Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль, значення та завдання аналізу фінансового стану підприємства



Сучасний розвиток економіки зумовлює проведення підприємствами збалансованої економічної політики з підтримки та зміцнення фінансового стану, платоспроможності й фінансової стійкості.

Аналіз фінансового стану підприємства є важливою части­ною, а за сутністю — основою прийняття управлінських рішень на мікроекономічному рівні, тобто на рівні суб’єктів господа­рювання.

У процесі виробничої діяльності підприємства виникає безпе­рервний кругообіг капіталу, змінюються структура засобів та джерел їх формування, наявність та потреба у фінансових ресур­сах і, як наслідок, фінансовий стан підприємства, зовнішнім ви­явом якого є платоспроможність.

Поряд із зовнішнім боком фінансового стану підприємства існує внутрішній бік — це фінансова стійкість, яка відображає рівновагу грошових і товарних потоків, доходів і витрат, засобів і джерел їх формування. Для забезпечення цієї рівноваги під­приємство має володіти гнучкою структурою капіталу та вміти організувати його рух таким чином, щоб забезпечити постійне зростання доходів, які мають випереджати витрати. Все це дасть можливість одержувати стійку платоспроможність та створюва­ти умови для ефективного функціонування підприємства.

Фінансовий стан підприємства, його платоспроможність і стійкість залежать від виробничої, комерційної та фінансової діяльності. Якщо виробничий та фінансовий плани успішно виконуються, то це позитивно впливає на фінансовий стан під­приємства. І навпаки, в результаті спаду виробництва та змен­шення обсягів реалізації продукції та прибутку погіршуються як фінансовий стан підприємства, так і його платоспромож­ність.

Стійкий фінансовий стан, у свою чергу, позитивно впливає на виробництво продукції, забезпечення планомірного надходження та витрачання грошових ресурсів, виконання розрахункової дис­ципліни.

Основна мета проведення аналізу фінансового стану — під­вищення ефективності функціонування підприємства та пошук резервів такого підвищення, Для досягнення цієї мети необхід­но провести оцінку результатів роботи підприємства за минулі періоди; розробити заходи оперативного контролю за вироб­ничо-господарською діяльністю, заходи із запобігання негатив­ним явищам у діяльності підприємства та його фінансових ре­зультатах; проаналізувати надходження резервів підвищення результативності діяльності; розробити обгрунтовані плани та нормативи.

Фінансовий стан підприємства — це сукупність показників, що відображають його здатність погасити свої боргові зобо­в’язання. Фінансова діяльність охоплює процеси формування, руху та забезпечення зберігання майна підприємства, контролю за його використанням. Він є результатом взаємодії всіх елемен­тів системи фінансових відносин підприємства.

Основними завданнями аналізу фінансового стану є:

· загальна оцінка фінансового стану, зокрема оцінка виконан­ня плану з надходження фінансових ресурсів та їх використання;

· перевірка виконання зобов’язань по платежах у бюджет, банках, кредиторах, а також використання засобів за цільовим призначенням;

· використання права на кредитування, забезпеченість і ефек­тивність кредиту;

· виявлення можливостей поліпшення фінансового стану на основі залучення додаткових джерел фінансування і прискорення оборотності оборотних засобів;

· розробка заходів з використання виявлених резервів і кон­троль за їх використанням;

· оцінка оборотних активів, їх стану та особливостей руху;

· оцінка динаміки складу та структури джерел власного та запозиченого капіталу;

· виявлення абсолютних і відносних показників фінансової стійкості підприємства, оцінка зміни її рівня;

· оцінка платоспроможності підприємства та ліквідності ак­тивів його балансу;

· виявлення та оцінка достатності наявних власних оборот­них засобів;

· оцінка дебіторської та кредиторської заборгованості, харак­теристика їх взаємозв’язку та оборотності;

· оцінка ділової активності підприємства.

Для оцінки фінансового стану використовується система по­казників, таких як майновий стан, структура і розміщення капі­талу, наявність власних оборотних засобів, показники формуван­ня капіталу, ліквідність і платоспроможність підприємства, фінан­сова стійкість, дебіторська і кредиторська заборгованість, оборот­ність оборотних засобів, фінансові коефіцієнти, показники діло­вої активності та ін.

Існує кілька видів (методів) аналізу фінансового стану:

— трендовий (горизонтальний) аналіз, або вивчення ряду показників за окремий період, їхньої поведінки, тенденцій зрос­тання або спаду;

— структурний (вертикальний) аналіз, або визначення пи­томої ваги окремих показників у загальній величині;

— порівняльний аналіз — зіставлення показників із середньогалузевими, з показниками конкурентів, окремих ланок, з даними базисних періодів, з плановими;

— інтегральний аналіз, що грунтується на Дюпонівській мо­делі фінансового стану, — використання в аналізі окремих показ­ників для прийняття оперативних управлінських рішень.

Джерелами інформації для аналізу фінансового стану підпри­ємства є:

Ø нормативна та планова інформація;

Ø дані бухгалтерського, оперативного, статистичного об­ліку;

Ø форма № 1 „Баланс підприємства”;

Ø форма № 2 „Звіт про фінансові результати”;

Ø форма № 3 „Звіт про власний капітал”;

Ø форма № 4 „Звіт про рух грошових коштів”;

Ø оперативні матеріали фінансового відділу та інші дже­рела.

Баланс є найбільш інформативною формою для аналізу та оцінки фінансового стану підприємства. Сучасний баланс під­приємства відповідає багатьом інформаційним потребам ринко­вої економіки і побудований з урахуванням потреби міжнарод­них стандартів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 954 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...