Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виділення тексту



Програми пакету Office побудовані за моделлю «об’єкт – операція», тобто для більшості операцій редагування (копіювання, переміщення, видалення тощо) і форматування тексту, необхідно спочатку виділити потрібну ділянку текстової інформації.

Коли активний текстовий курсор, програма перебуває у режимі введення, коли ж виділено фрагмент – у режимі виділення. Якщо в режимі виділення набрати на клавіатурі символ, усе виділення заміниться на цей символ. Однак це відбувається лише тоді, коли ввімкнуто параметр Замінювати виділений текст під час введення у розділі Додатково вікна Параметри Word (група Параметри редагування). В іншому разі символ з’явиться перед виділеним фрагментом, а виділення скасується.

Для виділення (виокремлення) тексту можна використовувати як мишу, так і клавіатуру: Встановивши курсор у необхідному місці й утримуючи натиснутою ліву кнопку, мишею виділяють потрібну ділянку тексту: від одного символу (чи пропуску) до всього тексту. Виділений фрагмент у Word 2010 буде позначений (замаркований) голубим фоном (у попередніх версіях програми колір тексту змінювався на негативний). При цьому виділяти можна лише в одному напрямі, тобто не можна виділивши текст в один бік, продовжити виділення в інший. Зручно розмістити курсор у початковій позиції і при натиснутій клавіші Shift клацнути лівою кнопкою миші в кінцевій точці фрагмента, який треба виділити.

Для виділення фрагментів передбачена так звана смуга виділення (непозначена вертикальна смуга вздовж лівого краю масиву тексту, де курсор перетворюється на стрілку, спрямовану вправо і вгору). У смузі виділення рядок виділяється клацання лівою кнопкою миші, абзац – подвійним клацанням, весь документ – потрійним. Протягування курсору миші у смузі виділення при натиснутій лівій кнопці виділяє текст рядками.

Якщо в режимі Розмітка сторінки текст виділяється мишею, при досягненні покажчиком нижнього краю вікна документ починає прокручуватися. Якщо вивести курсор за межі вікна програми швидкість збільшується і зупинити виділення в потрібному місці досить складно.

Окрім миші для виділення фрагментів тексту часто використовують клавіатуру. Встановивши курсор в необхідному місці та утримуючи Shift, можна виділяти текст за допомогою клавіш управління курсором. Клавішу Shift зручно використовувати для виділення великої ділянки тексту. Зазначимо, що при виділенні за допомогою миші спочатку відбувається виділення символами, а після того, як виділене все слово, цілими словами. Тому, якщо потрібно виділити частини двох сусідніх слів, треба скористатися клавіатурою.

Окрім вказаних вище у Word є велика кількість інших способів виділення різний фрагментів тексту:

· слова – двічі клацнути кнопкою миші;

· речення – клацнути на будь-якому його слові при натиснутій клавіші Ctrl;

· одного рядка – помістити покажчик миші на ліве поле сторінки і коли він перетвориться на стрілку клацнути один раз;

· поточного абзацу – можна використовувати один зі способів:

− клацнути три рази лівою кнопкою миші в будь-якому місці абзацу;

− помістити покажчик миші на ліве поле сторінки і клацнути двічі;

· всього тексту – можна застосовувати один зі способів:

− помістити покажчик миші на ліве поле сторінки і клацнути три рази;

− натиснути поєднання клавіш Ctrl+А;

· виділення по вертикалі прямокутного фрагмента тексту – натиснути й утримувати клавішу Alt при виділенні мишею;

· декількох непослідовних ділянок тексту – натиснути й утримувати клавішу Ctrl при виділенні мишею.

У Word також є режим розширеного виділення за допомогою послідовного натискання клавіші F8:

· один раз клавішу F8 – для виділення слова, в якому знаходиться курсор;

· двічі клавішу F8 – для виділення речення, в якому знаходиться курсор;

· тричі клавішу F8 – для виділення поточного абзацу;

· чотири рази клавішу F8 – для виділення всього документа.

Для виключення режиму розширеного виділення натисніть клавішу Esc.

Якщо після натиснення клавіші F8 натиснути End, виділиться фрагмент тексту від місця розташування курсору до кінця рядка. Якщо після F8 послідовно натиснути Ctrl+End, виділиться фрагмент до кінця документа.

Аналогічно працює клавіша Home. Для відміни натисніть Esc.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1108 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...