Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи і засоби вимірювання відхилень форми і взаємного розташування поверхонь і осей деталей



Вимірювання відхилень форми і взаємного розташування поверхонь і осей деталей найчастіше провадять вимірювальними головками з допомогою універсальних штативів і стояків різної конструкції, які добирають залежно від діаметра приєднувальних елементів цих головок. Стояки і штативи призначені для закріплювання вимірювальних головок. До найбільш поширених слід віднести універсальні штативи та стояки легкого і важкого типів з круглими і квадратними вимірювальними столиками (рис. 1).

Універсальні штативи (рис.1, а) використовують при вимірюванні великих деталей на повірочних плитах, у стояках з центрами і при переві­рці точності встановлення заготовок на верстатах.

Стояки легкого і важкого типу з круглим (рис. 1, б) і квадратним (рис. 1, в) столиками призначені для вимірювання невеликих деталей з розмірами, що не перевищують 125 чи 200 мм.

При встановленні і знятті деталі потрібно дещо збільшити розмір Б (рис. 1, б) підійманням вимірювального стержня вимірювального при­ладу за головку А або іншим пристроєм (відвідним важелем - аретиром), передбаченим для цього.

У стояку з квадратним столиком (рис. 1, в) тримач 9 закріплюється в кронштейні 3 і фіксується гвинтом 8.

Перед початком вимірювання індикаторні вимірювальні прилади слід відповідним чином налагодити, методика налагодження яких залежить від цільового призначення вимірювань.

Найчастіше вимірювальні прилади налагоджують з метою визначення: відхилення від заданого розміру виготовлених або відновлених деталей; дійсних розмірів в процесі дефектування деталей; відхилень від правильної геометричної форми і правильного розташування поверхонь осей; вимірювання розмірів деталей прямим методом.

Рисунок 1 - а - універсальний штатив: 1 - основа; 2 - розрізна муф­та; 3 - затискний гвинт; 4 - вимірювальна головка; 5 - стержень; 6 - гайка; 7 - муфта; 8 - стояк; 9 - гайка; 10 - стержень; 11 - гай­ка; б - стояк легкого типу з квадратним столиком: 1 - основа; 2 -столик; 3 - кронштейн; 4 - затискний гвинт; 5 - вимірювальна го­ловка; 6 - колонка; 7 - затискний гвинт.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1319 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...