Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки - необхідна умова сталого



Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки - необхідна умова сталого економічного і соціального розвитку сучасної України як суверенної держави.

Вивчення рекреаційного права України – важлива складова частина еколого-правової освіти студентів вищих навчальних закладів. Історично взаємовідносини суспільства і природи розвивались в міру накопичення знань і досвіду від пасивної охорони природних об'єктів до раціонального природокористування, яке включає охорону та відновлення природних ресурсів і інші заходи. Природні рекреаційні ресурси є незамінною умовою і матеріальною базою розвитку рекреаційного природокористування, а їх охорона від забруднення і руйнування - найважливіше завдання суспільства. Охорона природи важлива не тільки в економічному відношенні, але і як засіб захисту здоров'я людини. Ступінь задоволення рекреаційних потреб залежить від якості оточуючого середовища в тому чи іншому регіоні. Потреба у вивченні рекреаційного права зумовлюється багатьма обставинами. По-перше, особливий інтерес у вивченні рекреаційних відносин викликає підхід до них як до виду господарських відносин, тобто, що складаються між суб'єктами господарської діяльності в процесі виробництва, продажу й надання послуг (рекреаційної діяльності). Це об'єднані загальною метою й спрямованістю санаторно-курортна, туристична, фізкультурно-оздоровча, культурно-дозвільна діяльність.

Рекреаційна діяльність становить предмет рекреаційного права як підгалузі господарського права. У сферу дії рекреаційного права попадає широке коло суспільних відносин, викликаних ринковими умовами розвитку рекреації, фактично не досліджуваних іншими галузями права. Його ціль - установлення для всіх суб'єктів рекреаційної діяльності рівних умов господарювання, реалізація державної політики про пріоритетність розвитку цієї галузі економіки, забезпечення ефективності виробництва й надання рекреаційних послуг, підвищення рівня культури, духовності суспільства.

По-друге, рекреаційне право взаємодіє з адміністративним, господарським, конституційним, фінансовим та іншими галузями права, а тому його вивчення дозволяє вдосконалити теоретичні знання та практичні навички щодо застосування відповідних норм і в цілому поглибити знання про право завдяки ознайомленню з особливостями його застосування у сфері взаємодії людини та природи.

Методичні матеріали складені відповідно до навчальної програми курсу рекреаційне право і направлені на формування у студентів нового мислення, подань і установок, основу яких становлять загальнолюдські цінності, головна з яких духовне й фізичне здоров'я людини. Посібник допоможе ознайомитися зі змістом тематичного плану, робочої програми за темами курсу, з планами практичних та самостійних занять, списком літературних джерел, зорієнтуватися у значному обсязі нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері взаємодії людини та природи. До кожної теми практичних занять чи самостійної роботи надаються питання для самоконтролю, пропонуються теми для написання рефератів, а також список літературних та нормативно-правових джерел. Методичні матеріали викладаються на основі оновленого екологічного законодавства і практики його застосування.






Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 271 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...