Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція № 2.Учбова діяльність, її характеристика на основі діяльності теорії учбового процесу



Традиційні технології професійного навчання можуть бути представлений таким чином (мал. 2.1).


Рис. 2.1. Традиційна схема організації навчання

При такому традиційному підході після отримання знань відбувається істотна «втрата інформації», яка пов'язана з рядом причин:

· недостатнім розумінням учбового матеріалу в процесі пояснення;

· трудністю запам'ятовування навіть того, що зрозуміло;

· забування.

Слід зазначити, що сучасна педагогіка пропонує боротися з тим, що забувається шляхом багатократного повторення, але на практиці це повторення перетворюється на елементарне зубріння, абсолютно неприйнятне для дорослих людей.

В результаті такого підходу до навчання пам'ять завантажується великим об'ємом інформації, яка шкодить тільки, створюючи ілюзію навчання і заважаючи йому наблизитися до життя і практики. Тому представлена на рис.1.2 схема процесу навчання невірна з психологічної точки зору, бо закон засвоєння знань полягає в тому, що вони формуються в людській голові не до, а в процесі їх застосування і завдяки цьому застосуванню. Іншими словами, людина простіше за все запам'ятовує ті знання, які він використовував в яких-небудь власних діях, практично опробував, застосував до рішення реальних задач. Все інше, що не знайшло застосування, як правило, швидко забувається.

Головним недоліком традиційного навчання є те положення, що навчання діям підмінено навчанням знанням, а сам процес придбання знань міцно відокремлений і далеко видалений від процесу застосування знань. Таким чином, велика частина знань, що завчасно повідомляються, не доноситься до практики і у принципі донесена бути не може.

Задача педагогіки професійного навчання полягає в навчанні людини, в першу чергу, діяти, тобто в навчанні його використовувати придбані знання

для вирішення практичних задач. Ця задача складає особливу проблему, що виходить за рамки процесу традиційного навчання. Наявність знань, які навчаний демонструє згідно представленій схемі (рис 2.1) на іспиті, не є критерієм того, що в професійній ситуації вони будуть правильно використані. Ідеальним було б, якби, запасаючись потрібними знаннями, людина, подібно «хірургічній сестрі», змогла виймати необхідні їй в потрібний момент часу інструменти і користуватися ними. Але насправді це відбувається далеко не так, бо природні закони функціонування пам'яті не дозволяють людині зберігати «на все подальше життя» всі знання, що зберігаються в книгах, фіксувати всі можливі варіанти їх практичного використовування. Тим більше, нереально передбачати всі наявні життєві ситуації. Шлях до рішення проблеми якнайкращого засвоєння учбового матеріалу на початку 50-х років був знайдений професором П. Я. Гальперіним, автором концепції поетапного формування розумових дій.

В руслі цієї концепції надалі отримали узагальнення і систематизацію сотні фактів, здобутих його учнями і послідовниками. Дана теорія лягла в основу координального вдосконалення всієї системи навчання професійної діяльності. Теорія поетапного формування розумових дій розглядає навчання як систему «певних видів діяльності, виконання яких приводить до нових знань і умінь». Ця теорія виникла і розвивалася на базі загальнопсихологічних теорій діяльності і интеріорізації. Під интеріорізацією розуміють розумовий перехід, в результаті якого зовнішні по своїй формі процеси з речовинними предметами перетворяться в процеси, що протікають

розумово, при цьому вони піддаються специфічній трансформації -узагальнюються, вербалізуються, скорочуються і стають здібними до подальшого розвитку, який переходить межі можливої зовнішньої діяльності. Логіка міркувань Гальперина П.Я., що поставив під сумнів традиційну структуру процесу навчання, привела до висновку, що учити потрібно не для того, щоб давати суму знань, а для того, щоб діяти. Дія ж завжди є застосуванням знань з практики. При традиційних методах навчання воно формується вже після отримання знань, частіше всього за рамками масового процесу навчання. По новій теорії навчання, уміння діяти формується не після, а в процесі придбання знань, інакше кажучи, знання засвоюються в ході їх практичного застосування.

Психологічна теорія виходить з розуміння всякої діяльності (розумової, мовної, фізичної, перцептивной) як єдність взаємозв'язаних частин дії (орієнтовної, виконавчої і контрольної). Без чіткого орієнтування про те, що і як треба робити, неможливо правильно виконати діяльність і окремі її елементи - операції. А без правильного виконання операцій, дії і діяльності неможливо вірно оцінити результат кожної дії, зорієнтувати подальші дії і продовжити діяльність.

Структура учбового процесу у відповідність з цими положеннями представляється на рис.2.2.


Рис. 2.2. Структура учбового процесу згідно теорії поетапного формування розумових дій

Гідність такої схеми полягає в тому, що вона, будучи один раз складена, може застосовуватися різними викладачами при використовуванні різних технологій навчання.

При практичній реалізації заданої методики з'являється економічний ефект в навчанні, оскільки вона дозволяє забезпечити правильну постановку професійної підготовки кадрів, скоротити терміни навчання і підняти його якість, заощадивши при цьому засоби і ресурси.

Теорія поетапного формування розумових дій склала наукову основу для розробки методик навчання, що забезпечують гарантоване засвоєння знань, формування умінь і навиків професійних дій, і зокрема: безпомилкове оволодіння потрібними для діяльності практичними діями і діяльністю в цілому, без попереднього заучування теоретичних знань про діяльність; оволодіння теоретичними знаннями в тій мірі, в якій необхідно і достатньо, щоб упевнено і свідомо виконувати діяльність (а значить звільнення учбового часу від непотрібної роботи по запам'ятовуванню надмірної інформації); скорочення часу навчання з одночасним підвищенням якості навчання.

Основні положення даної теорії будуть розглянуті нижче, саме на них будується класифікація технологій навчання і діяльність викладача по розробці технологій навчання в професійній освіті.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...