Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індивідуальна і індивідуально-групова системи організації навчання



Ці системи мають в своїй основі триступінчату схему вивчення дози учбового матеріалу.

Накопичення людством досвіду господарської діяльності, відкриття законів природи, розвиток писемності, рахунку, а також необхідність володіння цими і іншими знаннями привели до виникненні системи навчання, що дозволяє пізнавати певну область дійсності або науку, наприклад, філософію, астрономію.

Первинної, найстародавнішої з відомих систем навчання була індивідуальна:

жрець, що знав науку, або майстер, що володіє ремеслом, навчав свого учня. Ця система припускала як освоєння теоретично знань, так і практичне оволодіння ремеслом, тому її можна віднести до систем і теоретичного, і практичного навчання.

Організація теоретичного навчання в індивідуальну систему була такою. Викладач, відповідно до своїх знань, розказував про що-небудь і, відповідно до розказаного або на свій розсуд, просто давав завдання учням. Учні виконували завдання самостійно, після чого викладач перевіряв правильність виконання. В цій системі, як правило, була відсутня чітка логіка вивчення матеріалу, завдання що вчиться давалися хаотично, величина доз інформації, що вивчається, не була визначена, був відсутній спеціально організований учбовий текст. Проте схема вивчення дози учбової інформації у загальних рисах була визначена. Індивідуальна система навчання не припинила свого існування. Вона розвивалася і в результаті переросла в нову систему організації навчання, яка збереглася у вигляді гувернерства і репетиторство в сім'ях дворян і крупних підприємців.

З розвитком масової підготовки кваліфікованих робітників вона знайшла своє місце в практичному освоєнні професійної діяльності у вигляді учнівства: наприклад, при підготовці водіїв, тобто індивідуальному навчанні водінню автомобілів. В сучасних умовах розширяється область застосування індивідуальної системи навчання, розвиваються репетиторство, з'явилася система дистанційного навчання, відроджується гувернерство.

Індивідуально-групова система організації теоретичного навчання виникла в результаті розвитку матеріального виробництва, при збільшенні попиту на освічених людей, знаючих рахівниць, писемність, уміючих передбачати і передбачати явища природи і т.п. Випереджаюче збільшення кількості навчаних порівняно з кількістю повчальних привело до якісної зміни індивідуальної системи навчання. У одного викладача сталі навчатися декількох чоловік; прийом в «навчання» здійснювався у будь-який час, в будь-якому віці, і, відповідно, склад групи був дуже неоднорідним: в ній були учні різного віку: і лише що початківці, і завершальні навчання. Це з'явилося підставою істотної зміни організації навчання.

Заняття придбали логічну завершеність, склалася схема вивчення дози учбового матеріалу. Викладач навчав групу в 10-і 5 чоловік за індивідуальними завданнями відповідно до здібностей кожного учня. Суть організації вивчення дози учбового матеріалу в неоднорідній по складу підготовки групі зводилася, в основному, до видачі завдання учням, що супроводилася поясненням важких місць самостійному - виконанню завдання і до перевірки викладачем знань учнів. Видавши завдання одному учню, викладач переходив до наступного і т.д. Освоєння дози учбового матеріалу, відповідної завданню вчителя, починалося і завершувалося на одному занятті.

Не дивлячись на високий ступінь індивідуалізації навчання в даній системі, вона має ряд істотних недоліків. Серед них головними є відсутність можливості організувати регулярну колективну роботу групи, малий час безпосередньої роботи вчителя з учнями, малоефективна схема вивчення дози учбового матеріалу, скрутне застосування дидактичних засобів навчання в цілому, низька

ефективність і продуктивність роботи педагога.

Індивідуально-групова система організаціїтеоретичного навчання характерна для нерозвиненої системи освіти і відрізняється невисоким рівнем організації учбового процесу. В даний час її елементи зустрічаються в інших системах, особливо в тих випадках, коли необхідна висока індивідуалізація навчання, наприклад, при керівництві виконання учбових проектів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 805 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...