Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Указані витрати відшкодовуються лише за наявності підтвердних документів



Працівнику підприємства, який направлений на роботу в зарубіжні країни терміном, що перевищує 60 календарних днів, і який отримує в період перебування за кордоном заробітну плату в іноземній валюті, в разі відрядження в межах країни перебуван­ня та до інших країн добові витрати відшкодовуються в межах граничних норм.

За час затримки в дорозі без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові вит­рати, витрати на наймання жилого приміщення та інші витрати.

Не дозволяється відшкодування витрат на алкогольні на­пої, тютюнові вироби, видовищні заходи, а також суми "чайо­вих", за винятком випадків, коли суми таких "чайових" включа­ються до рахунка згідно із законами країни перебування.

Якщо працівник отримав аванс на відрядження за кордон і не виїхав, то він повинен протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про відміну поїздки повернути до каси підприємства зазначені кошти в тих грошових одиницях, в яких було видано аванс.

Після повернення з відрядження працівник зобов'язаний протягом трьох робочих днів подати авансовий звіт про витра­чені у відрядженні кошти.

Залишок коштів понад суму, використану згідно з авансо­вим звітом, підлягає поверненню працівником до каси підпри­ємства в грошових одиницях, у яких було видано аванс, але не пізніше трьох робочих днів після повернення з відрядження; в разі застосування корпоративних пластикових карток міжнародних платіжних систем — не пізніше 10, а з дозволу керівника (за наяв­ності поважних причин) — 20 робочих днів.

У межах цих термінів керівник підприємства (в разі відсутності — його заступник) зобов'язаний прийняти рішення щодо затвердження авансового звіту.

Разом з авансовим звітом подаються документи (в ори­гіналі), що підтверджують вартість оплачених витрат, із зазна­ченням форми їх оплати (готівкою, чеком, кредитною карткою, безготівковим перерахунком). До звіту додається ксерокопія відміток у закордонному паспорті, яка завірена відділом кадрів або керівником підприємства.

У разі неповернення працівником залишку коштів у виз­начений термін відповідна сума стягується з нього підпри­ємством у встановленому чинним законодавством порядку.

Облік розрахунків з підзвітними особами ведеться на суб­рахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами" рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами". Сальдо субрахунку може бу­ти як дебетовим, так і кредитовим.

Узагальнення інформації про стан розрахунків з підзвіт­ними особами знаходить своє відображення при журнально-ор­дерній формі обліку у журналі-ордері №3, а при використанні спрощеної форми бухгалтерського обліку — у відомості В-5 (див. дод. А5).

Типова кореспонденція бухгалтерських рахунків по облі­ку розрахунків із підзвітними особами наведена у табл. 11.1

Таблиця 11.1. Кореспонденція бухгалтерських рахунків по обліку розрахунків із підзвітними особами
№ п/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
       
1. Видано під звіт працівнику підприємства готівку на господарські потреби або для поїздки у відрядження 372"Розрахунки з підзвітними особами" 30"Готівка"
2. Перераховано грошові кошти підзвітній особі за місцем її перебування у відрядженні 372"Розрахунки з підзвітними особами" 31"Рахунки в банках"
3. Відшкодовано працівнику суму перевищення витрат від суми, яку було ним отримано під звіт для поїздки у відрядження 372"Розрахунки з підзвітними особами" 30"Готівка"
4. Списано із працівника на підставі авансового звіту і доданих первинних документів суми, спрямовані на закупівлю для потреби підприємства як оборотних, гак і необоротних активів 15"Капітальні інвестиції" 20"Виробничі запаси" 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі" 22"Малоцінні та швид­козношувані предмети" 25 "Напівфабрикати" 28 "Товари" 372"Розра-хунки з підзвітними особами"
5. Відображено суму ПДВ (податковий кредит) за придбаними працівником цінностями 64"Розрахунки за податками й платежами" 372"Розра-хунки з підзвітними особами"
6. Відображено повернення до каси невикористаних підзвітних сум 30"Готівка" 372"Розра-хунки з підзвітними особами"
7. Списано витрати по відрядженню на відповідні бухгалтерські рахунки 23"Виробництво" 39"Витрати майбутніх періодів" 84'Тнші операційні витрати" 91'Загальновиробничі витрати" 92"Адміністративні витрати" 93"Витрати на збут" 372"Розра-хунки з підзвітними особами"
8. Відображено утримання із заробітної плати пра­цівника підзвітних сум, на які ним не було вчасно 66'Розрахунки за виплатами працівникам" 372"Розра-хунки з підзвітними особами"
  подано авансового звіту    

4.2. Облік розрахунків за претензіями (суб-рах. № 374)

На кожному підприємстві в процесі його фінансово-госпо­дарської діяльності може виникати необхідність обліковувати розрахунки претензійного порядку, борги за нестачі, розтрати, крадіжки.

Розрахунки претензійного характеру обліковуються на субрахунку № 374 "Розрахунки за претензіями". На, цьому рахунку збирається інформація про претензії, які висувають постачальникам, підрядчикам, транспортним й іншим органі­заціям, а також про пред'явлені й визнані (судовим порядком) штрафи, пені, неустойки.

На дебеті субрахунка № 374 "Розрахунки за пре­тензіями" відображаються такі суми претензій:

- за виявлену при перевірці розрахунків постачальників і підрядчиків, транспортних організацій невідповідність цін і тарифів, передбачених договорами, арифметичні помилки;

- за виявлену невідповідність якості матеріалів, товарів постачальників технічним умовам, що зумовлені договором;

- за нестачу вантажів постачальників, транспортних та інших організацій;

- за брак і простій, що виникли з вини постачальників;

- за суми, помилково списані установами банків з розрахункового рахунка підприємства;

- за штрафи, пені і неустойки, що утримуються з постачальників, підрядчиків, покупців, замовників за невико­нання договірних зобов'язань, у розмірах, визнаних платником або присуджених арбітражем.

У разі, якщо висунені претензії судовими органами відхиляються й утриманню не підлягають, їх суми відносять на ті рахунки обліку, з яких вони були списані.

Підставою для записів операцій на субрахунку № 374 "Розрахунки за претензіями" є: акти прийомки вантажів, рішення арбітражних органів, письмові погодження постачаль­ників на задоволення претензій, а також виписки банку на суми, що надійшли в порядку задоволення претензій.

Синтетичний і аналітичний облік руху коштів на рахунку № 374 "Розрахунки за претензіями" ведуться на кредиті в журналі-ордері № 8, на дебеті — у відомості № 7 за кожним дебітором, а при спрощеній формі обліку - у журналі-ордері № 03 і відомості № 02.

Кореспонденцію рахунків з обліку розрахунків за претензі­ями наведено у таблиці 13.4.

4.3.Облік розрахунків по відшкодуванню зав­даних збитків (субрах. № 375)

Для обліку розрахунків по відшкодуванню матеріальних збитків та крадіжок грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей використовують субрахунок № 375 "Розрахунки по відшкодуванню завданих збитків".





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 573 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...