Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. За міжнародним визначенням (Настанови ІSО/ІЕС) під поняттям «випробування» розуміється технічна операція



За міжнародним визначенням (Настанови ІSО/ІЕС) під поняттям «випробування» розуміється технічна операція, яка полягає у визначенні однієї чи декількох характеристик даної продукції, процесу чи послуги відповідно до встановленої процедури. Цим поняттям охоплюються не лише власне випробування, коли виріб, що випробову­ється, піддається яким-небудь впливам та (або) перебуває у функціональному стані, а й технічні операції, за якими можна визначити характеристики продукції, такі як вимірювання, аналізи, органолептичні операції. Відповідно, під випробувальними розуміють­ся будь-які лабораторії, що виконують ці та аналогічні операції.

Будь-які випробування, результат яких передбачається використовувати з метою сертифікації третьою стороною, проводяться лише випробувальною лабораторією (ВЛ), яка отримала на це повноваження. Надання ВЛ права проводити такі випробування базується на визнанні незалежності ВЛ від виготовлювачів і споживачів продукції, тобто на визнанні її як «третьої сторони» чи визнанні при дотри­манні певних умов об'єктивності та незалежності результатів випробувань. Воно базується на спеціальній процедурі - акредитації ВЛ.

До ВЛ, які претендують на право проведення сертифікаційних ви­пробувань, пред'являються вимоги, виконання яких контролюється органами з акредитації (ОА). Не дивлячись на відмінності в процедурі акредитації ВЛ, чинних у різних країнах, ці вимоги практично в усіх випадках є загальними і виходять із самої логіки забезпечення якості та об'єктивності будь-яких, а не лише сертифікаційних випробувань.

При акредитації ВЛ перевіряється її відповідність цим вимогам. На міжнародному, регіональному і національному рівнях питання акредитації ВЛ регламентуються рядом документів ІSО/ІЕС (На­станови ІSО/ІЕС 25, 51, 54, 55, 58), європейськими стандартами ЕК серії 45000 (ЕN 45001, ЕN 45002, ЕN 45003), а також КНД 50-004-93 «Система сертифікації УкрСЕПРО. Вимоги до випробувальних лабораторій і порядок їх акредитації».





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...