Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вставляння символів



Як правило, для набору тексту використовують універсальні шрифти, що містять велику кількість різних символів. Зрозуміло, що не всі з них розташовані на клавіатурі. Зазвичай на комп’ютері встановлено декілька текстових служб і мов вводу (напр.: англійська EN, українська UK, російська RU). Переключення мови за допомогою мовної панелі на Панелі інструментів дозволяє змінити розкладку клавіатури і набирати текст на потрібній мові. Це переключення зручно робити за допомогою клавіш (Alt + Shift або Ctrl+ Shift).

Для довідки: Інколи при наборі спеціалізованих текстів треба обрати (або встановити) шрифт з певним комплектом символів або специфічним виглядом. Для того, щоб програма коректно зчитувала українське кодування символів цей шрифт має підтримувати кирилицю. Зауважимо, що деякі кирилізовані шрифти розроблені для інших слов’янських мов і не містять усіх українських символів. На жаль, хоч і створена універсальна система Unicode, досі не існує єдиного кодування. Така ситуація склалася через обмежені можливості на початку створення комп’ютерних програм, коли для кодування використовували лише 256 символів – перша половина спільна для всіх, а друга – для певної мови. Інколи використовують також шрифти, які містять не букви, а спеціальні символи (напр. шрифт Wingdings).

Рис. 4.1. Список кнопки Символи

Для вставляння в документ символів, відсутніх на клавіатурі, потрібно:

· встановити курсор у місце, де слід вставити символ; у групі Символи вкладки Вставлення вибрати команду Символ. У списку, що розкрився (рис. 4.1), з’являться двадцять останніх символів, які обирав користувач. Для вставляння достатньо вибрати та натиснути будь-який з них;

· щоб вибрати інший символ слід натиснути кнопку Інші символи. Відкриється вікно Символ (рис. 4.2);

· у полі переліку Шрифт: при потребі вибрати конкретний набір символів;

· натиснути мишею потрібний символ і кнопку Вставити або двічі клацнути по ньому.

Вкладка Спеціальні символи дає змогу вставляти в текст деякі розповсюджені відображувані та невідображувані символи. Кожен символ може бути набраний за допомогою спеціальної комбінації клавіш, які можна для нього призначити на свій розсуд. Для цього використовуються клавіші Ctrl та Alt. Наприклад, букві «ґ» зручно призначити комбінацію Ctrl +г.

Рис. 4.2. Вікно Символ

Доцільно запам’ятати комбінації клавіш для швидкого вставляння найбільш уживаних спеціальних символів:

· нерозривний пробіл – Ctrl + Shift + [пробіл] (слід використовувати замість пробілу між прізвищем та ініціалами, числом та одиницею його вимірювання та ін.);

· рекомендований перенос – Ctrl + _ (використовується для позначення у слові місця, в якому бажано робити перенос);

· нерозривний дефісCtrl + Shift + _ (дефіс, на якому забороняється переносити слово);

· тире – Ctrl + [знак – на цифровій клавіатурі];

· перенос рядкаShift + Enter (використовується, наприклад, в заголовках для переносу решти тексту на наступний рядок, не розпочавши при цьому нового абзацу, тобто не створивши наступного заголовка);

· розрив сторінкиCtrl + Enter.

Деякі знаки зручно вводити за допомогою автозаміни, наприклад, введіть «-->>» щоб отримати «à», «(c)», щоб отримати «©» тощо. Для вставляння символів можна також використати Таблицю символів Windows з меню Пуск.

На жаль, далеко не завжди з першого разу вдається набрати складний текст без помилок. Його доводиться редагувати, тобто перевіряти наявність граматичних і синтаксичних помилок, переставляти слова місцями, вилучати фрагменти дописувати нові. На комп’ютері, зрозуміло, виконати це набагато легше, ніж на папері, — не потрібно набирати текст знову, якщо Ви допустили помилку, ввели непотрібне слово або поміняли місцями підмет і присудок.

Чим більшою кількістю операцій редагування володіє користувач, тим менше дій виконуватимете, щоб надати тексту належного вигляду. Використовуючи команди копіювання і вставляння, можна за лічені хвилини впорядкувати найскладніший текст. Користуючись пошуком і заміною – замінити одне слово іншим відразу і усьому документі. Включивши перевірку орфографії, Ви будете впевнені, що не допустили граматичних помилок.

Зауважимо, що професіонали при наборі тексту, а тим більше під час його редагування і форматування як правило включають відображення на екрані всіх недрукованих символів. Для цього служить кнопка ¶ (Відобразити всі знаки), яка знаходиться в групі Абзац вкладки Основне. У такому режимі видно пропуски, мітки кінця абзацу, розриви сторінки та низку інших знаків, які допомагають якісно та швидко створити документ.

Засоби вилучення символів тексту такі:

· ліворуч від позиції курсору за допомогою клавіші Backspace;

· праворуч від позиції курсору за допомогою клавіші Delete.

Для вилучення виділеного фрагмента тексту досить натиснути на клавішу Delete або Backspace.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...