Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виробничий процес і його структура



Під виробничим процесом розуміють цілеспрямовану дію праці при допомозі відповідних засобів на предмет праці для одержання певного продукту (засоби праці, предмет праці, праця людей).

В машинобудуванні це послідовне одержання під дією праці заготовок деталей, їх обробка і складання в готовий виріб. При цьому трудові процеси поєднуються з фізико-хімічними і природними процесами.

Отже, виробничий процес являє собою сукупність основних, допоміжних і обслуговуючих процесів праці, а також природних процесів, в результаті яких матеріали перетворюються в готові вироби.

За своїм призначенням процеси поділяються на:

1) основні

2) допоміжні

3) обслуговуючі

До основних процесів відносяться процеси виготовлення виробів, які складають програму випуску і відповідають спеціалізації заводу.

Сукупність основних виробничих процесів складає основне виробництво.

Для машинобудівних підприємств основне виробництво складається із трьох стадій:

1 - заготівельної

2 - обробки

3 - складання.

Для ремонтних підприємств: 1 - розбирання, 2 - обробка, 3 - складання.

На заготівельній стадії здійснюється одержання заготовок деталей різними методами (різання, литво, штамповка та ін.)

Стадія обробки - забезпечує перетворення заготовок в готові деталі шляхом механічної, термічної, хімічної обробки.

На стадії складання (заключній стадії) відбувається складання механізмів, вузлів і машин, їх випробування, консервація та упаковка для відправки споживачу.

При виробництві складних машин випробування, консервація і упаковка виконується в спеціальних цехах.

До допоміжних відносяться процеси, пов’язані з виготовленням продукції, яка споживається на підприємстві в основному виробництві. Це: виготовлення інструменту, виробіток тари і ін.

Сукупність допоміжних процесів утворює допоміжне виробництво заводу - інструментальне, енергетичне, ремонтне.

Завданням допоміжного виробництва є якісне і своєчасне забезпечення основного виробництва всіма засобами технічного оснащення і енергоносіями, підвищення технічного рівня основного виробництва.

До обслуговуючих процесів звичайно відносять процеси, пов’язані з наданням виробничих послуг основному виробництву - транспортування, складування і видача всіх матеріалів у виробництво, нагромадження і механізована обробка науково-технічної інформації, процеси лабораторних досліджень і аналізу матеріалів, напівфабрикатів, контроль точності приладів, інструментів, які використовуються в основному і допоміжних процесах.

Сукупність обслуговуючих процесів утворює обслуговуюче господарство - транспортне, склади та інше, яке забезпечує неперервну роботу основного і допоміжного виробництва. В результаті цих процесів не створюється продукція, а тільки виконуються послуги.

Склад і взаємозв’язок основних, допоміжних і обслуговуючих процесів утворюють структуру виробничого процесу.

Дослідне виробництво має дещо інший склад. В нього входять процеси дослідження і проектування нових конструкцій машин, технологічної, матеріально-технічної і організаційної підготовки, виробництва дослідних зразків виробів, виготовлення, випробування і доведення проектних машин до вимог стандартів, технічних умов та вимог замовника.

Основний виробничий процес розбивається на часткові процеси, основною структурною одиницею яких є операція.

Операцією називається частина основного виробничого процесу, яка виконується неперервно на одному робочому місці без переналагодження обладнання над одним або декількома виробами, а в умовах автоматичного виробництва - під контролем робітника.

Операція - особлива ланка у всій організації машинобудівного виробництва, так як вона є основою технологічного і виробничого планування для всіх підрозділів підприємства. Стосовно до операції визначаються методи її виконання, необхідне обладнання, інструменти, пристрої, встановлюються витрати праці, матеріалів, енергії, узгоджується в часі і просторі робота суміжних дільниць виробництва і окремих дільниць обладнання.

В організаційному відношенні основні і допоміжні процеси можуть бути поділені на прості і складні.

Простими називаються процеси виготовлення простих предметів праці, а також окремо взяті процеси складання. Це ряд послідовних операцій виготовлення виробу.

Складний процес - це сукупність координованих в часі простих процесів. Це весь процес виготовлення машини та її випробування.

Природні процеси - це процеси, які відбуваються без участі людини, вони бувають досить тривалими (наприклад, охолодження, сушка і т.п.).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...