Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет та завдання курсу міжнародних економічних відносин



Могутній монополістичний капітал економічно розвинутих країн, проникаючи на територію менш розвинутих країн, закріп­лювався там, забезпечуюючи собі політико-економічне пануван­ня і все більше беручи участь в їх політичному і економічному житті.

Це призвело до завершення територіального поділу світу між великими країнами й утворення колоній.

Руйнування колоніальної системи світового господарства по­чалося після Першої світової війни і закінчилося в 60-х роках ХХ ст. в результаті чого світове господарство набуло сучасного вигляду і являє собою економічний організм побудований на вза­ємозв’язку і взаємозалежності всіх країн світу. Економічні відно­сини між країнами набули глобального характеру і стали міжна­родними.

Розширення і поглиблення економічних відносин між країна­ми, організаціями, фірмами сприяло у другій половині ХХ сто­ліття активній участі міжнародних економічних відносин у сис­темі світового господарства.

Базуючись на економіці держав та світовій економіці, міжна­родні економічні відносини залежать від них але вони є само­стійним явищем, формою існування і розвитку світового госпо­дарства, його внутрішнім механізмом.

Міжнародні економічні відносини є особливим різновидом суспільних відносин. З одного боку, вони — своєрідне вті­лення внутрішніх національних відносин, з іншого — якісно нова система з притаманними тільки їй рисами. Формуються вони під впливом зовнішньої політики країн світу, певною мірою регулюючись багатьма міжнародними нормами і цін­ностями, виробленими людством упродовж його історичного розвитку.

(2) Розглядаючи систему економічних наук, неважко прийти до висновку, що «Міжнародні економічні відносини» як наука, являють собою своєрідну і самобутню частину економічної те­орії, оскільки тут вивчаються економічні явища і процеси, тоб­то вивчаються економічні стосунки, що виникають на міжна­родному рівні з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання життєвих благ в умовах обмеженості та рідкіснос­ті ресурсів. Наука «МЕВ» визначає закономірності розвитку міжнародних явищ і процесів, які відбуваються у сфері еконо­міки. «МЕВ» — це фундаментальна наука і на основі її науко­вих результатів розвиваються більш конкретні науки, що ви­вчають окремі, напрямки здійснення міжнародних економіч­них стосунків.

(1) У предмет міжнародних економічних відносин входить ви­вчення двох найважливіших складових: власне міжнародні еко­номічні відносини і механізм їх реалізації.

Завдання курсу МЕВ — вивчати не економіку зарубіжних країн, а особливості їх економічних відносин, причому, не будь- які економічні відносини, а тільки ті, що найчастіше повторю­ються є типовими і характерними для поняття «відносин».

Завдання «МЕВ» як економічної системи — обслуговувати взаємодію національних економік, що входять у світове госпо­дарство, і тим самим забезпечувати його цілісність.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...