Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека праці під час обслуговування кролів



У даний час загальне визнання отримало кліточне утримання кроликів і нутрій, що в значній мірі полегшує їх вилов.

Коли кролика піймають, його беруть однією рукою за вуха і складку шкіри в ділянці потилиці, а другою за тазові кінцівки і в розтягнутому положенні утримують на столі.

При роботі з кролями необхідно бути обережними, тому що вони можуть подряпати. При обстеженні їх ложать або ставлять на стіл.

Кролик – дуже лякливий звір зі слабкою нервовою системою. Незвичайний шум, поява навіть незнайомого предмету може призвести до тяжких наслідків – аборту, поїдання кроленят або травмування їх переляканою крільчихою.

Кролів дуже часто приходиться переміщувати із клітки в клітку, брати в руки для проведення різних процедур. Це необхідно робити вміло.

Забороняється переносити кролика за вуха. Це не тільки боляче, але й небезпечно з тієї причини, що м'яз діафрагми, який розділяє грудну і черевну порожнину, не може протистояти тиску органів у висячого кролика (порушується дихання і може наступити смерть від його зупинки, тому що у кролика тип дихання – діафрагмовий).

З тієї ж причини забороняється переносити кроликів вниз головою, особливо дорослих. Кролики при цьому дуже активно чинять опір, можуть виникнути розриви зв'язок і м'язів.

Кроленя можна переносити, беручи за складку шкіри на поперекові, при цьому вони звисають горизонтально і не дряпаються. Найкращий спосіб перенесення кроликів – за складку шкіри на шиї і спині. Шия і голова при цьому трохи відхиляються назад і ніби спираються на кисть. Несуча рука повинна бути паралельна до хребта, а друга – підтримувати кролика за крижі.

Необхідно виконувати правила техніки безпеки, оглядаючи кролика, повернутого черевом і міцними кігтями кінцівок до обличчя лікаря.

Нутрію ловлять за хвіст, беруть рукою за середину або основу хвоста і піднімають. Тварина робить рух вперед, і в цей час її беруть за задні лапи. Коли хвіст і задні лапи знаходяться в одній руці, нутрії дають впертися передніми лапами на кришку клітки чи яку-небудь опору. Другу руку підводять зі сторони живота до грудей і таким чином ії утримують. За хвіст її необхідно брати без різких ривків, щоб не нанести травму. На значну відстань нутрію переносять у клітці або мішку. Кролів і нутрій вбивають різким ударом палиці (товщиною

4–5 см) по голові за вухами.

Для фіксації нутрій можна користуватися спеціальними щипцями, якими захвачують звіря за шию і утримують в необхідному положенні.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1144 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...