Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст, завдання і джерела аналізу фінансових результатів підприємства



Фінансові результати діяльності під­приємства характеризуються приростом суми власного капіталу (чистих активів), основним джерелом якого є прибуток від операційної, інвестиційної, фінансової діяльності, а також отриманий унаслідок надзвичайних обставин.

Прибуток є основним джерелом фінансування витрат на вироб­ничий і соціальний розвиток підприємства, найвагомішим джере­лом формування державного бюджету. Тому створеного прибутку повинно бути достатньо не тільки для задоволення фінансових по­треб самого підприємства, а й для фінансування суспільних фондів споживання, розвитку науки, освіти, охорони здоров’я тощо. У збільшенні прибутку зацікавлені підприємство і держава.

Прибуток — це частина чистого доходу, який безпосередньо одержують підприємства після реалізації продукції як винагороду за вкладений капітал і ризик підприємницької діяльності. Кількісно він становить різницю між сукупними доходами і сукупними витра­тами звітного періоду. Обсяг прибутку, рівень рентабельності залежать від вироб­ничої, постачальницької, маркетингової, збутової, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства. Тому ці показники характеризують усі сто­рони господарювання.

Прибуток — це частина доходу, що залишається на підприємстві після відшкодування усіх витрат, пов’язаних з виробництвом, реалізацією продукції (робіт, послуг) та іншими видами діяльності.

Прибуток є найважливішим узагальнюючим показником оцінки ефективності функціонування кожного суб’єкта господарської діяльності, оскільки саме в прибутку відображаються результати всіх сторін діяльності: виробництво і реалізація, якість і асортимент, ефективність використання виробничих ресурсів і собівартість.

Прибуток характеризує ефективність господарювання підпри­ємства за всіма напрямами його діяльності: виробничої, збутової, постачальницької, фінансової та інвестиційної. Він становить основу економічного розвитку підприємства, відображає довго­строкову мету його діяльності.

Стабільний і стійкий рівень прибутку — це:

— основа удосконалення матеріально-технічної бази підприємства, забезпечення всіх форм інвестування;

— головне джерело зростання ринкової вартості підприємства;

— гарант виконання підприємством своїх зобов’язань;

— індикатор конкурентоспроможності та кредитоспроможності.

Мета аналізу фінансових результатів — визначити повноту та якість їх отримання, оцінку динаміки абсолютних і відносних по­казників, з’ясувати спрямованість, ступінь і частку впливу окремих факторів на зміну прибутку і рентабельності, виявити та оцінити можливі резерви їх зростання.

Основними завданнями аналізу фінансових результатів діяльності є:

— вивчення можливостей одержання прибутку відповідно до наявного ресурсного потенціалу підприємства і кон’юнктури ринку;

— систематичний контроль за процесом формування прибут­ку і зміною його динаміки;

— визначення та вимірювання впливу як зовнішніх, так і внутрішніх факторів на фінансові результати й оцінювання якості прибутку;

— аналіз і оцінка динаміки показників прибутку і рентабельності;

— аналіз виконання планових показників з прибутку;

— виявлення резервів збільшення суми прибутку і підвищен­ня рівня прибутковості бізнесу;

— оцінювання роботи підприємства з використання можливо­стей збільшення прибутку і рентабельності;

— аналіз розподілу і використання прибутку;

— вироблення рекомендацій з підвищення ефективності си­стеми керування прибутком.

Основними джерелами інформації в аналізі фінансових ре­зультатів прибутку є накладні на відвантаження продукції, дані аналітичного бухгалтерського обліку за рахунками результатів, фінансової звітності — форми № 1 „Баланс”, форми №2 „Звіт про фінансові результати”, форми № 3 „Звіт про рух грошових коштів”, форми № 4 „Звіт про власний капітал”, форми № 5 „Примітки до річної фінансової звітності”, дані статистичної звітності, „Звіт про випуск, реаліза­цію та обіг цінних паперів”, „Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт і послуг)”, „Звіт про фінансові результати і дебіторсь­ку та кредиторську заборгованість”, „Рентабельність окремих видів продукції”, дані внутрішньої управлінської звітності, дані бухгалтерського обліку, а також відповідні таблиці бізнес-плану підприємства.

Показники прибутковості є визначальними в оцінках ефектив­ності функціонування господарюючого суб’єкта за всіма видами діяльності: виробничою, комерційною, фінансовою та інвестицій­ною.

Враховуючи, що діяльність господарюючого суб’єкта може бу­ти не тільки прибутковою, а й збитковою, формуватися за дією факторів внутрішнього і зовнішнього економічного середовища, в обліку й аналізі дають загальну оцінку фінансових результатів, які характеризуються системою абсолютних і відносних показників.

Абсолютними показниками є суми прибутку (чи збитку) за структу­рою його утворення чи розподілу і використання (рис.). Віднос­ні показники фінансових результатів — значення рентабельності, які характеризують відносний (у процентах) ступінь прибутковості вкладеного капіталу в цілому і за його структурою, здійснених ви­трат чи отриманого доходу. Ці показники розраховують залежно від мети оцінки відносної прибутковості.

При аналізі фінансових результатів дослідження проводять у двох аспектах. У першому аспекті фінансовий результат оцінюють як ступінь досягнення кінцевої мети та визначення ефективності ви­робничо-фінансової діяльності. Тут пріоритетною є оцінка ступеня використання сприятливих можливостей та упущеної вигоди. Дру­гий аспект передбачає визначення пріоритетів вкладення капіталу за видами діяльності, за масштабами у стратегічному та тактичному вимірах, які дають максимальний приріст фінансового результату.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1871 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...