Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

НС. Оперативне управління за умов виникнення НС. Пункти управління в НС. Рятувальні і невідкладні роботи. Техніка, сили, угрупування



План

1 Порядок надання населенню інформації про наявність загрози або виникнення НС, правил

поведінки і способів дій в цих умовах.

2 Оперативне управління за умов виникнення НС, сутність та особливості.

3 Міські, заміські, запасні і пересувні пункти управління в НС.

4 Спеціально уповноважений керівник та штаб з ліквідації НС. Сили і засоби постійної

готовності.

5 Рятувальні і невідкладні роботи, мета і загальна характеристика. Техніка, що застосовується

при ліквідації наслідків НС.

6 Склад і завдання угруповування сил першого, другого резерву. Організація взаємодії сил при

проведенні аварійно-рятувальних робіт та основних видів забезпечення у зоні НС.

1 Головним елементом системи захисту населення і територій від НС є:

- інформація, в котрій повинні міститися відомості про НС, що прогнозується чи виникла, з ви-значенням її класифікації, меж поширення, наслідків, заходів реагування. Повинна надаватися через засоби масової інформації, центральні, місцеві органи виконавчої влади і виконавчі орга-ни рад;

- оповіщення населення про загрозу і виникнення НС у мирний, в особливий період та постійне інформуваня про наявну обстановку – одне з важливих завдань ЦЗ України. Ця система створю-ється завчасно в усіх ланках пунктів управління. Її основу утворюють автоматизована система централізованого оповіщення (державна і територіальна чи регіональна) мережі зв’язку та радіомовлення і спецзасоби.

Відповідальним за організацію оповіщення і постійне інформування населення є органи управління ЦЗ адміністративно-територіальної одиниці. Сигнали передаються каналами зв'язку, радіотрансляційними мережами, засобами телебачення. Одночасно з інформацією про НС пере-даються вказівки про порядок дій формувань ЦЗ і населення. Сигнали, подані вищим органом управління ЦЗ, мають дублюватися всіма підпорядкованими підсистемами. Дублювати сигнали на об’єктах, в населених пунктах можна за допомогою місцевого радіотрансляційного вузла, гудками підприємств, сирен транспорту, ударами в рейку, дзвони.

Оповіщення штабів сил ЦЗ і населення організує вищестоящий штаб.

Введені сигнали попередження населення у мирний і воєнний час.

Сигнал «Увага всім» повідомляє населення про НС в мирний час і на випадок загрози нападу противника у воєнний час. Подається органами ЦЗ за допомогою сирени і виробничих гудків. Почувши їх, необхідно включити радіо, телевізор і прослухати текст інформації про дії населення про дії населення після сигналу або отримати інформацію у людей, які знають про неї. Далі потрібно виконати всі вказівки тексту інформації сигналу.

В мирний час сигнали і варіанти оповіщення населення такі.

«Аварія на АЕС». Повідомляються місце, час, масштаби, інформація про радіаційну обстановку і дії населення. При загрозі радіоактивного забруднення слід провести герметизацію приміщень, заходи захисту від радіоактивних речовин сільськогосподарських тварин, кормів, урожаю, продуктів харчування і води. Прийняти йодні препарати. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу органів ЦЗ.

«Аварія на хімічно небезпечному об’єкті». Повідомляється місце, час, масштаби аварії, інформація про можливе хімічне зараження території, напрямок і швидкість можливого руху зараженого повітря, райони, яким загрожує небезпека. Дається інформація про поведінку насе-ення. Залежно від обставин: залишатися в закритих приміщеннях, на робочих місцях чи залиша-ти їх і, застосувавши засоби індивідуального захисту, вирушити на місця збору для евакуації або в захисні споруди. Далі діяти відповідно до вказівок штабу органів ЦЗ.

«Землетрус». Подається інформація про загрозу землетрусу або його початок. Населення попереджується про необхідність відключити газ, воду, електроенергію, повідомити сусідів про одержану інформацію; взяти необхідний одяг, документи, продукти харчування, вийти на вули-цю і розміститися на відкритій місцевості на безпечній відстані від потенційно небезпечного оточення.

«Затоплення». Повідомляється район, в якому очікується підйом рівня води. Початкові дії населення схожі, як і в попередньому випадку, зібратися у вказаному місці для евакуації. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу органів ЦЗ.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1986 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...