Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підкранові балки



Підкранові балки призначені для спирання рейок, по яких переміщуються мостові крани, окрім того вони беруть участь у забезпеченні просторової жорсткості каркасу будівлі. Підкранові балки сприймають вертикальні та горизонтальні, поздовжні та поперечні навантаження, що виникають при підійманні та опусканні вантажів і при гальмуванні кранів. Навантаження від мостових кранів мають динамічний характер, тому підкранові балки краще проектувати сталевими, а не залізобетонними.

Підкранові балки їх проектують за розрізною і нерозрізною схемами. Нерозрізні підкранові балки мають суттєво менші величини розрахункових згинаючих моментів, але їх монтаж більш трудомісткий і вони дуже чутливі до нерівномірного просідання опор, а тому їх застосування обмежене, особливо при проектуванні будівель на просідаючих ґрунтах. Спираються підкранові балки на консолі колон, до яких кріпляться анкерними болтами. Крок основних колон будівлі визначає розрахункову довжину підкранових балок, яка для уніфікованих конструкцій приймається 6,0 та 12,0 м.

На відстані 500 мм від поверхонь торцевих стін будівлі на підкранових балках встановлюються кінцеві упори, які страхують стіни від можливої аварії крану. Кінцевий упор складається з відрізку сталевого прокатного двотавру Ι 45 довжиною 1200 мм, до якого у верхній частині закріплений буфер з дерев’яного бруса 200х280х360 мм.

Марка підкранових балок для курсового проекту складається з абревіатури: ЗПБ – залізобетонна підкранова балка або МПБ – металева підкранова балка та цифр – довжини балки в метрах. Наприклад: ЗБП.6 – залізобетонна підкранова балка довжиною 6 м.

Залізобетонні підкранові балки використовують для каркасних промислових будівель з прогонами шириною до 24,0 м для мостових кранів вантажопідйомністю до 20 т включно. Залізобетонні підкранові балки проектують переважно розрізними та армують у нижній розтягнутій зоні попередньо напруженою арматурою.

При кроці колон 6,0 м залізобетонні підкранові балки мають тавровий переріз, висота якого дорівнює 800 мм для колон Н = 8,4 м та 1000 мм – для колон більшої висоти (рис. 1.21, а). Для кроку колон 12,0 м підкранові балки мають двотавровий переріз і висоту 1400 мм (рис. 1.21, б).

На опорах ширину підкранових балок збільшують для розміщення додаткової арматури. Залізобетонні підкранові балки мають недостатню поперечну горизонтальну жорсткість, тому для сприймання гальмівних навантажень їх підсилюють металевими горизонтальними фермами.

Сталеві підкранові балки мають двотавровий переріз. Вони складаються з верхнього та нижнього горизонтальних поясів і вертикальної стінки, підсиленої ребрами жорсткості та опорними листами. Виготовляють їх у заводських умовах із листів сталі, з’єднаних за допомогою електрозварювання. Висота сталевих підкранових балок приймається: 800 мм для кроку несучих колон 6,0 і 1000 мм – для кроку колон 12,0 м (рис. 1.22).

Спирання металевих підкранових балок на залізобетонні колони здійснюється на консолі залізобетонних колон через сталеві підставки висотою 200 мм – для колон з кроком 6,0 і 400 мм – для колон з кроком 12,0 м (рис. 1.22, в).





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 5310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...