Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вплив шорсткості на експлуатаційні показники деталей в машинобудуванні



Шорсткість поверхні здійснює великий вплив як на надійність і довговічність машин, так і на вартість виготовлення деталей. Раціональні значення шорсткості залежать від багатьох чинників: допуску, посадки і номінального розміру з'єднання; методу збірки; зносу, що допускається; умов експлуатації рухомих і нерухомих з'єднань; стабільності технологічних процесів.

Шорсткість поверхні визначає тривалість нормальної роботи деталей, що сполучаються.

Наявність мікронерівностей викликає концентрацію напруги в западинах, сприяє появі тріщин і знижує міцність, зносостійкість та довговічність деталі. У западинах нерівностей утворюються вогнища корозії, тому чим більша шорсткість поверхні, тим більше деталь схильна до корозії.

Поліпшення якості поверхні є також потужним засобом підвищення протикорозійної стійкості деталей, особливо таких поверхонь, на яких не можуть використовуватися захисні покриття (поверхні циліндрів двигунів та ін.).

Шорсткість поверхні відіграє велику роль і у з'єднаннях, які відповідають умовам щільності, герметичності.

Від величини шорсткості залежать також міцність посадок із натягом, стабільність посадок із зазором та експлуатаційні показники виробу.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...