Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Устаткування працює безперервно!



При переході обробки одних деталей на інші витрачається багато часу на переобладнання робочих місць. Великим є норматив незавершеного виробництва.

2) Паралельний вид руху предметів праці у виробництві характеризується тим, що невеликі передавальні партії або окремі штуки передаються з попередньої операції на наступну відразу після закінчення їх обробки на попередній (незалежно від тривалості суміжних операційних циклів).

При цьому партія ділиться на невеликі передавальні (транспортні) партії (р) або навіть окремі штуки.

Технологічний цикл при паралельному виді руху виробів розраховується за формулою:

Тпар = р

При цьому партія або окремі штуки не пролежують, однак робочі місця завантажені не повністю.

Таким чином, в цьому випадку має місце паралельність, найкоротший цикл, але не досягнуто неперервності.

№ опер. Тривалість операції Cі Паралельне сполучення операцій
    1
     
     
     
    1

t = 30 хв
30 хв.

Тпар = 48 хв

Тпар = 1∙30 + (3 - 1)∙9 = 48 хв.

При передачі деталей з операції меншої тривалості на операцію більшої тривалості, деталь, як правило, пролежує до моменту початку її обробки. Таке пролежування можливе тоді, коли різниця між операціями меншої тривалості і більшої - значна. В усіх інших випадках простоює устаткування.

Тому, паралельний вид руху партій недоцільно використовувати в процесах, які мають операційний цикл різної тривалості, так як при цьому втрати будуть значні. Необхідно або запроектувати процес так, щоб вирівняти операційні цикли, або перейти на змішаний вид руху партій.

В процесах, які мають однакову продуктивність по всіх операціях технологічного процесу, тобто Топ = const, досягається повна неперервність руху предмету праці, роботи обладнання і робітників. Такий варіант лежить в основі організації неперервно-потокової лінії.

3) Змішане (комбіноване) сполучення операцій (паралельно-послідовний вид руху) передбачає такий порядок передачі деталей передавальними партіями, при якому досягається найбільша одночасність виконання операційних циклів, а обробка на кожній операції здійснюється неперервно.

Цикл при паралельно-послідовному сполученні операцій коротший, ніж при послідовному сполученні, але більший, ніж при паралельному сполученні.

Тпп = n ∙

де τі - час паралельності (одночасності) протікання операційних циклів між двома суміжними операціями.

В процесі можливі два варіанти поєднання суміжних операцій:

1) при Топm < Топm+1

       
   
Топ
 
 


τ = Тп - Тпп

6 хв.
 
 
 
 
 
Тп = n

Тпп = р

τ
τ = n - р

 
 


В цьому випадку партією на наступну операцію (m+1) можна передавати відразу після закінчення обробки першої штуки або першої партії деталей на попередній m операції і неперервність буде забезпечена.

2) при Топm > Топm+1

 
 


6 хв.
 
 
τ = Тп - Тпп

 
 
 
Тп = n

τ
Тпп = n

Тц
τ = n - n

 
 


В цьому випадку неперервність обробки партії на наступній операції може бути досягнута лишепри нагромадженні перед початком її мінімально необхідного заділу (запасу) деталей, а отже, наступна операція може бути почата в більш пізній момент.

При цьому, остання передаточна партія (або штука) обробляється на останній операції без очікування (послідовно), а всі попередні повинні бути оброблені до моменту початку обробки останньої.

Тпп = р

Послідовне порівняння кожної пари операцій дає можливість віднести їх одну до довгих, другу до коротких.

Паралельно-послідовний вид руху доцільно використовувати при великих партіях і трудомісткості, що властиве великосерійному виробництву.

№ опер. Тривалість операції, ti Cі Паралельне сполучення операцій
     
 

       
       
       
       

30 16

Тпар = 1∙30 - (3 - 1) ∙16 = 58 хв.

Тепер розглянемо тривалість виробничого циклу, який складається із часу основних (технологічних) операцій, допоміжних операцій і перерв.

Тривалість допоміжних (транспортних контрольних) операцій в залежності від організації їх виконання, не завжди включається в норматив виробничого циклу, так як вона повністю або частково може бути перекрита часом технологічного циклу або часом перерв в обробці.

Наявність міжопераційних перерв необхідно враховувати в графіках руху предметів праці у виробничому циклі.

Перерви, пов’язані з режимом роботи звичайно враховуються шляхом переводу циклу, розрахованого в робочому часі, в календарний час. З врахуванням всіх необхідних перерв виробничий цикл при різних видах руху предметів праці в календарних днях визначається:

Тц.посл. =

Тпар =

Тпп =

де d - число змін за добу;

q - тривалість зміни, хв.;

f - коефіцієнт переводу робочого часу в календарний ();

tмо - середній міжопераційний час, хв;

Тпр - час протікання природних процесів, год.

Проаналізувавши графіки і формули розрахунку виробничого циклу можна зробити наступні висновки:

1) рівень паралельності, неперервності і тривалість циклу суттєво залежать від виду руху предметів праці у виробництві;

2) у невпорядкованих і несинхронізованих процесах всі види руху предметів праці не забезпечують непрерервності процесу, а отже, мають резерви раціоналізації;

3) збільшення розміру партії виявляє найменший вплив на цикл при паралельному виді руху, найбільший - при послідовному, тому збільшення доцільне при паралельному русі предметів праці, так як при цьому цикл збільшується з меншою інтенсивністю, ніж розмір партії;

4) зміна норм часу по операціях відчутно впливає на цикл, однак цей вплив при різних видах руху партій не однаковий: прискорення коротких операційних циклів при паралельно-послідовному виді руху, приводить до збільшення виробітки на операції, але при цьому викликає втрати у виробництві через збільшення тривалості циклу;

5) при формуванні виробничих процесів слід впроваджувати ефективні організаційні методи зменшення тривалості виробничого циклу.

Так, скоротити час виробничого циклу можна на основі вибору раціональної черговості обробки групи різних деталей на декількох робочих місцях.

Оптимальну черговість обробки різних деталей на двох верстатах можна визначити за допомогою правила Белмана-Джонсона: першою до виробництва береться деталь, що має найменшу тривалість на першому верстаті, останньою - та, яка має найменшу тривалість на другому верстаті.

Наприклад, згідно з правилом: Д-А-В-Г-Б:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...