Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зв’язки



У каркасних будівлях для того, щоб забезпечити поздовжню жорсткість будівлі, слід об’єднати окремі збірні конструктивні елементи в єдину просторову структуру, для чого влаштовують систему вертикальних і горизонтальних зв’язків. Зв’язки виконують з прокатної стрижневої сталі – кутиків або швелерів та з’єднують: із залізобетонними конструкціями зварюванням із закладними деталями, з металевими конструкціями – переважно болтами. Кількість зв’язків між колонами і несучими конструкціями покриттів при реальному проектуванні приймають за результатами спеціальних розрахунків.

У курсових проектах вертикальні зв’язки між колонами рекомендується влаштовувати по всіх поздовжніх рядах колон у середньому кроці кожного температурного та осадочного відсіку. При кроці 6 м приймаються хрестоподібні зв’язки, при кроці 12 м – зв’язки портального окреслення.

У безкранових будівлях, як із залізобетонними, так і з металевими колонами, поздовжні зв’язки влаштовують між низом і верхом колон.

У будівлях з підкрановими балками із залізобетонними колонами зв’язки влаштовують тільки у підкрановій частині колон, а у будівлях з металевими колонами – у підкрановій та у надкрановій частинах колон. Окрім того, по верху колон у безкранових будівлях встановлюють стрижневі поздовжні металеві розпірки.

Вертикальні та горизонтальні зв’язки необхідно також встановлювати в покриттях між несучими конструкціями. У курсовому проекті зв’язки між несучими конструкціями покриттів рекомендується приймати:

при залізобетонних конструкціях покриттів вертикальні зв’язки влаштовують у крайніх кроках кожного температурного відсіку між верхніми і нижніми поясами несучих ферм у місцях спирання на колони, якщо їх висота на опорах більша, ніж 900 мм; горизонтальні зв’язки влаштовують по нижньому поясу ферм у крайніх кроках кожного температурного відсіку;

при металевих конструкціях покриттів вертикальні зв’язки влаштовують у крайніх кроках кожного температурного відсіку з кроком 6 м між верхніми і нижніми поясами ферм; горизонтальні зв’язки поділяють на поперечні та поздовжні: поперечні горизонтальні зв’язки влаштовують у рівні верхнього або нижнього поясів кроквяних ферм у крайніх кроках кожного температурного відсіку; поздовжні горизонтальні зв’язки влаштовують при наявності мостових кранів вантажопідйомністю 10 т і більше у площині нижніх поясів кроквяних ферм біля поздовжніх рядів несучих колон шириною, що дорівнює довжині опорної панелі нижнього пояса кроквяної ферми;

по надбудованих ліхтарях вертикальні та горизонтальні зв’язки влаштовують у крайніх кроках ліхтарів кожного температурного відсіку.

У разі наявності залізобетонних плит покриттів, горизонтальні зв’язки влаштовують по низу несучих сталевих ферм покриттів і ліхтарів.

Схеми розміщення зв’язків в каркасних будівлях показані на рис. 1.28.

На кресленнях курсового проекту, зв’язки зображують на планах: горизонтальні – суцільними основними лініями, а вертикальні – товстими штрих-пунктирними; на розрізах: вертикальні – суцільними основними лініями, а горизонтальні – товстими штрих-пунктирними.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 2015 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...