Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Створення шаблонів користувача



Завдяки шаблонам можна заощадити багато часу. Наприклад, якщо Ви постійно співпрацюєте з якоюсь організацією і кожного разу вводите стандартне вітання, реквізити тощо, зручно створити власний шаблон на основі будь-якого стандартного. Для цього зробіть наступне.

1. Відкрийте документ, який служитиме шаблоном.

2. Клацніть на вкладці Файл і виконайте команду Зберегти як → Шаблон Word.

3. У вікні збереження файлу, що з’явилося, перевірте, щоб у списку Тип файлу: був вибраний пункт Шаблон Word. Введіть ім’я шаблону і виберіть папку для збереження.

4. Натисніть кнопку Зберегти.

При створенні шаблону заносьте в нього лише загальну інформацію, яка потрібна в кожному документі, заснованому на такому шаблоні. Не варто в шаблоні для ділового листа набирати дані, які змінюються, бо їх кожного разу доведеться видаляти і вносити нові. Краще створіть шаблон, який містить лише адресу і привітання, а потім, узявши його за основу, наберіть потрібний текст.

Далі створюючи нові документи, можна використовувати створений Вами шаблон, вибравши вкладку Створити → Зразки шаблоні в вкладки Файл.

Теми документа

У Word 2010 є новий інструмент для швидкого форматування текстів – тема документа. По суті, тема є колекцією різних типів стилів, які гармонійно поєднуються між собою. Завдяки цьому теми дають можливість швидко змінювати параметри форматування тексту, таблиць і спеціальних елементів, які зустрічаються в документі. При цьому всі складові будуть оформлені в єдиному стилі, і не треба замислюватися, чи відповідає оформлення заголовку основному тексту і чи не потрібно змінити міжрядковий інтервал.

Рис. 5.27. Список Теми

Тему документа можна вибрати перед початком створення документа або застосувати до готового тексту. Для цього перейдіть на вкладку Розмітка сторінки розкрийте список Теми, клацнувши на кнопці в однойменній групі на стрічці (рис. 5.27).

Якщо в робочій області документа розміщений текст, можна побачити зміни, навівши покажчик миші на тему в списку, тобто не потрібно клацати на назві теми, щоб проглянути зміни. Тема документа містить три основні компоненти: набір кольорів, набір шрифтів заголовків і основного тексту, а також набір ліній і заливок. Вказавши тему в бібліотеці, можна змінювати її компоненти, вибираючи потрібні варіанти з меню кнопок Кольори теми, Шрифти теми і Ефекти теми.

Щоб змінити тему і зберегти її, виберіть команду Зберегти поточну тему... в меню кнопки Теми. Після цього наберіть ім’я та збережіть її. Вона з’явиться в меню кнопки Теми і буде доступна в групі Настроювані.

Крім того, можна скачати нові теми з сайту Office Online. Для переходу на відповідну сторінку виберіть команду Увімкнути оновлення вмісту із сайту Office.com. Відкриється сторінка сайту.

Досвід показує, що правильно оформлений документ полегшує зорове сприйняття, а виділені належним чином ділянки тексту вказують, на чому потрібні зосередитися. Водночас невдало підібране форматування може стати причиною неправильного розуміння змісту документа. Переобтяжений елементами форматування текст лише утруднить читання, тому при оформленні потрібно завжди дотримуватися золотої середини. Є декілька правил, яких слід дотримуватися при виборі параметрів форматування:

· підбирайте таку гарнітуру шрифту, щоб вона поєднувалася зі стильовими особливостями тексту;

· не вибирайте для одного документа більше чотирьох розмірів штифта.

· не використовуйте в документі більше трьох гарнітур і чотирьох накреслень;

Питання для самоконтролю

1. Що таке форматування тексту та якими способами воно здійснюється?

2. Що таке форматування документа та які типи форматувань підтримуються в редакторі Word?

3. Що таке гарнітура та кегль шрифту?

4. В яких одиницях вимірюється розмір шрифту?

5. Які існують види накреслень шрифту?

6. Що таке поточне слово?

7. Де можна змінити всі параметри шрифту у Word 2010?

8. В яких випадках використовують розріджений шрифт?

9. Як у редакторі Word можна швидко поміняти малі літери на великі й навпаки?

10. Як у редакторі Word вставити верхні та нижні індекси?

11. Якими параметрами характеризується абзац?

12. Способи центрування тексту по горизонталі.

13. Як встановити лівий і правий відступи абзацу?

14. Як у редакторі Word встановити збільшений інтервал між абзацами?

15. Які параметри абзацу можна встановити за допомогою горизонтальної лінійки?

16. В яких випадках слід використовувати табулятори?

17. Як у редакторі Word виділити абзац рамкою?

18. Як вставити розрив сторінки?

19. Як за допомогою текстового редактора створити і відредагувати список?

20. Які символи треба набрати, щоб редактор Word автоматично створив маркований або нумерований список?

21. Як у редакторі Word скопіювати форматування фрагмента?

22. Для чого застосовують стилі?

23. Як прискорити підготовку документа за допомогою шаблону?

24. Що таке тема документа у Word 2010?


§ 6. Засоби оформлення документів

У цьому параграфі:

· Титульний аркуш

· Оформлення розділу Буквицею

· Виноски

− Створення виноски

− Редагування тексту виноски

· Колонтитули

· Робота в режимах Перегляд заголовків у документі, Структура і Перегляд сторінок документа

· Список літератури

· Створення змісту

· Вставляння математичних формул і символів

− Вставка часто використовуваних формул

− Створення формули

− Створення складних структурованих формул

· Титульний аркуш

Досить часто для оформлення текстової інформації використовують титульний аркуш – першу сторінку, на якій вказують назву роботи, прізвище автора та інші необхідні відомості. Титулка справляє перше враження на людину, яка переглядає документ.

У Word 2010 створення титульного аркуша спрощене – для цього є спеціальні заготовки. Щоб ними скористатися перейдіть на вкладку Вставлення і в групі Сторінки клацніть на кнопці Титульна сторінка.З’явиться меню, яке містить доступні шаблони відформатованих титульних сторінок (рис. 6.1).

Виберіть зі списку потрібний варіант, після чого в документі з’явиться перша сторінка вказаного вигляду. Введіть у поля потрібний текст, зокрема вкажіть назву документа, організації, рік створення тощо. Ім’я автора з’явиться автоматично (Word вставить ім’я, вказане при установці програми), але за необхідності ці дані можна змінити, набравши інші. Непотрібні елементи можна видалити – клацніть на них і двічі натисніть клавішу Delete.

Щоб видалити титулку, виконайте команду Видалити поточну титульну сторінку в меню кнопки Титульна сторінка. Для зручності користувача можна зберегти у колекції титульних сторінок власний зразок.

Оформлення розділу Буквицею

Буквиця (велика буква) - це літера більшого розміру, якою починають розділ або абзац. Виділивши першу літеру абзацу, вибирають команду Буквиця з групи Текст вкладки Вставлення.В діалоговому вікні задають положення великої букви відносно тексту, вибирають шрифт, розмір великої букви, тобто висоту в рядках, які вона займе, та відстань від тексту (рис. 6.2).

Виноски

Виноски є необхідним атрибутом у різних наукових роботах – від рефератів до дипломних проектів, статей. У Word є можливість автоматичного створення виносок – програма сама розміщує виноски, вибирає відповідний розмір шрифту, веде і змінює їх нумерацію, якщо в документі згодом вносяться зміни.

Рис. 6.1. Список Титульна сторінка Рис. 6.2. Вікно Буквиця

Виноска складається з двох частин: тексту і посилання у вигляді числа або знаку біля відповідного слова документа. Залежно від того, де поміщається текст, виноски можуть бути двох типів:

· звичайні – текст виноски розміщений на тій же сторінці, що й посилання;

· кінцеві – текст розташований у кінці документа, розділу.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1082 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...