Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культурно-виховна функція філософії



Філософія виховує в людині здатність не обходити пізнавальні протиріччя, не пасувати перед ними, а прагнути вирішити виникаючі протиріччя і проблеми, здолати труднощі, актуалізуючи наявну наукову інформацію, філософські категорії і проявляючи при цьому самостійність, нестандартність підходу. Діалектично розвинене мислення, не допускаючи формально-логічних протиріч, завжди прагне до вирішення реальних протиріч об'єкту і на такій дорозі виявляє свій творчий, анти догматичний характер.

Виховання догматика полягає в тому, що людину привчають дивитися на навколишній світ як на резервуар прикладів, які ілюструють справедливість тієї або іншої абстрактно-загальної істини, ретельно оберігають від зіткнення з фактами, які говорять на користь протилежного погляду. Відношення до протиріччя є точним критерієм культури розуму [11]. Для достовірно культурного в логічному відношенні розуму поява протиріччя - сигнал появи проблеми, яка не вирішується за допомогою строго заштампованих інтелектуальних дій, сигнал для включення мислення - самостійного розгляду речі, в розумінні якої виникла антиномія.

Розум із самого початку треба виховувати так, щоб протиріччя служило для нього не приводом для істерики, а поштовхом до самостійної роботи, до самостійного розгляду самої речі, а не лише того, що про неї сказали інші.

Формування філософського мислення є одночасно формуванням таких цінних якостей культурної особистості, як самокритичність, критичність, сумнів. Філософія дає людям загальну мову, випрацьовує у них єдині, загальнозначущі уявлення про головні цінності життя. Вона виступає одним із важливих факторів, що сприяють подоланню перешкод комунікації, супутника вузької спеціалізації.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...