Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчання



Ця система з'явилася результатом еволюції індивідуально групової системи. Збільшення груп учнів у кожного викладача і, як наслідок, скорочення часу безпосередньої роботи з кожним учнем; заучування молитов і віршів хором вели до накопичення досвіду групової роботи. При цьому групи сталі підбиратися з приблизно однаковою підготовкою учнів, що дозволяла організовувати колективнуроботу на заняттях.

Досвід групового навчання показав, що воно йде значно продуктивніше, якщо:

- учні згруповані в окремі класи у відповідності нетільки з рівнем знань, але і з віком;

- по предметах розроблені учбові програми, і вивчення їх здійснюється планомірно (в учбовому процесі по кожному предмету виділений ряд розділів і тим, які освоюються по частинам на окремих заняттях).

- заняття ведуться в певному режимі по постійному розкладу.

Це привело до якісної зміни організації теоретичного навчання. Накопичення і узагальнення педагогічного досвіду, розвиток науки в середні століття дозволили представити організацію навчання у вигляді нової системи, дати її наукове обгрунтовування, що і було вперше зроблене Я. А. Каменськім, І. Штурмом, І. Г. Песталоцци і іншими педагогами. Система отримала назву «класно-урочної».

Класно-урочна система організації теоретичного навчання припускає дозування учбового матеріалу відповідно до пізнавальних можливостей вчаться на теоретичному занятті, обмеженому строго певним часом. Ефективність організації навчання в класно-урочній системі привела до широкого розповсюдження цієї системи в учбових закладах. Класно-урочна система організації теоретичного навчання і її розвиток породили безліч спроб раціоналізації цієї системи, викликаних новими задачами, які доводилося вирішувати органами освіти в різних суспільно-політичних і економічних умовах.

Робилися спроби раціоналізації класно-урочної системи організації теоретичного навчання. Був створений цілий ряд подібних систем, деякі з них приведені нижче.

Белл-лсимастерськая система організації теоретичного навчання (автори А. Белл і Д. Ланкастер) припускала взаємне навчання. Викладач навчав дозі учбової інформації, в основному найздібніших учнів, які, у свою чергу, навчали учнів, що не знали цього матеріалу. В США і Англії в 60-е роки двадцятого століття система була відроджена на основі застосування учбового телебачення, що припускало трансляцію лекцій висококваліфікованих педагогів і опрацьовування учнями під керівництвом вчителів (в школі) або дорослих, що наглядають за дітьми удома, батьків, домохазяйок, репетиторів і т.п.

Дальтон-план (Е. Паркхерст). Єство організації навчання по Дальтон-плану полягало в самостійному просуванні учня в навчанні відповідно до його здібностей і можливостей, темпу. В цій системі викладачу відводилася роль консультанта, а при завершенні навчання - екзаменатора. Заняття відмінялися, програми предметів, що вивчаються, ділилися на ряд завдань, до яких давалися відповідна література і контрольні задачі (питання), схема вивчення учбового матеріалу була спрощена до межі.

В 20-ті роки ХХ-го сторіччя в СРСР Дальтон-план був застосований в адаптованій формі, як бригадно-лабораторна організація теоретичного навчання, яка припускала поєднання індивідуального вивчення предмету з колективною роботою класу або бригади. Завдання видавалися бригаді вчаться і припускали отримання всіма однакової оцінки за наслідками його виконання, незалежно від частки участі в роботі.

7.2. Методика створення поурочного плану навчання по темі

При проектуванні викладачу необхідно після вибору основних технологій навчання відрекомендувати їх у формі таблиці, що зв'язує діяльність на кожному з етапів засвоєння і технології навчання (дивися, наприклад, таблицю 7.1 для теми «Трансформатори»). Як видно з таблиці, характеристики мети, етапи засвоєння, базові знання тісно взаємозв'язані і реалізуються у вибраному методі навчання.

Таблиця 7.1 Вибір методів викладання (тема «Трансформатор»)

Мета навчання Базові знання Способи формування нових знань Способи формування дій Способи контролю
Охарактеризувати параметри трансформаторів по маркіровці, пояснити їх пристрій і принцип дії. Способи передачі електроенергіі, залежність втрат напруги, призначенн, принцип дії. Пояснення з елементами евристичної бесіди. Конспектування і виконання завдання: вибірка з довідника параметрів і характеристика їх. Усний опит: назвати параметри трансформатора, пояснити принцип дії, показати елементи на малюнку і натуральному зразку.
Визначити параметри трансформаторів із дослідів х. х. и к. з. Призначення класифікація,принцип дії. Інструкція перед виконанням лабораторних робіт Виконання лабораторної роботи Підсумок виконання роботи, опит.
Навчити проводити ремонт силових трансформаторів Усе про трансформатори Бесіда по базовим знанням. Вхідний інструктаж. Пояснення з елементами евристичної бесіди. Показ операцій. Поточний та заключний інструктаж. Виконання вправ Усний опит. Спостереження і оцінка.Контроль сформованих теоретичних і практичних дій.

Дана таблиця повинна лягти в основу розробки поурочно-тематичних планів, на основі яких здійснюється розбивка на уроки всього процесу засвоєння діяльності. (таблиця 7.2.).

Таблиця 7.2. Поурочно-тематичний план вивчення теми «Трансформатори»

№ уроку Тема Тип уроку Мета Методи
    Конструкція, пристрій і принцип дії трансформатору Комбінований контроль базових знань, формування нових знань, закріплення. Сформувати загальне уявлення про трансформатори,їх пристрій, принцип дії, маркіровку і параметри Пояснення з елементами евристичної бесіди, конспектування, виконання завдання.
    Визначення параметри трансформаторів із дослідів х. х. и к. з. Формування виконавчих дій Навчитися визначати параметри трансформаторів із дослідів х. х. и к. з. Навчитися визначати втрати у трансформаторах Самостійна робота, лабораторна робота (збір схеми, визначення параметрів). Рішення завдань.
  Поточний ремонт трансформатору Урок виробничого навчання Навчити проводити поточний ремонт трансформаторів Вхідний інструктаж,показ операцій,спостереження за виконанням, заключний інструктаж
  Капітальний ремонт трансформаторів Урок виробничого навчання Навчити визначати причини поломки і відтворювати послідовність дій при ремонті Опит, вхідний інструктаж, показ операцій, вправи, заключний інструктаж
  Ремонт трансформаторів Урок контролю сформованих дій Проконтролювати сформовані дії Операційне оцінювання

Остання таблиця, по суті, є логічним завершенням діяльності по вибору способів навчання, і у ній повністю відображується взаємозв’язок методів і форм організації учбового процесу. Надалі можливе складання логічної структури уроку.

Зрештою продукт методичної діяльності викладача по вибору способів навчання є таблицями вибору методів навчання, поурочно-тематичним планом, структури уроків, описи діяльності викладача і засобу для здійснення діяльності навчаних на кожному з етапів. Для зручності використовування викладачем дидактичних проектів ці матеріали у результаті групують по відповідних темах і окремих уроках. В табл. 7.3 приведені способи представлення продукту методичної діяльності по вибору способів навчання стосовно теоретичного і практичного навчання.

Таблиця 7.3 Характеристика продукту діяльності по вибору способів навчання для кожного з етапів засвоєння





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 227 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...