Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гострий тромбофлебіт



Гострий тромбофлебіт поверхневих вен нижніх кінцівок — це запалення венозної стінки з утворенням тромбу.

Етіологія

Тромбофлебіт найчастіше спричинює кокова чи (рідше) інша флора, яка пот­рапляє у венозну стінку з ендо- або екзогенного джерела інфекції, пухлини, веноз­ної системи. Тромбоутворенню сприяють також інші чинники: порушення цілості внутрішньої оболонки вени, уповільнення потоку крові, підвищення здатності крові до згортання (тріада Вірхова).

Класифікація

Залежно від того які вени залучені в запальний процес і якого він характе­ру, розрізняють: гострий і хронічний, поверхневий і глибокий, серозний і гнійний тромбофлебіт; за поширеністю — осередковий, сегментарний і поширений тром­бофлебіт.

Клінічна картина

При гострому поверхневому тромбофлебіті хворі скаржаться на біль у ділян­ці ураженої вени, який посилюється при ходьбі, на болючі вузли в зоні тромбозу і помірний набряк кінцівки. Об'єктивно визначаються гіперемія шкіри, набряк і болючість при пальпації, наявність інфільтрату в зоні ураження і розширення вен дистальніше осередку ураження. Загальний стан хворих середньої тяжкості, озна­ки інтоксикації помірно виражені. Уражена кінцівка може бути звичайного розмі­ру або збільшеною в об'ємі на 1—2 см. Температура тіла субфебрильна.

При гнійному тромбофлебіті поверхневих вен симптоми інфекційного токсикозу різко виражені, спостерігаються висока температура, лейкоцитоз. В осередку ура­ження різко виражені ознаки місцевого запалення, визначаються обширні болючі інфільтрати за ходом вен з розм'якшенням у центрі, регіонарний лімфаденіт.

Лікування

При серозному поверхневому тромбофлебіті проводиться загальне і місцеве лі­кування в умовах стаціонару.

1. Постільний режим і піднесене положення нижніх кінцівок, рух обмежений.

2. Обов'язкове бинтування кінцівки еластичним бинтом.

3. Антикоагулянти — гепарин, фенілін. Фібринолітики — стрептокіназа.

4. Антибіотики, препарати специфічної протизапальної дії — бутадіон, індометацин, реопірин.

5. Десенсибілізувальні препарати — діазолін, тавегіл, супрастин.

6. Місцево — компреси з маззю Вишневського, гепариновою маззю, напівспиртові компреси, п'явки.

7. При стиханні процесу призначають парафін, іонофорез тромболітину, апліка­ції озокериту, УВЧ.

При висхідному тромбофлебіті, гострому тромбофлебіті у поєднанні з варикоз­ною хворобою, гострому гнійному тромбофлебіті показане оперативне лікування.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...