Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та структура системи законодавства



На відміну від системи права, що характеризує, передусім, зміст права, система законодавства відображає властивість специфіки форми права.

Система законодавства — це всі впорядковані нормативно-правові акти певної держави.

У юридичній науці поняття "система законодавства" розглядається в широкому та вузькому значеннях. Так, у широкому значенні система законодавства — це система всіх виданих і впорядкованих державними органами нормативно-правових актів (законів та підзаконних нормативно-правових актів). У вузькому значенні система законодавства — це система всіх прийнятих і впорядкованих парламентом нормативно-правових актів.

Структура системи законодавства — це її внутрішня організація, котра проявляється в їх єдності, об'єктивності, визначеності, а також у розподілі законів і підзаконних нормативно-правових актів за галузями. Система законодавства має декілька критеріїв побудови.

За юридичною силою нормативно-правових актів формується ієрархічна побудова системи законодавства. У такій ієрархії найвищу юридичну силу має Конституція України. Далі йдуть конституційні, ординарні та звичайні закони та підзаконні нормативно-правові акти. Юридична сила підзаконних нормативно-правових актів визначається статусом суб'єктів, які їх видають. Відповідно, найвищу юридичну силу серед підзаконних нормативно-правових актів мають акти глави держави — Президента України. За ними йдуть акти Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади тощо.

За галузевим принципом нормативно-правові акти розділяються відповідно до предмета правового регулювання. Тож існує адміністративне, конституційне, цивільне, трудове, екологічне, кримінальне законодавство тощо. Існування комплексних галузей права зумовлює існування комплексних галузей законодавства — законів і підзаконних нормативно-правових актів комплексного характеру.

Структура системи законодавства —це його внутрішня побудова, що зумовлена системою права та характеризує внутрішнє об'єднання нормативно-правових актів (законів і підзаконних нормативно-правових актів), а також їх розподіл за інститутами та галузями.

Структура системи законодавства має такі різновиди:

галузева (горизонтальна) — передбачає розподіл нормативно-правових актів за предметом правового регулювання;

— с убординаційна (ієрархічна) — розподіл нормативно-правових актів залежно від юридичної сили (Конституція України та конституційні закони; закони України; постанови Верховної Ради України; укази Президента України; постанови Кабінету Міністрів України та ін.).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...