Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вправи для хребта



Нагадаємо, що ваш хребет відбиває не тільки вік, але й стан вашого здоров’я. У багатьох людей, які ведуть малорухомий спосіб життя і не тренують хребет, хрящові міжхребцеві диски сплющуються, деформуються, кровообіг в оточуючих тканинах погіршується. Внаслідок цього хребет усихає, багато людей із віком стає на кілька сантиметрів нижче, а в старості – згинаються. Зберегти гнучкість хребта означає зберегти молодість і здоров'я.

Звертаємо вашу увагу, що вправи, які Вам рекомендуються — це не різновид ранкової гімнастики, а найефективніший оздоровчий комплекс для збереження й збільшення гнучкості хребта.

Вправи на хребті розвивають м'язовий корсет навколо нездорового хребетного стовпа, а корсет — жива еластична муфта, що охороняє хребет від надмірних вигинів. Нахили й обертання масажують міжхребцеві диски, хрящі й прилягаючі зв'язки й суглобні сумки. Вони краще забезпечуються кров’ю, а отже, довше не втрачають еластичність, не старіють і навіть, всупереч твердженням медицини, лікуються. Лікуються, вже навіть тоді, коли хвороба набула необоротного стану.

Вправи також перешкоджають відкладенню солей у суглобах. Солі ніби перемелюються, а якщо й відкладаються (що підтверджується рентгенівськими знімками), то не на поверхнях, які труться, а по сторонах, і це не заважає.

Під впливом вправ відкриваються природні проміжки між хребцями, і хрящі відразу ж починають свій ріст. Дивна саме ця здатність хряща до швидкого відновлення. Можна виростити хрящі й створити молодий хребет незалежно від того, скільки вам років.

Вправи на розтягання хребта поліпшують функції практично всіх внутрішніх органів. Наприклад, виконуючи тільки одну вправу (прогинаючи хребет і спрямовуючи всю увагу на середній і нижній відділи — «лук»), ми впливаємо на джерела таких недуг, як головний біль, напруга очей, погане засвоєння їжі.

Вправи на шийному відділі хребта відмінно тренують вестибулярний апарат — зменшується запаморочення, а також всі неприємні симптоми при заколисуванні в транспорті. Отже, для досягнення найкращого результату при роботі з хребтом намагайтеся завжди додержуватися основних умов правильного виконання вправ:

1. Подумки ділимо хребет на чотири відділи: шийний (від основи черепа до найбільш виступаючого — й тому легко виявляється) - сьомого шийного хребеця); грудний (від нижнього краю лопаток до нижнього краю ребер) і поперековий (від нижнього краю ребер до верхнього краю крижів) — того місця, де найчастіше виникають гострі болі, які звичайно називають «радикуліт» або «простріл»,- багатьом добре знайоме місце).

Усі вправи робимо послідовно в кожному відділі зверху вниз. При цьому відділи, що лежать нижче, нерухоміі, а ті, що лежать вище, беруть участь у рухах. Наприклад: при роботі на шийному відділі — у русі тільки голова й шия, інші відділи хребта нерухомі; при роботі на верхнєгрудному відділі — у русі голова й хребет до нижнього краю лопаток, нижче розташовані відділи хребта нерухомі і т.д. При роботі на поперековому відділі —у русі голова й весь хребет.

2. У кожному відділі хребта виконуємо три види рухів: згинання —розгинання, компресія—декомпрес­ія — це стискання — розтягування, скручування — розкручування (обертання навколо власної осі).

3. Основну увагу приділяємо тим відділам хребта, де є проблеми. При цьому намагаємося побільше уваги приділити шийному й поперековому відділам хребта.

4. Під час виконання вправ всю увагу концентруємо саме туди, де відбувається рух. Кожен рух виконуємо «до упору», щоб відчути розтягання й напругу працюючих м'язів. При цьому не допускайте виникнення гострого болю, не намагайтеся все й відразу зробити дуже добре. Пам’ятайте, що краще недотренуватися, ніж перестаратися й перетренуватися.

5. Усі вправи робимо до появи почуття «досить, я добре це зробив». Виробляємо в собі це почуття й орієнтуємося на нього в кількості повторів для кожного руху. Не допускаємо перетренування!

6. Якщо за станом здоров’я або з якоїсь іншої причини, ви не можете виконати якусь вправу в повному обсязі, виконуйте її так, як можете, при цьому подумки уявляйте, що робите це так, як треба. Поступово щодня навантаження збільшуйте.

7. Не допускайте виникнення почуття втоми (фізичної, розумової, емоційної) під час виконання вправ. Особливо це важливо в період навчань. Тому як тільки відчуєте необхідність і бажання — робіть вправи на розслаблення. Це перш за все будь-які рухи тіла, як підказує внутрішній голос!

8. Дихаємо довільно. Вдих і видих під час виконання всіх вправ робимо тільки через ніс. Чому? Щоб краще тренувати слизову оболонку й судини, щоб поліпшити рефлекторний приплив крові до мозку (хто гарно дихає через ніс, той краще й швидше мислить). Крім того, як стверджують учені, кисень, проходячи через пазухи носа, іонізується, здобуває негативний заряд, а тільки такий кисень засвоюється кров'ю.

9. Якщо у вас були травми хребта, операції, при виконанні вправ будьте особливо обережними.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 336 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...