Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системи і методи ремонту обладнання



Виділяють дві системи ремонту обладнання:

1) Система планово-попереджувального ремонту.

2) Система ремонту за потребами.

Системою планово-попереджувального ремонту (ППР) обладнання називається сукупність запланованих організаційних і технічних заходів за доглядом, наглядом, обслуговуванням і ремонтом обладнання з метою запобігання прогресивно наростаючого зносу, попередження аварій і підтримки обладнання в постійній експлуатаційній готовності.

Суть системи ППР заключається в проведенні через певне число годин роботи агрегату профілактичних оглядів і різних видів планових ремонтів, чергування і періодичність яких визначається призначенням агрегату, його особливостями, розмірами і умовами експлуатації.

Основними завданнями системи ППР є зниження витрат на ремонт і підвищення якості ремонту.

Система ППР обладнання включає наступні види робіт:

1) Технічне обслуговування (ТО) - це комплекс операцій, спрямованих на підтримання працездатності обладнання при використанні за призначенням, зберіганні та транспортуванні.

В процесі ТО операції, які періодично повторюються, - огляди, перевірки на точність та інші, - регламентовані, виконуються за наперед складеним графіком.

Крім того, щоденне спостереження за станом обладнання, дотриманням правил його експлуатації, усунення дрібних несправностей неперервно виконують виробничі робітники, слюсарі, електрики та ін. Деякі операції можуть бути суміщені в часі, наприклад, зміна масла з оглядами. Перевірку точності обладнання виконує персонал відділів технічного контролю і головного механіка.

2) Планові ремонти, які за змістом робіт і трудомісткістю поділяються на:

2.1. Поточний ремонт (малий) - здійснюється в процесі експлуатації для гарантованого забезпечення працездатності обладнання.

Під час цього ремонту замінюються і відновлюються окремі частини (деталі) обладнання і виконується регулювання його механізмів.

Метою такого ремонту є забезпечення працездатності до чергового планового ремонту.

В процесі поточного ремонту замінюють окремі зношені або зламані деталі, ліквідовують дефекти шляхом регулювання, виконують кріпильні роботи і т.д.

2.2. Середній ремонт - це ремонт, при якому ремонтують окремі вузли, замінюють і відновлюють основні зношені деталі, збирають, регулюють і випробовують під навантаженням.

2.3. Капітальний ремонт здійснюють з метою відновлення роботи обладнання і відновлення повного ресурсу.

При капітальному ремонті виконується повний комплекс робіт, які забезпечують відновлення техніко-економічних і експлуатаційних параметрів машини: точності, жорсткосі, швидкості, продуктивності.

Капітальні ремонти пов’язані з повним розбиранням обладнання, але,якщо це можливо, його не знімають з фундамента.

Доцільно поєднувати капітальний ремонт з модернізацією. У процесі модернізації верстати отримують нові експлуатаційні властивості: швидкість, потужність, автоматизацію управління та інші.

Вся система ППР має профілактичну суть, що полягає в забезпеченні безаварійної роботи обладнання, сприяти підтриманню його в стані експлуатаційної готовності і зменшенню виробничих втрат.

Непланові (аварійні) ремонти - це такі, які викликані відмовами і аваріями в роботі обладнання.

При добре організованій системі обслуговування, ремонту і високій кільтурі експлуатації непланові ремонти, як правило, не виникають.

Система ремонтів за потребами:

Ремонт і ТО в залежності від характеру і умов експлуатації обладнання може виконуватись різними організаційними методами:

1) Післяоглядовий метод.

При системі післяоглядових ремонтів за наперед розробленим графіком виконуються огляди обладнання, в процесі яких встановлюється його стан і складається відомість дефектів. На підставі даних огляду визначають термін і зміст наступного ремонту. Цей метод не базується на нормативах стійкості деталей, механізмів і тому не дозволяє об’єктивно встановлювати обсяги ремонтних робіт. Він був початковим етапом системи ППР і використовується для вузького кола обладнання, що працює в стабільних умовах.

2) Метод періодичних ремонтів.

При методі періодичних ремонтів плануються і за графіком виконуються огляди і ремонти обладнання: зміст робіт чергового ремонту планується, але коректується за даними попередніх оглядів.

Цей метод став можливим до впровадження при наявності нормативів, необхідних для визначення періодичності чергування заходів системи ППР: послідовності і періодичності робіт з обслуговування і ремонту, їх трудомісткості, потреби в запасних частинах і в матеріалах.

Цей метод знайшов широке використання в машинобудуванні. Нормативна її частина покладена в основу „Єдиної системи ППР і раціональної експлуатації технологічного обладнання машинобудівних підприємств”.

3) Метод стандартних ремонтів.

При методі стандартних ремонтів їх обсяг і зміст плануються і виконуються строго за графіком, незалежно від стану обладнання. Цей метод базується на точно встановлених нормативах і застосовується для обладнання, непланова зупинка якого недопустима, так як може привести до аварій (мостові крани, ескалатори).

При цьому методі зростають витрати на ремонти, а також у зв’язку із недовикористанням ресурсу деталей, тому область використання такого методу ремонтів обмежена.

Метод стандартних ремонтів передбачає строго регламентований термінами вихід обладнання в ремонт і заміну певних деталей (механізмів), незалежно від стану обладнання; виконання ремонту за наперед розробленими картами, які визначають зміст робіт, їх обсяг і прийоми виконання всіх ремонтних операцій.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1098 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...