Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні вимоги і порядок виконання проекту



Методичні вказівки призначені для виконання курсового проекту з дисципліни «Архітектура будівель і споруд» студентами, які навчаються за напрямом підготовки 6.060101 «Будівництво» на будівельному факультеті за спеціальністю ПЦБ денної та заочної форм навчання. Розглядаються об’ємно-планувальні та конструктивні рішення одноповерхової виробничої будівлі з технологічним процесом, який суттєво не впливає суттєво на архітектурно-конструктивне рішення, з прибудованим багатоповерховим адміністративно-побутовим корпусом.

Одноповерхові промислові будівлі каркасної конструктивної системи, монтують із збірних залізобетонних і металевих конструктивних елементів. У таких будівлях можна розміщувати важке технологічне обладнання для різних виробничих процесів, а тому їх широко використовують у різних галузях промисловості: машинобудуванні, металообробці, легкій, харчовій, деревообробній, будівельній індустрії, поліграфії, переробці відходів, для влаштування складів тощо.

На сьогодні в Україні у досить великих обсягах ведеться одноповерхове промислове будівництво, суттєвим недоліком якого є потреба великих земельних ділянок. Більшість нових одноповерхових виробничих будівель споруджується з металевим каркасом, але у минулі роки побудована велика кількість промислових будівель зі збірних уніфікованих залізобетонних конструкцій, які необхідно експлуатувати, ремонтувати, модернізувати або реконструювати. Тому в навчальному процесі є доцільним виконувати курсовий проект промислової будівлі каркасної конструктивної системи з використанням як металевих, так і збірних залізобетонних конструкцій.

Багатоповерхові виробничі будівлі займають меншу площу забудови. Їх будівництво ведеться з металевих, залізобетонних збірних або монолітних конструкцій. Будівлі для адміністративно-побутових приміщень промислових підприємств майже завжди будують багатоповерховими зі збірних залізобетонних конструкцій за типовими серіями.

Мета виконання проекту – закріпити та поглибити знання, отримані студентами під час вивчення відповідної частини курсу дисципліни, навчитися користуватися технічною та нормативною літературою, розвинути творче інженерне мислення, отримати навички графічного зображення будівель та їх конструкцій, виконувати будівельні креслення з врахуванням діючих в Україні вимог, нормативів і правил будівельного проектування [12, 13].

Об’ємно-планувальне та конструктивне рішення запроектованої студентом промислової будівлі має відповідати виданому завданню, вимогам відповідних Державних будівельних норм, правилам графічного оформлення будівельних креслень та складання пояснювальної записки. Однак, треба розуміти, що при реальному проектуванні розв’язуються набагато складніші задачі, що іноді обумовлює інші правила виконання та оформлення архітектурно-будівельних креслень, порівняно з навчальним студентським проектом.

У завданнях на виконання курсових проектів зазначається: місце будівництва, геологічні умови, кількість і розташування прогонів, їх розміри та висоти, крок основних колон, наявність підйомно-транспортного обладнання, матеріали конструкцій, а також галузь промисловості та кількість працюючих на підприємстві.

Виконувати курсовий проект треба поетапно, відразу після одержання завдання у такій послідовності:

Перший етап. Вивчення завдання, підбір і вивчення необхідної науково-технічної, нормативної та навчально-методичної літератури, а також ознайомлення з проектними рішеннями аналогічних будівель.

Другий етап. Визначення об’ємно-планувального і конструктивного рішення виробничої та адміністративно-побутової будівель, розрахунок адміністративно-побутових приміщень, розробка ескізних креслень та узгодження їх з керівником проектування.

Третій етап. Розробка на аркушах креслярського паперу в тонких лініях на основі затверджених ескізів усіх необхідних креслень і вузлів виробничої та адміністративно-побутової будівель.

Четвертий етап. Графічне оформлення проекту, наведення олівцем основних ліній, виконання надписів, нанесення необхідних розмірів і позначок, відмивка фасаду.

П’ятий етап. Складання пояснювальної записки.

Графічна частина проекту виконується не менше, ніж на чотирьох аркушах формату А2. Кожен аркуш креслень повинен мати рамку і штамп стандартний або скорочений:

  Прізвище Підпис Дата КП-3 Промислова будівля   Стадія   Аркуш   Аркушів
Розробив ................. ......... ........ (призначення будівлі і місце будівництва) НП ........... ...........
Консультував ................. ......... ........ (назви креслень) КНУБіА (№ групи)

Пояснювальна записка повинна бути написана від руки, з одного боку аркушів паперу формату А4, на 10...15 сторінках.

Роботу над проектом слід розпочинати з розробки та узгодження з керівником проектування ескізів креслень. Ескізні розробки дозволяється виконувати на будь-яких форматах паперу в заданому масштабі, їх необхідно підписати, зброшурувати і здати разом з проектом.

Креслення проекту виконується відповідно до вимог державних стандартів на виконання робочих креслень, будівельні матеріали в розрізах зображувати відповідно до діючих стандартів умовних позначень [2]. Усі надписи наносять стандартним шрифтом, застосування трафаретів не допускається. Креслення на аркушах розміщують рівномірно, без перевантаження графічним матеріалом і без наявності незаповнених місць. Відстань між окремими кресленнями на аркушах приймають 40...50 мм.

Усі розміри на кресленнях вказують у міліметрах. Пояснювальні надписи необхідно писати чітко, українською мовою, креслярськими шрифтами типу А або Б, із висотою літер – 2,5; 3,5; 5,0 мм [16].

У визначений термін студент повинен захистити проект перед комісією, яка складається з викладачів кафедри. Під час захисту студент відповідає на запитання, що стосуються архітектурно-конструктивного рішення будівель.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 706 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...