Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансові ресурси підприємств та джерела їх формування



Фінансові ресурси – це грошові кошти, що знаходяться в розпорядженні підприємств і призначені для виконання ними певних фінансових зобов’язань.

Загальна сума фінансових ресурсів підприємства складається з таких складових:

Ø статутний капітал;

Ø додатковий вкладений капітал;

Ø резервний капітал;

Ø нерозподілений прибуток;

Ø амортизаційні відрахування;

Ø забезпечення подальших витрат і платежів;

Ø довгострокові і короткострокові кредити банків;

Ø відтерміновані податкові зобов’язання;

Ø кредиторська заборгованість усіх видів (зі страхування, за авансами одержаними, за векселями виданими, з оплати праці, з учасниками тощо).

Основними джерелами формування фінансових ресурсів підприємств є власні та залучені кошти. Власні фінансові ресурси формуються за рахунок власних джерел фінансування. Вони утворюються уже під час організації підприємства при формуванні його статутного капіталу.

В процесі виробничо-господарської діяльності власні фінансові ресурси підприємства поповнюються у результаті отримання доходів і прибутків. Ці фінансові ресурси називають власними внутрішніми фінансовими ресурсами. Водночас, підприємство може отримувати фінансові ресурси у власне використання від емісії власних акцій, отримання дотацій, субсидій, дивідендів, відсотків на цінні папери інших емітентів тощо. Такі фінансові ресурси називають власними зовнішніми фінансовими ресурсами.

Часто підприємству не вистачає власних фінансових ресурсів і тоді воно залучає їх на фінансовому ринку у формі банківських кредитів, коштів від емісії облігацій, інших видів цінних паперів, кредиторської заборгованості тощо. Такі фінансові ресурси називають залученими. Залучені фінансові ресурси формують з залучених джерел фінансування. Класифікацію фінансових ресурсів за джерелами формування наведено на рис. 4.2.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 788 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...