Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критичний шлях



Шлях сіткового графіка - це будь-яка неперервна послідовність робіт, які ведуть від початкової події до кінцевої (повний) або між двома подіями (частковий).

Критичний шлях - це шлях з максимальною тривалістю, який веде від початкової події до кінцевої.

Він визначає тривалість виробничого циклу даного комплексу робіт.

Зміна тривалості будь-якої роботи, яка лежить на критичному шляху, змінює (скорочує або продовжує) термін настання кінцевої події, тобто дату досягнення кінцевої мети.

В процесі управління ходом робіт увага керівництва зосереджується на головному напрямку - на роботах критичного шляху.

В деяких випадках сітковий графік може мати декілька кретичних шляхів.

В сітковому графіку, крім критичного, є ще такі шляхи:

Ненапружені шляхи - це повні шляхи сіткового графіка, які за тривалістю менші критичного.

Ненапружені шляхи володіють важливою властивістю: на ділянках, які не співпадають з критичним, вони мають резерви часу. Це означає, що затримка у здійсненні подій, які не лежать на критичному шляху, до певного моменту не впливає на терміни завершення роботи в цілому. Критичні шляхи резервів не мають.

Підкритичні шляхи - це шляхи, які за тривалістю близькі до критичного. Підкритичні шляхи можуть стати критичними в результаті скорочення тривалості робіт, які лежать на критичному шляху, і таким чином, є потенційно небезпечними з точки зору дотримання термінів завершення розробки.

Найменш напружені шляхи є безпечними для порушення термінів закінчення робіт і тому можуть розглядатися з точки зору використання ресурсів (робочої сили, грошей), виділених для їх виконання. Перерозподіл цих ресурсів з передачею їх на роботи критичного шляху може привести до скорочення тривалості останнього.

Розрахуємо критичний шлях для нашого прикладу:

tL1 = 0-1-4-6 (0,1; 1,4; 4,6) = 4+2+2 = 8 днів

tL2 = 0-1-3-7 = 4+3+3 = 10 днів

tL3 = 0-1-3-5-6 = 4+3+1+1 = 9 днів

tL4 = 0-1-2-5-6 = 4+1+2+1 = 8 днів

tL5 = 0-2-5-6 = 1+2+1 = 4 дня

Шлях tL2 - критичний

Шляхи tL1, tL3, tL4, - підкритичні

Шлях tL5 - найменш напружений шлях.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 793 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...