Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела інформації та основні завдання аналізу зовнішньоекономічної діяльності



Вивчення оперативної та фінансової звітності зарубіжних фірм-партнерів дозволяє виявляти тенденції їх розвитку, оцінювати економічні і фінансові можливості, а також науково-технічний рівень продукції, що виробляється, та її конкурентну здатність, Все це визначає умови контракту. Навіть якщо контрактні умови однакові, то все ж співробітництво з однією фірмою може бути більш вигідним, ніж з іншою. Крім того, аналіз показників діяльності зарубіжних фірм дає можливість виявити зацікавленість у встановленні ділових відносин з вітчизняними партнерами, оцінити їх платоспроможність і кредитоздатність.

Важливо визначити і ділове обличчя, престиж фірми, її надійність. Авторитет фірми, навіть малої, звичайно добре відомий у діловому світі.

Найбільш повну інформацію можна отримати про акціонерні товариства, оскільки згідно з законом вони щорічно публікують звіти про свою діяльність у періодичних виданнях або окремих брошурах. Фірми з іншою правовою формою непідпорядковані публічній звітності, але часто з метою реклами вони публікують результати своєї фінансово-господарської діяльності.

Річний звіт зарубіжної фірми включає такі основні розділи:

— виробництво і реалізація продукції за основними товарними групами (у тому числі — обсяг зарубіжних операцій);

— обсяг і основні напрямки капіталовкладень;

— науково-дослідна та екологічна діяльність;

— зміни в організаційній структурі;

— керівний склад;

— основні дочірні кампанії;

— фінансові показники діяльності.

Фінансова звітність, її структура і характер інформації, регламентується законом.

Фінансовий звіт — важлива і обов’язкова частина річного звіту. Основними фінансовими документами зарубіжних фірм є баланс і звіт про прибутки і збитки.

У річних звітах фірм, крім фінансових звітів, наводяться основні показники за ряд років та показники прибутковості.

Основні задачі зовнішньоекономічної діяльності будь-якого підприємства:

1) оцінка рівня і якості виконання підприємством зобов’язань за контрактами з іноземними партнерами;

2) характеристика динаміки (розвитку) ЗЕД підприємства за ряд років;

3) оцінка ефективності використання коштів, що задіяні у ЗЕД підприємства. Це найбільш складна і центральна задача аналізу, вона вимагає дослідження руху і обороту оборотних коштів, витрат на здійснення ЗЕД.

4) оцінка фінансових результатів ЗЕД.

5) характеристика фінансового стану, платоспроможності і рентабельності підприємства.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 527 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...