Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування стандартних посадок



У стандартах ЕСДП в інтервалі розмірів від 1 до 500 мм передбачено 69 посадок загального призначення в системі отвору і 61 посадка в системі вала. Із посадок загального призначення виділені переважні (17 посадок в системі отвору і 10-у системі вала). Переважні посадки, утворені із переважних полів допусків, слід використовувати передовсім. Переважні посадки в стандартах обведені рамкою (див. табл. 2.12...2.14).

Посадки із зазором. Основною характеристикою цих посадок є мінімальний (гарантований) зазор Smin і його допуск Ts, який визначає максимальне значення Smax зазору (Smax=Smin+Ts).

Посадки із зазором утворюються поєднанням основних відхилень отворів А...Н з основними відхиленнями валів а...h (рис. 2.14) і встановлені в квалітетах 4...12.

Посадки Н/h встановлені у квалітетах 4... 12. Ці посадки належать до типу «ковзних». Найменший зазор в цих посадках Smin=0. Їх використовують переважно для забезпечення високої точності центрування і поступального переміщення деталей, наприклад, шпиндель в корпусі задньої бабки металорізального верстату (рис. 2.29, а).

Посадки Н/g передбачені в квалітетах 4...6 - для валів, і 5...7 - для отворів. Вони мають мінімальні гарантовані зазори і використовуються в основному для забезпечення точного і повільного поступального руху, наприклад, штовхачі клапанів і стрижні клапанів у напрямних втулках двигунів.

Посадки H/f встановлені в найчастіше використовуваних квалітетах 6...9, їх мінімальні зазори достатні для вільного обертання в підшипниках ковзання при легких і середніх режимах роботи, наприклад, зубчасті ко­леса і шківи, що вільно обертаються на валах.

Посадки Н/е, h/d передбачені в квалітетах 7...11. Вони характеризуються збільшеним гарантованим зазором, який забезпечує вільний обертовий рух при підвищених режимах роботи і який здатний компенсувати значні відхилення форми і взаємного розташування з'єднуваних поверхонь і їх температурні деформації. Застосовуються у багатоопорних валах (наприклад, опорні шийки кулачкових валів двигунів внутрішнього згорання), при довжині з'єднуваних поверхонь l ≥1,5d, а також у землекопальних, будівельних, сільськогосподарських машинах, де рухомість з'єднання повинна забезпечуватися при забрудненнях з'єднуваних поверхонь.

Посадки H/a, H/b і Н/с передбачені в квалітетах 11-12. Вони характеризуються великими гарантованими зазорами, їх використовують у конструкціях низької точності, де великі зазори необхідні для компенсації відхилень форми і розташування поверхонь з'єднуваних деталей чи використання в з'єднаннях необроблених каліброваних матеріалів, а також у з'єднаннях, які працюють при температурах, що значно відрізняються від температури навколишнього середовища, наприклад, у з'єднаннях двигунів внутрішнього згорання, турбін, компресорів.

Перехідні посадки утворюються поєднанням основних відхилень отворів Js…N і валів js…n які передбачені у квалітетах 4...7 для валів і 5...8 для отворів. Для отворів у перехідних посадках квалітет вибирають на одиницю більшим, ніж для валів. Основний ряд перехідних посадок утворюється валами 6-го і отвору 7-го квалітетів.

Перехідні посадки характеризуються невеликими зазорами і невеликими натягами, їх застосовують у тих випадках, коли потрібно забезпечити точне центрування деталей у з'єднанні і часте розбирання при експлуатації. Для передачі обертових моментів деталі цих з'єднань вимагають додаткового кріплення (шпонками, штифтами, гвинтами тощо).

Посадки H/js характеризуються більш ймовірним одержанням зазору, але можливі і невеликі натяги. Ці посадки застосовують при невеликих статичних навантаженнях, частих розбираннях і затруднених складаннях. До таких посадок належать посадки Н7/js6 і застосовуються, наприклад, для посадок невеликих шківів і ручних маховичків на краю валів.

Посадки Н/k належать до посадок з рівноймовірним одержанням зазорів і натягів. Посадки H7/к6 знаходять найбільше застосування з перехідних посадок, оскільки для складання і розбирання не вимагають великих зусиль і забезпечують високу точність центрування. Застосовуються в зубчастих колесах на валах редукторів, у втулках верхніх головок шатунів тракторних двигунів тощо.

Посадки H7/m6, Н7/n6 належать до посадок, які забезпечують переважно невеликий натяг. Ймовірність одержання зазору дуже мала. Застосовуються при великих ударних навантаженнях, при підвищених вимогах до точності центрування з'єднаних деталей і не частому розбиранні, а також при ускладненому складанні замість посадок з мінімальним гарантованим натягом, наприклад, у втулках штовхачів блоку циліндрів тракторних двигунів тощо.

Як зазначалось, у перехідних посадках можливі як невеликі зазори, гак і невеликі натяги.

Посадки з натягом утворюються поєднанням основних відхилень Р...ZС отворів з основними відхиленнями р...zc валів. Вони призначені для нерухомих нерозбірних (або які розбираються лише в окремих випадках при ремонті) з'єднань деталей, в більшості випадків без додаткового кріплення гвинтами, штифтами, шпонками та ін.

За значенням гарантованого мінімального натягу ці посадки поділяються на три групи.

Посадки з мінімальним гарантованим натягом. Переважною в цьому ряді посадок є посадка Н7/р6 і застосовується при малих навантаженнях для тонкостінних деталей з метою зменшення їх деформацій. Нерухомість з'єднань забезпечується додатковим кріпленням, застосовується при нечастих розбираннях. Наприклад, сідла клапанів у їх гніздах, зубчасті колеса на валах редукторів, тощо.

Посадки з середнім гарантованим натягом (Н7/г6, Н7/s6) є переважними в цьому ряді посадок. Вони допускають передачу навантажень середньої величини без додаткового кріплення, а також з додатковим кріпленням можуть застосовуватися для передачі великих навантажень, якою міцність деталей не дозволяє застосувати посадки з великими натягами. Складання може проводитися напресуванням або термічним деформуванням деталей. Наприклад, втулка в головці шатуна компресора, зубчасті колеса на проміжному валу в коробках передач вантажних автомобілів, шестерня па валу масляного насоса трактора тощо.

Посадки з великим гарантованим натягом (Н7/u7, Н8/u8, Н8/х8, Н8/z8) передають великі і динамічні навантаження без додаткового кріплення. Необхідна перевірка з'єднуваних деталей на міцність, складання здійснюється переважно способом термічних деформацій деталей, однак можливе і напресування. В окремих випадках застосовується сортування деталей на розмірні групи (селективне складання). Наприклад, вагонні колеса на осях, втулки поворотного кулака трактора, пальці ексцентриків кривошипно-шатунного апарата збиральних машин тощо.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1529 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...