Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забезпечення пожежної безпеки електроустановок



Електричні мережі і електрообладнання повинні відповідати вимогам діючих “Правил улаштування електроустановок (ПУЕ)”, “Правил технічної експлуатації (ПТЕЕ)”, “Правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів”.

У тваринницьких приміщеннях доцільно застосовувати заховану прокладку електричних проводів у стальних трубах або всередині будівельної конструкції. Допускається прокладка проводів відкрито на ізоляторах окремо один від одного на відстані 10 см. При відкритій прокладці проводів у місцях, де можливе їх механічне пошкодження, вони повинні бути додатково захищені (стальною трубою, металевим прутом, швелером).

У корівниках, телятниках, свинарниках та інших тваринницьких приміщеннях електросвітильники повинні бути пиловодонепроникними або вологозахищеного виконання. При цьому електричні лампочки повинні бути постійно захищені скляними ковпаками.

Мережу для освітлення необхідно монтувати таким чином, щоб світильники не торкались до спалимих конструкцій будівель і матеріалів.

Розподільчі щити, вимикачі, запобіжники необхідно встановлювати в тамбурах або на зовнішніх стінах тваринницьких приміщень з огородженням їх неспалимими шафами.

Повітряні лінії електропередач повинні розміщуватися на відстані не менше півторакратної висоти опори від пожежонебезпечних будівель.

Електрообладнання пересувних ультрафіолетових установок повинно бути віддалено від спалимих матеріалів.

При влаштуванні й експлуатації електричних брудерів необхідно виконувати такі вимоги:

– відстань від теплонагрівальних елементів до підстилки і спалимих

предметів повинно бути по вертикалі не менше 80см і по горизонталі – не

менше 25см;

– у кожного брудера повинен бути самостійний вимикач;

– температурний режим під брудером повинен підтримуватися автоматично;

– проводи, які підходять до електробрудерів і ультрафіолетових установок, повинні прокладатися на висоті не менше 2,5м від рівня підлоги і на відстані не менше 10 см від спалимих конструкцій.

Електродвигуни, світильники, проводи, розподільчі пристрої необхідно періодично (не рідше двох разів на місяць) очищати від пилу.

При експлуатації електроустановок забороняється:

– використовувати кабельні проводи з ізоляцією, яка має пошкодження;

– використовувати електрозапобіжники з некаліброваними плавками

вставками;

– користуватися електронагрівними приладами без вогнестійких підставок, а також залишати їх на тривалий час включеними в мережу без нагляду;

– користуватися пошкодженими розетками, вимикачами і іншим електрообладнанням;

– закріплювати електричні проводи цвяхами, вішати на проводах, роликах і вимикачах будь-які предмети;

– розміщувати електропроводи над місцями розміщення тварин;

– застосовувати лампи, потужність яких перевищує допустиму для даного

типу світильника;

– підвішувати світильники безпосередньо на проводах.

По закінчення робочого дня електроустановки в приміщеннях, які не мають чергового персоналу, повинні бути відключені. Під напругою можуть залишатися тільки електроустановки безперервного технологічного обладнання, а також електромереж чергового освітлення.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 461 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...