Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відповідно до правил особистої гігієни на фермах і комплексах



необхідно:

– утримувати в чистоті робоче місце, інвентар та обладнання;

– регулярно прати та дезінфікувати спецодяг;

– заміняти спецодяг при забрудненні, а санітарний одяг – після проведення відповідних робіт;

– після закінчення робіт, а також перед прийняттям їжі знімати спеціальний (санітарний) одяг і поміщати його на збереження у відведене місце (шафу);

– ретельно мити руки теплою водою з милом і витирати їх чистим рушником, полоскати рот і ніс;

– за необхідності, перед миттям руки дезінфікувати, а зсадини та подряпини обробляти антисептичними розчинами йоду чи брильянтової зелені; у відповідних випадках накладати бинтові пов’язки.

Приймати їжу або пити в самих тваринницьких приміщеннях заборонено!

Заборонена також присутність зайвих осіб при проведенні будь-яких ветеринарно-санітарних заходів.

Безпека праці під час проведення ветеринарно-санітарних заходів з тваринами

Санітарно-профілактичні заходи

Метою санітарно-профілактичних заходів є запобігання захворювань свійських тварин і птиці на фермах та комплексах, а також людей, у першу чергу обслуговуючого персоналу, зооантропонозами, яких відомо біля ста. У системі цих заходів важливе місце займають: дезінфекція, дезінвазія, дезінсекція та дератизація.

Організація і проведення робіт повинні передбачати:

– усунення на робочому місці біологічної небезпеки;

– застосування спеціальної ветеринарної техніки;

– безпечне використання і зберігання засобів для проведення дезінфекції, дезінвазії, дезінсекції та дератизації;

– сучасне проведення протиепізоотичних заходів.

При використанні засобів боротьби із шкідниками (пестициди) необхідно враховувати їх основні властивості:

– вони знаходяться в зовнішньому середовищі до повного розпаду;

– концентрація препаратів, необхідна для знищення шкідників, одночасно є небезпечною для людей;

– зниження концентрації неможливе, оскільки препарати втратять свої

властивості.

Дезінфекція – це комплекс заходів, направлених на знищення інфекційних збудників на об’єктах зовнішнього середовища або на тваринницьких фермах та птахофабриках. Дезінфекцію проводять як з профілактичною ціллю (дезінфекція профілактична), так і для ліквідації інфекційного осередку (вимушена дезінфекція). Остання складається з поточної та заключної. Порядок проведення кожної дезінфекції визначається відповідною інструкцією з урахуванням характеру заразного захворювання. Дезінфекція повинна проводитися у два послідовних етапи:

1) механічна очистка приміщення, обладнання, інвентарю, спецодягу та ін.,

а також території, що прилягає;

2) безпосередня дезінфекція обеззаражувальними засобами.

При виборі дезінфектанту необхідно враховувати:

– властивість та стійкість збудника інфекції;

– об’єкт дезінфекції (приміщення, вигули, спецодяг та ін.);

– можливість перевезення цього засобу;

– дія його на людину, тварину, птицю та навколишнє середовище;

– температуру і концентрацію розчину;

– норми витрати;

– швидкість та напрямок вітру (при роботі поза приміщенням);

– термін експозиції;

– спосіб подачі розчину до об’єкта дезінфекції.

Перед проведенням дезінфекції приміщень з них виводять тварин, відключають електроенергію. При проведенні дезінфекції з використанням генераторів (АПГ, АГ-2, УД-2) необхідно мати первинні засоби пожежогасіння.

При дезінфекції території, зовнішніх стін приміщень не можна допускати попадання струменя розчину з напірного шланга на оголені проводи електромережі.

Установку для дезінфекції під час роботи необхідно розміщувати на відкритому повітрі з підвітряної сторони. По закінченні роботи установку та апаратуру потрібно промити чистою водою (аерозольні генератори – дизельним паливом).

На місці робіт по дезінфекції заборонено курити, приймати їжу та пити, зберігати фураж, воду, продукти, особистий одяг, а також залишати об’єкт, оброблений ядохімікатами, без охорони і відповідних пізнавальних знаків.

Після проведення дезінфекції приміщення закривають на певний час, потім провітрюють.

Для працюючих у належних місцях повинні знаходитися вода для пиття і миття рук, мило, рушники, а також аптечка з відповідними засобами на випадок отруєння або травми.

Допущенний до роботи персонал повинен бути забезпечений спецодягом і спецвзуттям, захисними окулярами, респіраторами або протигазами, іншими засобами індивідуального захисту залежно від властивостей препаратів і технології проведення дезінфекції.

Аерозольну дезінфекцію можна проводити тільки після ретельного аналізу всіх можливих наслідків безпосередньої та віддаленої дії аерозолів.

Дезінвазія проводиться з метою знешкодження яєць та личинок гельмінтів і ооцист кокцидій у зовнішньому середовищі. У тваринництві і птахівництві профілактичну дезінвазію роблять одночасно з профілактичною дезінфекцією. Поточну дезінвазію проводять тільки після дегельмінтизації тварин і повторюють її після чергової дегельмінтизації. Заключну дезінвазію приміщень здійснюють після виздоровлення всіх тварин або після виведення із приміщень всіх хворих тварин. Дезінвазії також повинно передувати механічне очищення приміщень, прибирання гною, залишків корму та ін.

Після проведення всіх потрібних операцій по дезінвазії приміщення провітрюють, годівниці, поїлки, інвентар промивають водою, проводять побілку і дезінфікують предмети догляду за тваринами або птахами.

Дезінсекція – це знешкодження на птахо- або тваринницьких фермах шкідливих ектопаразитів: членистоногих комах і кліщів.

Для профілактики зараження ектопаразитами два рази на рік (весною, після встановлення стійкої теплої погоди та на початку осені) проводять ретельне обстеження приміщень, тварин або птахів. Неблагополучні господарства обстежують щомісяця до повного виздоровлення. Поряд з цим, для запобігання зараження комахами і кліщами забезпечують чистоту та належний порядок у приміщеннях та на прилеглих територіях, не допускаючи заносу і заселення ектопаразитами приміщень і територій, здійснюють обов’язкову весняну профілактичну і регулярну періодичну дезінсекцію постраждалих приміщень, територій, тварин або птиці, у т.ч. гноєсховищ.

Дератизація використовується для знешкодження шкідливих гризунів: пацюків, мишей та ін.

До профілактичних заходів боротьби з гризунами відносяться два основні: не дати їм доступу до кормів та до місць розмножування. Дератизацію здійснюють за допомогою механічних, хімічних, біологічних та бактеріологічних способів. При використанні приманок особливу увагу приділяють ретельному додержанню концентрацій препаратів, що рекомендуються, обладнанню місць, де готують розчини, та самим приманкам, їх надійній охороні. Найбільше використання знайшло поєднання бактеріологічного методу з хімічним.

Необхідно пам’ятати, що приманки, особливо з фосфідом цинку, при невмілому застосуванні можуть призвести до загибелі не тільки гризунів, але й сільськогосподарських тварин та людей. Не допускається відкрите розкидання отруєних приманок у населених пунктах та навколо них, у межах випасу худоби і вигулу птиці, навколо ферм у радіусі 500м, у місцях концентрації корисних диких тварин і птахів, а також на землях, що прилягають до них, у радіусі 200м. На обробленій приманками території заборонено випасати худобу на термін, вказаний в інструкції для даного препарату.

При дератизації треба виключати можливість забруднення патогенними мікроорганізмами та ядохімікатами сільськогосподарської продукції, землі, води і повітря.

До найбільш небезпечних і трудомістких робіт, що входять до санітарних заходів, відносяться дезінфекція та дезінсекція тваринницьких і птахоферм, а також обприскування тварин для захисту їх від комах і кліщів. У більшості випадків для цього використовують різні типи машин, обладнання і апаратів, які умовно можна класифікувати на 6 видів: установки для дезінфекції і дезінсекції, апарати для використання пиловидних препаратів, аерозольні апарати, камерні апарати, апарати для обприскування і купання тварин, а також апарати для дезінфекції фізичними методами. Робота на цих машинах вважається шкідливою, тому на обслуговуючий персонал поширюються відповідні пільги: шестигодинний робочий день (при використанні фосфорорганічних сполук, а також інших сильнодіючих та високотоксичних речовин – 4 години з подальшим доопрацюванням без контакту з хімічними речовинами – до 6 годин), спецхарчування та ін.

Зберігають деззасоби, отрутохімікати в закритих складських приміщеннях у міцній справній тарі з маркіруванням, де вказаний завод-виготівник, дата виготовлення, номер партії, маса.

Пестициди маркіруються кольоровими смугами:

чорна – інсектициди, акарициди (для знищення комах, мух; кліщів);

жовта – зооциди (для знищення гризунів);

зелена – фунгіциди (для знищення шкідливих грибів і грибкових захворювань рослин);

синя – протруювачі (для протруєння насіння);

червона – гербіциди (для знищення бур’янів);

біла – дефоліанти (для знищення листя).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...