Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила електробезпеки



Перше, справедливе для самих різних видів робіт, полягає в тому, що потрібно користуватися лише справним інструментом, з неушкодженою ізоляцією. Несправності визначаються за допомогою спеціальних вимірів і зовнішнього огляду.

Друге правило забороняє працювати з приладом при знятому кожусі або відкритому корпусі. Наприклад, на корпусах приладів і різної побутової техніки поряд з гніздом для підключення шнура живлення можна виявити наступний напис: "Увага! Небезпечна напруга! Перед розкриттям корпусу від'єднаєте шнур живлення від мережі!".

Третє правило забороняє учнямя працювати при напрузі вище 42 В, яка підводиться до столів у фізичному кабінеті, кабінеті технологій і навчальних майстернях. Пам'ятайте, що пониження напруги до 42 В істотно зменшує, але не ліквідовує небезпеку поразки електричним струмом, оскільки навіть від напруги 12 В можна отримати небезпечну для життя травму.

Четверте правило забороняє міняти запобіжники в увімкнених в мережу приладах; не можна також застосовувати саморобні запобіжники, так звані "жучки", а також запобіжники, розраховані на іншу силу струму. Потрібно дотримуватись також наступного простого правила проведення електровимірювань. Прилад для електровимірювання підключають до вибраних точок знеструмленого електричного кола, потім вмикають напругу і проводять вимір. Перед відключенням приладу електричне коло знову знеструмлюють. Подібний порядок роботи зменшує вірогідність випадкового дотику до токопровідних частин електричного кола у момент перемикання сполучних провідників приладу. При роботі з електричними колами потрібно знати, що найбільш небезпечним є двополюсний дотик, при якому торкаються двох полюсів джерела або яких-небудь двох точок електричного кола, що знаходяться під напругою. Набагато менш небезпечний однополюсний дотик, коли людина торкається одного полюса джерела струму або однієї точки електричного кола, в цьому випадку через людину проходить значно менший струм, чим при двополюсному дотику.

Діти чутливіші до дії струму, чим дорослі. Ці відомості також потрібно враховувати при роботі з електрикою. Забороняється знаходитися поблизу території підстанції. Устаткування тут знаходиться під високою напругою. Не можна близько підходити до трансформаторних підстанцій. Устаткування тут знаходиться під напругою 10 тисяч вольт і вище. Смертельно небезпечно торкатися до будь-яких провисаючих або обірваних провідників ліній електропередач, підходити ближче, ніж на 8-10 метрів до лежачих на землі обірваних провідників ліній електропередач. Загрозу життю представляють не лише звисаючі або обірвані дроти електромереж, але і дроти ліній радіотелефонного зв'язку, які можуть стикатися (зхльостуватися) з дротами повітряних ліній електромереж. Велику небезпеку представляють дроти повітряних ліній і відгалужень від них до споруд, розташовані в кроні дерев або чагарників. Смертельно небезпечно грати, розгойдуючи дерева поблизу лінії електропередачі. Сире дерево є провідником електричного струму. Не можна розкривати кришки на опорах освітлення. Не можна на опорах високовольтних ліній ламати арматуру і рвати дроти "спусків". Забороняється розводити вогнища під проводами ліній електропередачі, проникати в технічні підвали житлових будинків, де знаходяться проводи і комунікації. У жодному випадку не варто запускати "повітряних зміїв" поблизу повітряних ліній електропередачі. Украй небезпечно робити накиди на дроти; залізати на опори ліній електропередачі; підходити і брати в руки обірвані проводи; відкривати силові щити в будівлях. Не можна торкатися залізобетонних опор лінії електропередачі, вони можуть знаходитися під кроковою напругою (Крокова напруга: виникає між ногами через те, що вони знаходяться на різній відстані від проводу електропередачі, що впав на землю). Як правило, на електроустановках нанесені попереджувальні спеціальні знаки або укріплені відповідні плакати. Всі ці плакати нагадують людині про небезпеку поразки електричним струмом, і нехтувати ними, а тим більше знімати і зривати їх недопустимо.

Запитання для самоперевірки:

1. Чим зумовлена провідність металів, Якими дослідами це доведено?

2. Як рухаються електрони провідності в металічному провіднику, коли в ньому: а) немає електричного поля; б) створене електричне поле?

3. Чому на всіх ділянках електричного кола прилади починають діяти майже миттєво, не зважаючи на малу швидкість дрейфу електронів?

4. Що таке температурний коефіцієнт опору?

5. Коли через спіраль електричної лампочки протікає більший електричний струм, вмомент ввмикання чи коли вона починає світитись?

6. В чому полягає явище надпровідності металів, які ефекти підтверджують його існування?

7.Чому електричне поле заряджених частинок не здатне підтримувати постійний електричний струм в колі?

8.Що називають сторонніми силами?

9.Що називають ЕРС джерела струму? Який фізичний зміст ЕРС? У яких одиницях її виражають?

10.Що розуміють під внутрішньою і зовнішньою частинами кола?

11.Що показує вольтметр, приєднаний до полюсів джерела струму, у разі розімкненої зовнішньої ділянки кола? Замкненої зовнішньої ділянки кола?

12.Виведіть формулу закону Ома для повного кола. Як формулюється цей закон?

13.Напишіть формулу для визначення роботи постійного струму.

14.Доведіть, що робота струму виміряється в джоулях.

15.Як записується закон Джоуля-Ленца?

16.Як залежить кількість теплоти, що виділяється під час проходження струму у провідниках, від опору цих провідників у разі їх послідовного і паралельного з’єднання?

17.Запишіть формулу потужності постійного струму.

18.Доведіть, що потужність струму виражається у ватах.

19.Яким приладом вимірюють потужність постійного струму?

Тема 7.3. Електричний струм у різних середовищах.(2 год.)

Мета: поглибити та систематизувати знання студентів про струм у різних середовищах; з’ясувати фізичну природу електропровідності рідин, дізнатися, що називається електролітами, з’ясувати, як проходить електричний струм через електроліти, дізнатися, що таке електроліз; розвинути практичні навички досліджуючи явище електролізу, більше дізнатися про відкриття Майкла Фарадея; виховати науковий інтерес; розвивати зацікавленість до вивчення фізики; розвивати логічне мислення через проведення таких операцій як аналіз, порівняння, систематизація

План.

1)Елекролітична дисоціація. Електроліз.

2)Вольт-амперна характеристика електролітів

3)Закони електролізу.

4)Використання електролізу.

5)Електричний струм в газах та вакуумі.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 804 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...