Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Напрями фізичних вправ у воді



З величезного арсеналу засобів фізичної культури найбільш значний

оздоровчий ефект несуть в собі циклічні вправи помірної інтенсивності, або

так звані аеробні вправи.

Кращим способом розвитку аеробної витривалості являються циклічні

вправи (ходьба, біг, плавання). Але наукові дослідження показали, що аеробні можливості можна розвивати і за допомогою ациклічних загальнорозвиваючих гімнастичних вправ змішаного характеру за умови виконання разом з вправами на витривалість вправ на спритність. Споживання кисню в даному випадку складає 85-95% від максимального. Навантаження анаеробної спрямованості може досягати 25-30%. Включення в заняття анаеробних навантажень доцільно лише досягши певного рівня попередньої підготовленості — через 2-3 місяці.

Виділяють чотири основні напрями, використовуваних в заняттях гідроаеробікою: оздоровче, прикладне, лікувальне і спортивне.

Оздоровчий напрям забезпечує зміцнення здоров'я, підтримка працездатності та істотна дія на функціональні системи організму. Основна

орієнтація цих занять — оволодіння життєво важливими руховими діями, розвиток фізичних якостей, адаптація організму до навантажень і зняття психоемоційної напруги. Аквааеробіка відповідає сучасним вимогам і принципам оздоровчої фізкультури, сприяє поліпшенню здоров'я, підвищенню працездатності, має величезний загартовуючий і психорегулярний ефект.

Прикладний напрям покликаний забезпечити характер і рівень психофізичної готовності, який необхідний в конкретному виді трудової діяльності. Він використовується для розвитку і зміцнення окремих груп м'язів, розвитку спеціальних психофізичних якостей, профілактики професійних захворювань.

Лікувальний напрям використовується для відновлення здоров'я, працездатності, корекції форм і часток тіла, підвищення життєвого тонусу і поліпшення спільного самопочуття хворих. При зменшенні навантажень вправи у воді можуть виступати як реабілітаційний засіб.

Спортивний напрям гідроаеробіки виявляється як додаткові засоби і методи в різних видах спорту для досягнення певного рівня результатів. Таким чином, відповідно до сучасних принципів і вимог оздоровчої фізичної культури заняття гідроаеробікою повинні носити яскраво виражений аеробний характер: помірні, низько інтенсивні вправи у воді виконуються 30-

45 хвилин безперервно при частоті пульсу 120—140 уд/хв. Вправи швидкісно- силового характеру (біг, стрибки) доцільно застосовувати лише через 2-3 місяці попередньої підготовки.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...