Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика . . . . . . . . . . . Породи свиней



1.2.1. Загальна характеристика пород (2 с.)

Необхідно заповнити таблицю характиристики породи (відповідно виданого завдання).

1.2.2. Ефективність використання базової породи свиней у схрещування і гібридизації (2….3 с.)

На основі літературних джерел обґрунтувати ефективність використання свиней базової породи у системах схрещування та гібридизації, а також вказати варіанти найбільш ефективних поєднань. Виходячи із цього, необхідно рекомендувати конкретний варіант поєднання з участю заданої породи для впровадження у свинарському підприємстві, що проектується.

2. ТЕХНОЛОГІЯ ПОТОКОВОГО ВИРОБНИЦТВО СВИНИНИ (1 с.)

Охарактеризувати основні принципи роботи спеціалізованого свинарського підприємства з ритмічним виробництвом свинини протягом року.

2.1. Основні параметри роботи підприємства (3 с.)

На основі проектного завдання розрахувати поголів’я свиней на комплексі (спецгоспі), обчислити загальне поголів’я ♀ і показники інтенсивності їх використання, визначити крок ритму виробництва і розміри технологічних груп свиней на виробничих дільницях.

2.2. Дільниця холостих і поросних свиноматок (4....5 с.)

У цьому підрозділі необхідно розкрити технологію відтворення стада свиней у господарстві. Необхідно вказати, які тварини входять до буферної групи. Потрібно розрахувати кількість технологічних груп умовно та явно поросних ♀ і визначити параметри діяльності даної дільниці.

Розробляючи технологічний процес, необхідно послідовно висвітлити систему і спосіб утримання холостих, умовно та явно поросних ♀ у цьому господарстві, норму площі станка та фронту годівлі (для відповідної групи) у розрахунку на 1 голову, оптимальні параметри мікроклімату. Необхідно конкретно розкрити особливості годівлі холостих ♀ у перші дні після відлучення поросят, та під час підготовки до запліднення; поросних ♀ у перші 84 та останні 30 днів поросності.

Потрібно зазначити, яким конкретно методом буде проводитися стимуляція і синхронізація статевої охоти у ♀ даного спеціалізованого господарства, яким методом встановлюватиметься охота і в якому режимі. Необхідно вказати який із способів штучного осіменіння планується використовувати на свинарському підприємстві, яка кратність і техніка його проведення.

Потрібно зазначити період і метод діагностики поросності ♀. Слід описати за скільки днів до опоросу і за як будуть готовити маток до переведення у свинарник-маточник на опорос. У відповідності із розрахунками, необхідно описати спосіб утримання кнурів, подати норму площі й фронту годівлі, а також оптимальні параметри мікроклімату.

Обов’язково вказати:

ü форми зоотехнічного обліку і звітності даної дільниці;

ü наукові розробки, які рекомендуєте впровадити на даній дільниці.

2.3. Дільниця підсисних свиноматок (5....6 с..)

Розробку технологічного процесу на дільниці підсисних ♀ необхідно розпочати з опису підготовки свинарників-маточників до переведення тварин, коротко обґрунтувати обраний тип станків для утримання підсисних ♀. Потрібно послідовно описати технологічні операції з підготовку глибокопоросних ♀ до опоросу й розкрити особливості їх годівлі у цей період. Якщо у спеціалізованому господарстві передбачається використання синхронізації опоросів, то необхідно вказати який конкретно для цього буде застосовуватися метод і стисло розкрити техніку його проведення.

Слід описати послідовність робочих операцій прийняття опоросу, розкрити особливості санітарної обробки новонароджених поросят і формування гнізда.

Далі необхідно розкрити питання годівлі ♀ у перші дні після опоросу і протягом лактації. Потрібно вказати оптимальні параметри мікроклімату для поросят-сисунів різного віку і підсисних свиноматок, конкретно зазначивши способи і засоби обігріву, що будуть застосовуватися у маточнику даного господарства.

Залежно від терміну відлучення, необхідно розкрити особливості організації годівлі поросят-сисунів, а саме - з якого віку їх починають привчати до поїдання кормів, і які корми при цьому використовують (спеціальні комбікорми, підсмажене зерно, каші, кормосуміші власного виробництва, незбиране молоко, знежирене молоко, зелена маса.....). Потрібно вказати техніку годівлі поросят-сисунів, рекомендувати вік проведення кастрації ♂ і метод нумерації молодняку.

Обов’язково вказати:

ü форми зоотехнічного обліку і звітності даної дільниці;

ü наукові розробки, які рекомендуєте впровадити на даній дільниці.

Необхідно описати підготовку ♀ і поросят до відлучення і техніку його проведення. Якщо в проектному завданні передбачено використання технології вирощування, згідно з якою поросята після відлучення від ♀ залишаються на цій дільниці ще на деякий час, то потрібно розкрити особливості годівлі й утримання відлучених поросят у цей період. Необхідно рекомендувати зоотехнічні прийоми й заходи, що сприяють зменшенню стресу поросят після відлучення.

У разі переведення молодняку на дільницю дорощування одразу після відлучення – зазначені вище питання годівлі й утримання розкриваються у наступному підрозділі.

2.4. Дільниця дорощування молодняка (3....4с.)

У цьому підрозділі, перш за все, необхідно вказати мету роботи вказаної дільниці господарства, а потім описати технологічні процеси дорощування молодняку свиней.

В основу розробки технологічних процесів на дільниці дорощування покладені наступні параметри:

ü віку відлучення поросят,

ü тривалості їх перебування у станках для підсисних ♂ після відлучення,

ü системи утримання відлучених підсвинків,

ü інтенсивності росту молодняку та ін.

Необхідно вказати в якому віці та з якою живою масою відлучені поросята надходять на дільницю.

Описати, як відбувається формування груп молодняку в окремих станках секції, вказати норму площі й фронту годівлі, параметри мікроклімату, годівлю поросят (з урахуванням типу годівлі, кратності годівлі, підготовки кормів до згодовування).

Необхідно розкрити особливості дорощування молодняку, що відстають у рості й розвитку.

Обов’язково вказати:

ü форми зоотехнічного обліку і звітності даної дільниці;

ü наукові розробки, які рекомендуєте впровадити на даній дільниці.

2.5. Дільниця відгодівлі свиней (3....4 с.)

Заключний етап процесу виробництва свинини є відгодівля свиней. Розпочинаючи цей підрозділ, необхідно вказати вік і середню живу масу молодняку на час надходження на дільницю відгодівлі.

Слід описати особливості формування груп відгодівельних свиней, обґрунтувати чисельність тварин в окремих станках секції, встановити площу станку, фронт годівлі на одну тварину і потребу в станках одного сектора; параметри мікроклімату. На основі літературних джерел (не менше п’яти) необхідно обґрунтувати ефективність застосування визначеного індивідуальним завданням типу годівлі, що буде використовуватися на комплексі, відзначити вплив корму на якість свинини.

Виходячи із ринкового попиту на свинину різних категорій, живої маси в кінці відгодівлі та напрямку продуктивності заданої породи необхідно запропонувати один із видів відгодівлі: м’ясний, беконний або до жирних кондицій. При цьому потрібно розкрити технологію годівлі свиней – особливості підготовки кормів до згодовування, техніку годівлі молодняку.

Обов’язково вказати:

ü форми зоотехнічного обліку і звітності даної дільниці;

ü наукові розробки, які рекомендуєте впровадити на даній дільниці.

2.6. Технологія вирощування ремонтного молодняку свиней (2...3 с.)

Вирощування ремонтного молодняку є одним із складових елементів роботи на свинарському підприємстві. Необхідно вказати джерела поповнення основного стада свиней комплексу (ремонт власним молодняком або закупленим племінним), порідність ремонтних кнурців та свинок. Якщо в господарстві практикується ремонт стада власним молодняком, то слід описати в якому віці буде проводитися відбір поросят, які вимоги встановлюються до живої маси (відповідно віку) та екстер’єру.

У разі закупівлі молодняку потрібно вказати середню живу масу та вік племінних підсвинків на час покупки, а також відзначити основні вимоги до молодняку свиней, що надходить в господарство.

Виходячи з щорічного вибракування поголів’я основного стада свиноматок та кнурів на комплексі, необхідно розрахувати потребу в ремонтному молодняку. Потрібно розкрити особливості вирощування ремонтних підсвинків, вказати:

- середньодобові прирости вирощування;

- живу масу та вік свинок на час першого осіменіння;

- методи стимуляції та синхронізації охоти;

- описати підготовку ♀ до запліднення;

- відзначити норми площі та фронту годівлі;

- оптимальні параметри мікроклімату у приміщенні для вирощування ремонтного молодняку.

Обов’язково вказати:

ü форми зоотехнічного обліку і звітності даної дільниці;

ü наукові розробки, які рекомендуєте впровадити на даній дільниці.

3. Забезпеченість виробничими приміщеннями і кормами (2 с.)

Згідно номенклатури будівель і споруд спеціалізованих свинарських господарств, необхідно визначити потребу в приміщеннях на кожній дільниці, виходячи з кількості технологічних груп та їх розміру, тривалості утримання однієї групи у секції, санітарного періоду, кількості секцій у приміщенні. На основі розрахунків заповнюється таблиця (додаток Б).

При визначенні річної потреби свиней в окремих групах кормів необхідно враховувати визначений індивідуальним завданням тип годівлі. Добову потребу в кормових одиницях приймають за 100 %, виходячи із цього визначають частку концентрованих, соковитих, грубих кормів, кормів тваринного походження та інших з урахуванням періоду року. Першим етапом проводять розрахунки кожного виду корму на одну голову, а потім на усе поголів’я на рік.

Сумуючи потребу в кормових одиницях, визначають загальну річну потребу в певному кормі на усе поголів’я. Розрахунок потреби в кормах подається у вигляді таблиці (додаток Е).

4. Економічна оцінка технології виробництва свинини (3 с.)

Провести розрахунки економічної ефективності розробленого технологічного проекту. Заповнити таблиці економічної ефективності.

Визначити:

– рентабельність,

- собівартість,

- точку беззбитковості,

- термін окупності інвестицій.

5. Ветеринарно - санітарні заходи на свинарському підприємстві (2 с.)

У цьому розділі необхідно конкретно описати ветеринарно-санітарне забезпечення комплексу. Потрібно зазначити термін проведення і метод дезинфекції приміщень усіх дільниць, вказати заходи дезинсекції та дератизації.

Залежно від того, який тип годівлі свиней застосовується у спеціалізованому господарстві, необхідно відзначити особливості організації санітарно-ветеринарних заходів.

Коротко описати методи профілактики незаразних хвороб свиней.

Висновки (1 стор.)

Необхідно проаналізувати стан ведення галузі свинарства в умовному господарстві та розкрити шляхи підвищення продуктивності свиней.


РОЗДІЛ 3

Розрахунок основних технологічних параметрів





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 643 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...