Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Г. Госсен



ТЕМА 1

ПРЕДМЕТ І МЕТОД МІКРОЕКОНОМІКИ

1. Мікроекономіка в системі економічних наук

2. Предмет, метод мікроекономіки

3. Мікросистема: поняття, різновиди

4. Економічний вибір в умовах обмеженості ресурсів. Крива трансформації

1. Мікроекономіка в системі економічних наук

Предметом вивчення економічної теорії є діяль­ність людей, пов'язана з досягненням ефективного використан­ня обмежених ресурсів для найкращого задоволення потреб у життєвих благах.

Мікроекономіка —це розділ економічної теорії, який вивчає діяльність окремих еконо­мічних одиниць і структур, таких як домашні господарства, під­приємства, ринки окремих благ.

Головні проблеми, які досліджує мікроекономіка, — це попит, пропозиція, ціна, заробітна плата, підприємництво, конкуренція, прибуток.

Макроекономіка — це частина економічної теорії, що вивчає економіку в ціло­му. Вона досліджує такі проблеми, як обсяги національного ви­робництва (показники і динаміка), розподіл національного про­дукту, зайнятість і безробіття, інфляція і дефляція, роль держави в економічному житті суспільства та інші.

1. Що виробляти? Тобто виробник завжди вирішує пи­тання, які товари і послуги та в якій кількості виробляти.

2. Як виробляти?

3. Для кого виробляти? Оскільки життєві блага обме­жені, то потрібно вивчати доходи населення та механізм їх роз­поділу на поточне та перспективне споживання.

4. Коли будуть спожиті ті чи інші блага або ресурси? Не­обхідно зробити вибір: споживати їх зараз чи пізніше? Викорис­таємо наші обмежені природні ресурси самі чи залишимо їх для майбутніх поколінь?

Позитивна мікроекономіка встановлює економічні зв'язки, що реально склалися, не даючи їм оцінки — добрі вони чи погані. Вона приймає дійсність такою, як є.

Нормативна мікроекономіка — це оцінювальні судження відносно правильності чи неправильності дій, вони відповідають на питання: якими повинні бути економічні зв'язки, якою повин­на бути економіка, які рішення потрібно прийняти?

ЕТАПИ ЕВОЛЮЦІЙНОГО РОЗВИТКУ МІКРОЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ

- Основи мікроекономіки виявляються в класичній політичній еко­номіці, де Адам Сміт заклав основи функціонального аналізу

- Засновниками мікроекономіки вважаються вчені Жан Батіст Сей (теорія трьох факторів виробництва) і Томас Мальтус (закон спадної доходності)

Рр

Закладаються фундаменти мікроекономіки, формуються основні методологічні принципи дослідження

Г. Госсен

Вперше використав психологічний фактор аналізу економічної поведінки суб'єктів і сформулював закони насичення потреб людини

К. Менгер, Ф. Візер, Е. Бем-Баверк

Збагатили економічну науку відкриттям принципу граничної корисності й запропонували кількісний (кардиналістський) підхід до її визначення






Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 570 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...