Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні типи систем організації теоретичного навчання



Лекція № 7. Форми організації учбового процесу при різних технологіях навчання

Базові знання:

Поняття: планування учбового процесу, урок, елементи уроку, структура уроку, типи уроку.

Цільова установка:

В процесі вивчення матеріалу систематизували знання з курсу «Теорія і історія педагогіки», «Професійна педагогіка» і формуються уміння складати план уроку по заданій темі з урахуванням розроблених технологій навчання для кожного з етапів формування професійних дій.

План:

7.1. Основні типи систем організації теоретичного навчання.

7.2. Методика створення поурочного плану навчання по темі.

Основні типи систем організації теоретичного навчання

В попередніх розділах підручника було детально висловлене, як виробляються методи проведення занять. В цьому розділі мова піде про їх реалізацію в процесі учбового процесу, тобто про форми реалізації цього процесу. Планування учбового процесу (розбиття на уроки, визначення їх структури і типів) в нашому випадку є завершальним етапом методичної діяльності, тоді

як в більшості традиційних програм методичної підготовки урок лежить в основі педагогічного проектування і є головною змістовною одиницею дидактичного проекту.

Під уроком розуміється певна форма організації учбового процесу, що характеризується певним об'ємом учбового матеріалу, постійним складом навчаних, керівництвом з боку викладача і послідовного виконання дій викладачем і навчаними. Урок до певної міри є завершеною частиною процесу навчання. Разом з тим засвоєння діяльності по одній темі, як правило, здійснюється на декількох уроках, і якщо в самому початку методичної діяльності конструювати кожний з них окремо, то надалі зв'язати всі уроки в єдину систему засвоєння може виявитися дуже складно. Таким чином, дидактичне проектування слідує здійснювати шляхом диференціації і виділення окремих елементів діяльності викладача і навчаних, які необхідно освоїти на певних уроках. Ці елементи повинні мати свою дидактичну, методичну і логічну структури.

В сучасній педагогічній літературі є безліч робіт, присвячених уроку, його конструюванню, організації і здійсненню. Питання структури уроку освітлюються в курсах загальної і професійної педагогіки.

Розглянемо три основні типи систем організації теоретичного навчання: індивідуальну, класно-урочну і лекційно-семінарську.

Загальною межею для всіх систем організації навчання є організація учбової інформації в дози, які мають різні характеристики.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...