Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Конструювання корсетних виробів



План

1.Види і фасони корсетних виробів, їх характеристика, вимоги до вказаного асортименту виробів.

2.Вихідні дані для конструювання корсетних виробів. Конструювання корсетів.

3.Конструювання бюстгальтерів.

4.Врахування властивостей матеріалів при розробці конструкцій виробів.

1. Нижня білизна - це не просто предмет жіночого туалету і невід'ємний атрибут одягу, а й, насамперед, засіб гігієни та захисту від навколишнього середовища. Однак білизна служить не тільки функціональним цілям, в усі часи на неї покладалася ще естетична і силуетостворювальна функція.

Естетична функція дуже майстерно використовується дамами на протязі ось вже багатьох років з метою зваблювання сильної половини людства, застосовуюча білизна, як секретна зброя, що додає силу і віру в себе, робить їх чарівними. Спочатку їм у цьому допомагали швачки, кравці, приватні майстерні та ательє з пошиття одягу, а сьогодні на допомогу приходять відомі фірми- виробники жіночої нижньої білизни, навперебій пропонують все нові і нові чудові колекції. На війні як на війні, тому в хід іде все: прозора легкість і ніжність ажурних мережив, гладкий оксамит шовку та атласу, майстерність крою форм і силуетів, досягаючи в руках професіоналів (художників, модельєрів, закрійників) своєї заповітної мети у підкоренні чоловічих сердець.

Силуетостворювальна функція в усі час відводилася корсетам. Здавна вдаючись до різних їх видів, жінки надавали своїм фігурам бажані форми. Текли роки і століття, змінювалися моди, змінювалися і корсети, пройшовши шлях від дерев'яних дощечок і шкіряних стрічок, застосовуваних для підтримки грудей жінок в стародавньому Римі та Греції, і металевих корсетів для чоловіків і жінок в середні століття, до більшого носіння зі шкіри, тканини та інших матеріалів, які прийшли на зміну громіздким і незручним попередників у XVII - XVIII століттях. Однак і ці представники силуетостворювальних були не настільки зручні і комфортні в носінні і завдавали непоправної шкоди здоров'ю, скорочуючи вік багатьом представницям прекрасної половини людства, що з часом призвело до повної відмови від носіння корсетів на початку XX століття, що повертаються в наш час у вигляді корсетної білизни різного роду.

Неможливо одягнути жінку красиво, зумівши підкреслити достоїнства фігури або, при необхідності, приховати її недоліки, без корсетних виробів. Свій гардероб жінка повинна починати з білизни, а потім вже думати про сукню, красу якого підкреслить вдало підібрана нижня білизна.

До корсетних виробів відносяться предмети жіночого туалету, які в тій чи іншій мірі визначають форму і розміри окремих ділянок жіночого тіла, як то груди або стегна, і діляться на бюстгальтери, бюст'є, пояси, боді, торселети, корсети і напівкорсет, грації та напівграції, комбідрес та інше. На відміну від модних пристрастей минулих часів, мода нашого часу зберігає природні пропорції тіла людини і забезпечує максимальну зручність та комфорт білизняних виробів в носінні, виконуючи коригувальні та моделюючі властивості.

Зручність і комфорт при експлуатації білизни в більшій мірі залежить від тих матеріалів, з яких вона виконана. В даний час для виготовлення корсетних виробів використовують різні тканини, що випускаються текстильною промисловістю - мікрофібру, еластичні і нееластичні сітки, трикотажне полотно, тканини з набивним малюнком, жакардові корсетні тканини, атлас, шифон, батист, дамассе шовкове, шармез, мереживне полотно, оксамит, капрон, поліамід і поліестер, парчу, дамасту бавовняний, віскозу, корсажні тканини, лайкру (спандекс), еластан, модал, тактель, міряв та інші.

Основні деталі корсетних виробів (зовнішні) виготовляють із шовкових тканин (атлас, дамаст, капрон), бавовняних тканин (бязь, шифон, батист), а також мереживних полотен: бавовняних і шовкових.

Деталі підкладки (внутрішні) кроять з тонких, м'яких, дешевших тканин, дубльованих матеріалів та трикотажного полотна.

Для деталей прокладки використовують м'які і об'ємні матеріали, такі як поролон, фланель та інші.

Для обробки виробів застосовуються різні матеріали: мереживо і мереживне полотно, еластична тасьма, тюль, сітка, гіпюр, декоративний шнур, вишивка, декоративна резинка, стрічка, всілякі рюші, стрази, паєтки та інше.

В якості фурнітури в хід йдуть різного роду гачки, гачки - петлі, петлі металеві, пластмасові колечка, петельки і пряжечками, пряжки - регулятори для бретелей, застібки для бюстгальтерів, китовий вус і пластинки в корсети, каркаси (кісточки) для чашок бюстгальтерів, кнопки трикотажні і багато-багато іншого.

Властивості матеріалів, з яких виготовляють білизняні вироби, повинні враховуватися при їх конструюванні. При виготовленні білизни з трикотажних полотен форма може бути досягнута за рахунок властивостей самого трикотажу, зокрема, його високої еластичності і розтяжності, в той час як створення об'ємної форми виробу при виготовленні його з тканин забезпечується в основному певною конфігурацією деталей крою.

І, звичайно ж, вибір матеріалу, з якого виготовляється білизна, залежить від його стилю і призначення. Так, наприклад, повсякденна спідня білизна найчастіше виготовляється з трикотажного полотна і мікрофібри, поєднуючи скромний дизайн і зручність, ошатні бюст'є і грації приділяють увазі жакардові полотна, що поєднують комфорт і неповторний стиль, а еротична білизна -увазі мереживо, поєднуючи вишукану спокусливість і жіночність.

Для виготовлення корсетної білизни великих розмірів застосовують більш щільні тканини або виріб виконують у 2 шари, причому підкладку роблять з того ж матеріалу, що й основні деталі, щоб уникнути різної усадки шарів при пранні. Взагалі, щоб уникнути усадки виробів при подальшому пранні, тканину перед розкроєм піддають волого - тепловій обробці. Такій обробці піддаються всі тканини перед початком процесу шиття, як бавовняні, так і шовкові.

Корсетні вироби більшою мірою, ніж будь-який інший вид одягу, повинні за своїми розмірами і формою відповідати розмірам і формі жіночого тіла. Це і визначило основне вихідне положення методики конструювання корсетних виробів, вихідним кресленням для конструювання яких приймається креслення розгортки поверхні торсу жіночої фігури. Так як методика призначена для масового виробництва, конструювання корсетних виробів проводиться на умовно типові фігури, прийняті у швейній промисловості. Кожна фігура має свої, тільки їй притаманні особливості, проте в загальних рисах жіночі фігури можна поділити на пропорційно складені, з порушенням пропорцій, худорляві, повні і т.д. Тому при конструюванні нижньої жіночої білизни виробники виділяють 4 базових типи фігур: струнка фігура, повна фігура, повнота нижче талії, повнота вище талії. За базову конструкцію корсетних виробів приймається конструкція грації, так як інші види виробів можна прийняти за її складові частини.

Для конструювання всіх видів корсетної білизни використовують 23 мірки. Так, наприклад, для побудови викрійки трусів використовують всього 3 мірки, форма пояса зажадає вже 4 мірок, а щоб побудувати викрійку бюстгальтера необхідно мати 7 мірок.

Особливістю конструкції корсетних виробів є велика кількість дрібних деталей, різноманітних за формою і розмірами, багато з яких парні (зовнішні і внутрішні). Адже чим більше деталей входить в конструкцію виробу, тим більш зручно і комфортно воно в носінні, повторюючи всі рухи і вигини тіла. Візьмемо, наприклад, труси, для яких буде всього 2 такі деталі - передня і задня половинки, а з урахуванням ластовиці відповідно 3. Найпростіший бюстгальтер ж має близько 9 деталей - передня частина поясу, бочок (спинка), нижня частина чашки, верхня частина чашки, бретель, а враховуючи підкладку і прокладку і того більше - 16. Можна собі уявити, стільки таких деталей у грації, корсета або боді.

Технологічний процес виготовлення корсетних виробів в умовах масового виробництва складається з 2 етапів: підготовки і розкрою тканини, обробки виробів. Кожен з цих етапів включає більше чи менше число операцій. Перевірені на дефекти і підготовлені (декатіровать) до розкрою тканини надходять на розкрійний ділянку, основними операціями якого є настилання і власне розкрій на розкрійних стаціонарних стрічкових або дискових машинах, вертикальних (шабельних) розкрійних машинах. Технологічний процес обробки корсетних виробів у свою чергу можна розділити на 3 групи робіт. До першої групи належать операції з обробки деталей - бретелей, підв'язок, чашок і т.д. До другої групи - операції по збірці деталей, так звані монтажні роботи: з'єднання основних деталей один з одним, з дрібними деталями і деталями підкладки, обробка застібок. Третя група включає оздоблювальні роботи - виконання декоративних рядків, Настрочування тасьми, мереживний та іншої обробки, ВТО готового виробу. Всі ці групи операцій виконуються на окремих технологічних ділянках, укомплектованих спеціальним технологічним обладнанням.

У процесі виготовлення корсетних виробів широко застосовують:

- 1- голкові машини човникового стібка - основні сполучні операції та інше;

- 2 - голкові машини човникового стібка - закриття шва зшивання тасьмою, обробка кісточки і інші операції;

- Машини рядки «зиг- заг» - Настрочування еластичної тасьми та інше;

- Оверлоки / машини запобіжного стібка - обметування деталей та інше;

- Закріплювальні машини - закріплення бретелей на чашечці, закріплення бокових швів і інші операції;

- Плоскошовні (распошивальні) машини - пришивання ластовиці та інше;

- Гудзикові машини - прикріплення етикетки, прикріплення декоративного бантика і т.д.;

- А також ряд автоматів - для дублювання тканини, для установки фурнітури, для настрочування мережив та інші.

Виробництво корсетної білизни - це складний інженерний процес, результат якого - готовий виріб, що дозволяє підкреслити достоїнства і красу жіночої фігури взагалі і вирішити деякі проблеми зокрема, як то підняти і візуально збільшити груди, зменшити живіт і стегна, «оформити» фігуру в цілому. Тільки професіонали своєї справи здатні створити шедевр - по-справжньому якісну білизну, яка відповідала б вимогам моди, щільно прилягала б до фігури, добре фіксувала б окремі ділянки тіла, забезпечувала б зручність в експлуатації, а саме не утруднювала дихання і руху, не стомлювала жінку, не заважала нормальному кровообігу. Крім того, для нормального функціонування шкіри корсетні вироби повинні бути гігієнічними, тобто не повинні дратувати шкіру, повинні бути паро-та водопроникними, добре піддаватися пранні, тому вибрані тканини повинні бути міцними на стирання в сухому, а особливо в мокрому стані і мати мінімальну усадку при зволоженні. Можна також додати, що обрані тканини повинні бути досить міцними на розрив і багаторазовий розтяг, пружними, мати невелику розтяжність, щоб не втрачати форму при носінні. Необхідно, що б поверхня тканин була гладкою, так як при різних поворотах відбувається тертя корсетних виробів об інші вироби. Враховуючи особливість конструкції корсетної білизни, тобто наявність великої кількості дрібних деталей і, як наслідок, великої кількості швів, варто акцентувати увагу на зменшення неприємних відчуттів від швів, для чого шви необхідно робити якомога м'якше, що залежить як від конструкції самих швів, так і від жорсткості обраних тканин.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3765 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...