Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес маркетингу



Процес маркетингу – це замкнутий спіралеподібний процес, оскільки на початку і наприкінці всього циклу робіт перебуває людина, якій адресований товар. Проте характер операцій початку процесу маркетингу суттєво відрізняється від кінцевих. На початку процесу засобами маркетингу виявляють потреби людини, способи їх задоволення з розрахунку на те, щоб виготовити відповідні потребам товари або запропонувати інші способи задоволення потреби, що існує. Натомість наприкінці процесу маркетингу його зусилля спрямовані на виявлення того, наскільки запропоновані товари задовольняють потреби. Але в усьому процесі маркетингу можна виділити наступні етапи:

Перший етапвиявлення можливостей продажу товару. З цього розпочинають процес маркетингу, що включає: дослідження ринку, тобто діючих і потенційних покупців, споживачів товарів, їх поділ за різноманітними ознаками (доходи, вік, стать, місце проживання, ставлення до моди, хобі); вивчення підприємств-конкурентів, їх потужностей, сильних і слабких боків; порівняння з можливостями власного підприємства; проведення науково-технічних і конструкторських розробок, моделювання, дизайн товару. Результатом першого етапу є поява товару, як засобу задоволення певної потреби і очікуваного прибутку компанії.

2. Другий етап - формування асортименту. Як правило, підприємство виходить на ринок, пропонуючи декілька різновидів товарів (моделей, фасонів, модифікацій, експлуатаційних характеристик, цін тощо) з тим, щоб привернути увагу широкого кола покупців і запропонувати товари найприскіпливішим з них.

Розробляють якомога більше різновидів виробів, хоч це дорого обходиться підприємству.

Зарубіжний досвід показує: одна-дві вдалі моделі із десяти запропонованих ринку повністю перекривають витрати, пов'язані з розробкою решти. Характеристики виробів, їх споживчі властивості, ціна повинні відповідати запитам ринку, потребам споживача і гарантувати тим самим їхній продаж. Виставлені на ринок вироби випробовують, виявляють реакцію покупців щодо їхніх експлуатаційних якостей, ціни, інших характеристик. На підставі зауважень покупців можуть вносити корективи і приймають остаточне рішення стосовно характеристик виробу, його комерційного виробництва.

Результатом другого етапу процесу маркетингу має бути сформований виробничий асортимент товарів, над виготовленням і продажем якого буде сконцентрована увага всіх фахівців і служб компанії.

3. Третій етапскладання плану маркетингу для тих виробів, які за своїми основними характеристиками з усією очевидністю відповідають вимогам ринку, прийняті ринком у процесі випробування. План маркетингу – це основний документ, в якому передбачено конкретно, хто (який підрозділ підприємства, посадова особа, фахівець), що (у розумінні виду товару, його конкретних характеристик та кількості), коли (тобто в який період року, конкретну дату, у якій послідовності виконуваних робіт) і де (регіон, місце перебування виробу тощо) і яким чином повинен зробити, щоб виготовлений за запитами певної категорії покупців товар був запропонований у такому місці, в такій кількості і з таким рівнем сервісу, щоб купівля відбулася. План маркетингу нагадує партитуру для оркестру, де зазначено, який музичний інструмент, коли і на якій ноті повинен включитися, щоб був відтворений музичний твір, написаний композитором.

План маркетингу може бути як у письмовому так і в усному варіантах, що залежить від різних чинників, починаючи від масштабів фірми, стилю управління і до виду товару.

4. Четвертий етапкомплекс операцій, виконуваних в торговельно-розподільчій мережі, пов'язаних з продажем товарів покупцеві, споживачеві. У зв’язку з цим варто контролювати параметри асортименту товарів роздрібної торговельної мережі, товарних запасів, аналізувати інформацію щодо кон'юнктури товарного ринку у формі щоквартальних оглядів. Важливо також стежити за рівнем обслуговування покупців, наданням необхідних консультацій, послуг у процесі придбання та користування товаром.

5. П’ятий етапспостереження за споживанням продуктів, експлуатацією товарів. Виявлення оцінок споживачів асортименту та якості товарів, ступеня задоволення потреб, побажань споживачів послужать хорошим фундаментом для винаходу нового товару або ідеї нового способу задоволення традиційної потреби.

Питання для самоперевірки знань

1. Хто одним із перших застосував принципи маркетингу на практиці?

2. Що означає термін «маркетинг»?

3. Які існують види корисності?

4. Що таке система маркетингу і хто є її центральними фігурами?

5. Що відображає досягнення максимальних обсягів споживання товарів?

6. Що являють собою ринок продавця і ринок покупця?

7. Що належить до принципів маркетингу?

8. Назвіть три концепції маркетингу.

9. В чому полягає суть збутової концепції маркетингу?

10. На яких передумовах базується концепція соціального маркетингу?

11. Що являє собою концепція маркетингу і які фактори на неї впливають?

12. Чим керується підприємство при виборі стратегії маркетингу?

13. Які етапи включає в себе процес маркетингу?

14. Перелічіть сильні та слабкі фактори діяльності підприємства на ринку.

15. В якому випадку складають план маркетингу і що у ньому зазначається?

Тести для самоконтролю

1. Діяльність, пов'язана з активізацією продажу товару через виявлення потреб і попиту клієнтів ринку, вишукування нових способів задоволення потреб або їх створення і задоволення з урахуванням довготривалих інтересів людини і суспільства через обмін, - це:

а) логістика;

б) маркетинг;

в) міжнародна економіка.

2. Який вид корисності створюється у процесі переробки сировини, комплектування деталей в остаточний виріб:

а) корисність у вигляді часу;

б) корисність у вигляді форми;

в) корисність у вигляді місця продажу товару;

г) корисність у вигляді забезпечення репутації споживача.

3. Які із концепцій не належать до маркетингових:

а) власне маркетингова;

б) ринкова;

в) концепція соціального маркетингу;

г) збутова.

4. Сукупність завдань, принципів і правил, які спрямовують зусилля фірми в галузі маркетингу, виражених комплексом факторів маркетингу, рівнем витрат, контролем продажу у часовому просторі на різних секторах ринку, називається:

а) тактика маркетингу;

б) напрямок маркетингу;

в) стратегія маркетингу;

г) метод маркетингу.

5. До маркетингової стратегії ціни належить:

а) упакування товару;

б) умови кредиту;

в) послуги з ремонту товару;

г) споживчі властивості товару.

6. До етапів процесу маркетингу не належить:

а) процес виробництва продукції;

б) формування асортименту товарів;

в) виявлення можливостей продажу товару;

г) спостереження за споживанням товарів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...