Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У Європі стали приділяти велику увагу документуванню систем забезпечення якості і їх перевірок третьою (незалежною) стороною



Особливо слід зазначити британський стандарт BS 7750, що значно підняв інтерес європейців до проблеми забезпечення якості і сертифікації систем якості.

Варто зазначити, що етап розвитку системного, комплексного управління якістю не пройшов повз Радянський Союз. У СРСР відомими були Саратовська система БИП (бездефектное изготовление продукции), Горьківська система КАНАРСПИ (Качество Надежность Ресурс С Первых Изделий), Ярославська система НОРМ (научная организация работ по увеличению моторесурса), Львівська система СБТ (система бездефектного труда) і загальносоюзна КС УКП (комплексная система управления качеством продукции).

У 70-80 роках почався перехід від тотального контролю якістю до тотального менеджменту якості (TQM). У 1987 році з'явилася серія нових міжнародних стандартів ІSО серії 9000 на системи якості, що зробили істотний внесок у розповсюдження передових досягнень у сфері якості. Ці стандарти безпосередньо стосуються виробничих процесів, сфери управління. Вони встановлюють вимоги не до самої продукції, а до управління її якістю – Системи Менеджменту Якості (СМЯ). СМЯ забезпечує впевненість замовників і споживачів у якості продукції, що вони одержують, а також поліпшує діяльність підприємства. Стандарти ISO серії 9000 прийняті як національні у більш ніж 140 країнах світу.

Впровадження цих стандартів пов’язане з конкурентною боротьбою за споживача. Якщо в 60-і роки вважалося, що для успіху достатньо, щоб продукції було багато й дешевої, то в 90-і роки конкуренція цін заміняється конкуренцією якості. Нині 80% покупців, приймаючи рішення про покупку, ставлять на перше місце якість продукції.

Міжнародні стандарти серії 9000 пропонують прийнятні економічні рішення, відкривають доступ до знань і досвіду передових країн.

Кожні 5 років міжнародні стандарти ISO серії 9000 переглядаються. Перша версія цих стандартів була затверджена у 1987р., друга версія – у 1994р., наступні версії затверджувалися 2000р., 2008р.

Зміни, що вносять у стандарти, пов’язані зі зміною підходу до споживача. Стандарти першої версії націлювали підприємства на забезпечення якості, тобто на відповідність нормативним документам.

Тепер уже недостатньо випускати продукцію, що відповідає тільки нормам, але не завжди конкурентоспроможну. Тому остання версія стандартів носить гуманістичний характер, орієнтує підприємства на вивчення вимог споживачів, їх задоволення, аналіз рівня задоволеності споживачів і його підвищення.

До складу стандартів серії 9000 входять такі стандарти:

1. ISO 9000 - Системи менеджменту якості. Основні положення й словник термінів (заміняє ISO 8402-91).

Цей стандарт описує основні положення систем менеджменту якості й встановлює термінологію для систем менеджменту якості.

2. ISO 9001 - Системи менеджменту якості. Вимоги

Цей стандарт визначає вимоги до систем менеджменту якості для тих випадків, коли організації необхідно продемонструвати свою здатність надавати продукцію, що відповідає вимогам споживачів, і спрямований на підвищення задоволеності споживачів. Він може бути використаний для внутрішнього застосування організаціями, для сертифікації або при укладанні контрактів.

3. ISO 9004- Системи менеджменту якості. Рекомендації з поліпшення.

Цей стандарт містить рекомендації з безперервного вдосконалювання загального функціонування організації, її ефективності й результативності. Він рекомендується для організацій, вище керівництво яких прагне йти далі вимог ISO 9001, але не призначений для сертифікації або використання в контрактних цілях.

4. ISO 19011- Посібник із проведення аудиту систем менеджменту якості й навколишнього середовища.

Цей стандарт містить методичні вказівки з аудиту систем менеджменту якості й охорони навколишнього середовища.

Перелічене сімейство стандартів ISO серії 9000 розроблене для того, щоб допомогти організаціям усіх форм власності, видів і розмірів впровадити й забезпечити функціонування ефективних систем менеджменту. Ці стандарти сприяють взаєморозумінню в національній і міжнародній торгівлі. Вони не відміняють технічні умови на продукцію, а є доповненням до них. Цілі в області якості доповнюють інші цілі організації, що пов’язані з розвитком, фінансуванням, рентабельністю, навколишнім середовищем, охороною праці й безпекою. Різні частини системи менеджменту (разом із системою менеджменту якості) можуть бути інтегровані в єдину систему менеджменту. Це допоможе полегшити планування, виділення ресурсів, визначення цілей і оцінку ефективності організації. Ефективність функціювання СМЯ забезпечується вісьмома принципами, що покладені в її основу. До цих принципів належать:

- орієнтація на споживачів;

- відповідальність керівництва;

- залучення персоналу;

- процесний підхід;

- системний підхід;

- прийняття рішень, що ґрунтуються на фактах;

- постійне поліпшення;

- взаємовигідні стосунки з постачальниками.

Перераховані принципи роблять підприємство життєздатним, тому що при наяності споживачів будуть фінансові надходження.

Крім цього, до командної роботи залучаються керівники та персонал організації. Для попередження дефектів робота організується як процес із забезпеченням ресурсами та документацією. Підрозділи підприємства, щоб забезпечити випуск продукції відповідно до вимог зовнішніх споживачів, пов’язані між собою відносинами: внутрішній споживач – внутрішній постачальник. При цьому підрозділи, що передають виконане завдання на наступний етап виробничого ланцюга, називаються внутрішніми постачальниками. Підрозділи, що отримують завдання до виконання, називаються внутрішніми споживачами. Використання статистичних методів дозволяє відслідковувати зміни у виробничому процесі і документувати їх. На цій підставі приймаються рішення про проведення заходів для поліпшення процесів. Виходячи з того, що підприємство відповідальне за якість кінцевого продукту, до постачальників комплектуючих висуваються вимоги щодо впровадження системи якості на їх виробництві.

Система менеджменту якості розповсюджується на всі етапи життєвого циклу (ЖЦ) продукції, починаючи від виявлення потреби в ній до зняття з виробництва.

Функції, що виконує система якості, можна поділити на:

1) функції оперативного управління якістю;

2) функції стратегічного управління якістю.

Склад функцій оперативного управління (коригувальні та запобіжні дії):

- оперативний аналіз поточних даних, виявлення причин порушень, відхилень, невідповідностей, браку, дефектів;

- оцінювання стану робіт із забезпечення якості;

- розроблення, погодження та затвердження заходів з профілактики та усунення порушень, відхилень, невідповідностей, браку, дефектів;

- організація та регулювання вжитих запланованих заходів;

- збір та систематизація поточних даних з порушень, відхилень, невідповідностей, що виникають при забезпеченні якості у процесах виробництва;

- контроль та облік результатів вжитих заходів;

- формування звітності щодо вжитих заходів, інформування керівництва та зацікавлених підрозділів

Склад функцій стратегічного управління (систематичної діяльності з поліпшення якості)

- аналіз та оцінювання технічного рівня і якості продукції;

- аналіз та оцінювання рівня та ефективності витрат на роботи із забезпечення якості;

- аналіз та оцінювання ефективності функціонування системи якості, задоволення потреб споживачів;

- розроблення, погодження та затвердження політики у сфері якості, стратегічних завдань (планів) та програм якості;

- організація та координація робіт з виконання програм якості;

- організація нормативно-технічної підготовки робіт із забезпечення якості (в т.ч. формування фонду документів, аналіз та контроль за виконанням вимог нормативних документів);

- організація нормативно-правової підготовки робіт із забезпечення якості;

- організація робіт з підготовки до сертифікації продукції та системи якості, атестації виробництва;

- організація робіт з впровадження прогресивних методів стимулювання персоналу щодо забезпечення якості;

- організація робіт з навчання персоналу методам забезпечення та поліпшення якості;

- контроль та облік робіт з виконання програм якості;

- ведення звітності робіт у сфері забезпечення якості;

- збір та систематизація інформації щодо забезпечення якості (методичної, економічної, технічної).

Реалізація функцій СМЯ дозволяє контролювати не кожну окрему одиницю продукції, а сам процес, що дозволяє уникнути появу браку або виробництво продукції низької якості.

Розробка системи менеджменту якості, її впровадження і функціонування є основою для випуску високоякісної продукції. Крім цього, це універсальна система ефективного управління, що дозволяє об’єднати інтереси споживача й постачальника

Питання для самоперевірки

1. В чому полягає контроль якості продукції?

2. Класифікація видів контролю?

3. Хто здійснює контроль якості на підприємстві?

4. Що розуміють під плануванням якості?

5. Які системи менеджменту якості Ви знаєте?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 494 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...