У лівій колонці рисунка показано побудову кутів при допомозі лінійки та косинця, а в правій колонці – при допомозі циркуля і лінійки. Послідовність побудови кутів в правій колон­ні показано числами в кружечках.

Побудова плоских фігур

Побудова трикутника „АВС” за трьома відрізками m, n, p (рис. 106)

Рис. 106
На довільній прямій відкладають відрізок „АВ” = n. З точки „А” як з центра описують дугу радіусом R1 = m, а з точки „В” – дугу радіусом R1 = р до взаємного їх перетину в точці „С”. Знайдену точку „С” сполучають з точками „А” і „В”. Отже трикутник „АВС” і буде трикутником побудованим за трьома відрізками.

Побудова многокутника, що дорівнює даному (рис.107).

Цю побудову можна виконати двома способами:

1-й спосіб (тріангуляційний). З точки „А” (рис. 107 а) проводять діагоналі і ділять многокутник на трикутники. Шуканий многокутник будують поетапно як ряд послідовних трикутників за трьома відріз­ками (рис. 106).

Рис. 107 а


2-й спосіб (координатний). Положення кожної точки на площині можна задати її координатами, відстанню від двох взаємно перпен­дикулярних прямих Ох і Оу, що називаються осями координат. Точ­ка „О” початок координат.

Положення кожної точки, наприклад точки „А” (рис. 107 б), визначають її координати „Ха” і „Yа”. На правому рисунку показано спрощену побудову точки „А”, якщо відомі її координати „Ха” і „Yа”.

Рис. 107 б

Для побудови заданого многокутника у будь-якому місці креслення, біля многокутника проводять осі координат. З вершин многокутника опускають перпендикуляри до перетину з віссю „ОХ”. Віддалі від початку координат до точок перетину перпендикулярів і будуть координати точок многокутника на вісі „ОХ”, величина перпендику­ляра опущеного з кожної точки – координата точок на вісі „ОУ” (на рис. 107 в позначено координати лише точки „А”).

       
 
Рис. 107 в
 
Рис. 107 г


У потрібному місці будують напрям осі „ОX” (рис. 107 г) і відкладають на ній координати „X” усіх вершин многокутника. Із знайдених точок проводять перпендикуляри до осі „ОX”, на яких відкладають значення координат „Y” (на рисунку позначено коорди­нати тієї самої точки „А”). Утворений многокутник А1, В1, С1, Д1, Е1 дорівнює многокутнику А В С Д Е зображеному на (рис. 107 в).

Поділ кола на рівні частини

Деякі деталі машин та приладів мають елементи, рівномірно розмі­щені по колу. При виконанні креслень таких деталей необхідно зна­ти правила поділу кола на рівні частини.

Поділ кола на чотири та вісім рівних частин (рис. 108)

Два взаємно перпендикулярні діаметра кола ділять його на чотири рівні частини, точки 1, 3, 5, 7 (рис. 108 б).

Поділити коло на вісім рівних частин можна при допомозі цир­куля, поділивши два прямі кути на дві рівні частини (рис. 108 б), отримаємо точки 2, 4, 6, 8, або при допомозі косинця з кутами 45° (рис. 108 в), гіпотенуза косинця повинна проходити через центр кола.

Поділ кола на три рівні частини (рис.109)

Для того щоб поділити коло на три рівні частини, достатньо з будь-якої точки на колі, наприклад точки „А”, яка лежить на діамет­рі, провести дугу радіусом кола „R”. При перетині дуги з колом утворяться дві точки 2 та 3; третя точка поділу буде лежати на пере­тині діаметра з колом, який проходить через точку „А” (рис. 109 б). Розділити коло на три рівних частини можна також косинцем з ку­тами 30º та 60° (рис. 109 в), гіпотенуза косинця повинна проходити через центр кола.

Поділ кола на шість рівних частин (рис. 110)

Щоб поділити коло на шість рівних частин при допомозі циркуля, потрібно з двох кінців одного з діаметрів кола провести дуги ра­діусом кола „R”, наприклад з точок 1, 4 до перетину з колом, отри­маємо точки 2, 3, 5, 6

тобто поділимо коло на шість частин (рис. 110 б).

Поділ кола на шість рівних частин при допомозі косинця з кутами 30º та 60° показано на (рис. 110 в).

Поділ кола на дванадцять рівних частин (рис. 111)

При поділі кола на 12 рівних частин, потрібно, розхилом циркуля, що дорівнює радіусу кола „R”, з точок перетину вертикального і горизонтального діаметрів з колом, провести по дві дуги до пере­тину з колом (рис. 111 б).

Використовуючи косинець з кутами 30º та 60° з послідовним обертанням його на 180° ділять коло на 12 рівних частин (рис. 111 в).

Поділ кола на п’ять рівних частин (рис. 112)

Для поділу кола на 5 рівних частин з точки „А” розхилом циркуля рівним радіусу кола, проводять дугу, яка перетинає коло в точці „n”. З точки „n” опускаємо перпендикуляр на горизонтальну осьову лінію, отримуємо точку „С”. З точки „С” радіусом „R”, що дорівнює віддалі від точки „С” до точки „1”, проводимо дугу, яка перетне горизонтальну осьову лінію в точці „m”. Віддаль від точки „1” до „m” буде приб­лизно дорівнювати 1/5 частині кола. Радіусом, що дорівнює 1/5 час­тині кола, з точки „1” відкладають точки 2 та 5, а з цих точок від­кладають точки 3 та 4.

Рис. 112

Поділ кола на десять рівних частин (рис. 113)

Провівши ту саму побудову, що і при поділі кола на 5 рівних частин, отримаємо відрізок „n1”, величина якого і буде дорівнювати довжині хорди, яка поділить коло на 10 рівних частин.

Рис. 113

Поділ кола на сім рівних частин (рис. 114)

Щоб поділити коло на сім рівних частин з точки „А”, розхилом циркуля рівним радіусу кола проводять дугу до перетину з колом в точці „n”. З точки „n” опускаємо перпендикуляр на горизонтальну осьо­ву лінію. З точки „1” радіусом, рівним відрізку „nС”, відкладають по колу сім поділок і отримують сім шуканих точок.

Рис. 114

Ділення кола на рівні частини за таблицею хорд (табл. 1)

У першій графі таблиці зазначено, на скільки частин поділяється коло, тобто число сторін вписаного многокутника; у другій графі на­ведено довжину хорди на одиницю довжини діаметра, тобто коефіцієнт на який треба помножити діаметр, щоб дістати довжину хорди.

Наприклад, коло має діаметр 100 мм. Треба побудувати вписаний десятикутник. З таблиці знаходять, що коефіцієнт дорівнює 0,309. Отже довжина хорди становитиме 100 х 0,309 = 30,9 мм. Креслять коло і від будь-якої точки на ньому відкладають знайдену величину десять разів. Сполучивши точки поділу, дістають правильний деся­тикутник.

Діаметр описаного кола залежно від довжини а сторони многокутника
Число сторін многокутника Діаметр описаного кола, d Число сторін многокутника Діаметр описаного кола, d
  1,154 а   2,614 а
  1,414 а   2,924 а
  1,702 а   3,230 а
  2,000 а   3,550 а
  2,304 а   3,864 а
Ділення кола на рівні частини (таблиця хорд)
Число поділок Довжина хорди Число поділок Довжина хорди
  0,866   0,342
  0,707   0,309
  0,588   0,282
  0,500   0,258
  0,434   0,239
  0,383   0,223
Таблиця 1 Таблиця 2

Побудова правильних многокутників за даною стороною (табл. 2)

Щоб побудувати вписаний шестикутник сторона якого дорівнює 30 мм, з табл. 2 знаходимо, що коефіцієнт на який треба помножити довжину сторони, щоб дістати діаметр описаного кола дорівнює 2,000.

Отже d = 30 х 2,000 = 60 мм. Визначивши діаметр, описують коло і вписують у нього правильний шестикутник із стороною а = 30мм.

Проведення дуги або кола через три задані точки (рис. 115)

Через три задані точки А, В, С, які не лежать на одній прямій, мож­на провести тільки одне коло (або дугу).

Центр „О” визначають побудовою: з’єднавши відрізками точки А і В, а також точки В і С, ділять ці відрізки на дві рівні час­тини; точка „О” перетину ліній ділення є центром кола (або дуги). З центра „О” проводять коло радіусом R = ОА = ОВ = ОС.

Рис. 115





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 6560 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...