Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стартовий модуль



ВСТУП

Викладання дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» за кредитно-модульною системою зумовлює докорінні зміни методики і прийомів.

По-перше, українська мова стає не одним з теоретичних предметів, які треба знати, аби скласти відповідний іспит, а є найважливішою допоміжною дисципліною, здатною здійснювати функцію управління за сучасних умов, де правильне і психологічно виважене спілкування має велике значення.

По-друге, основною складовою навчального процесу стає формування вмінь. Знання при цьому спрямовані на практику усного і писемного спілкування в реальних ситуаціях. На кінцевому етапі саме вміння підлягають контролю (як правило, у вигляді тестів і комплексних завдань), бо вони є базою для подальшого набуття відповідних навичок у процесі професійної діяльності.

По-третє, студент перетворюється з пасивного слухача в активного учасника процесу самостійного набуття знань під керівництвом викладача. Він сам обирає шляхи свого професійного і творчого удосконалення, складає індивідуальний навчальний план, контролює результати його виконання.

Такий підхід цілком вписується в концепцію європейського розвитку напрямів сучасної освіти – Болонську декларацію, яка значною мірою зумовлюється процесами глобалізації та потребами формування позитивних умов для індивідуального розвитку людини, її соціалізації й самореалізації.

Дисципліна «Українська мова (за професійним спрямуванням)» введена в програму вищих навчальних закладів України з метою підвищення рівня культури усного і писемного мовлення майбутніх фахівців.

Мета вивчення дисципліни – забезпечити належний рівень знань з української мови, яка є необхідним засобом оволодіння фаховими дисциплінами. Знання курсу дають можливість не тільки покращити мовну грамотність, а й піднести загальний культурний рівень, зокрема у професійній і науковій сфері.

Значення дисципліни полягає в тому, що вона надає такі знання й розвиває такі мовні і мовленнєві вміння та навички, які допомагають забезпечити професіоналізм основної трудової діяльності на рівні сучасних вимог, визначених Конституцією України, Законом «Про мови в Українській РСР», Законом України «Про державну службу», іншими нормативно-правовими документами.

Предмет курсу – усна і писемна форми професійного спілкування в межах ділового й наукового стилів.

Основні завдання дисципліни:

систематизувати знання з української мови взагалі і професійного спрямування, зокрема; сформувати вміння щодо написання, складання та перекладу професійних текстів; сформувати навички мовного оформлення ділових паперів; забезпечити оволодіння нормами сучасної української орфоепії, орфографії, граматики, лексики, стилістики й правилами мовного етикету в межах професійного спілкування на рівні знань і вмінь; збагатити запас загальновживаної і професійної лексики.

Основними організаційними формами вивчення дисципліни, пов’язаними з мовною підготовкою майбутніх фахівців, є лекції (2 год.), практичні заняття (34 год.), самостійна робота (103 год.), індивідуальні заняття (5 год.) та контролюючі заходи: колоквіум, тестові самоконтролі, поточні тестові контролі, ситуативні комплексні завдання, іспит.

Основним засобом засвоєння навчального матеріалу є самостійна робота. Проміжні результати одержаних під час самостійної роботи знань студент може контролювати шляхом відповідей на питання для самоконтролю й тестового самоконтролю.

Практичні заняття покликані перевести знання в площину вмінь і проконтролювати ці вміння такими засобами: колоквіумом, тестовим контролем та підсумковими комплексними завданнями ситуативного характеру.

Остаточним видом контролю знань і вмінь є підсумкове тестування, що містить питання майже всіх розглянутих тем, і ситуативні комплексні завдання, які потребують від студентів творчого підходу до вирішення конкретних мовних питань у форматі професійного спрямування.

Іспит є підсумковою формою контролю засвоєння знань і формування вмінь, передбачених робочою навчальною програмою та індивідуальним планом вивчення дисципліни. Його результат у переважній більшості має бути інтегрованим і складатися з оцінок, одержаних при проведенні модульних контролів на практичних заняттях.

Насамкінець студент повинен знати загальну теорію походження й функціонування мови; специфіку походження й функціонування української мови як національної; особливості усної і писемної форм мовлення; місце й роль ділового і наукового стилів у системі професійного спілкування; вимоги до мови ділових паперів; особливості фонетичної, графічної, граматичної і лексичної систем української мови; орфоепічні й орфографічні норми сучасної літературної мови; засоби мовного етикету і правила оформлення усної та писемної форм ділового мовлення.

Студент повинен вміти: самостійно складати, перекладати й редагувати тексти професійного та ділового спрямування; ефективно користуватися мовними стилістичними й етичними нормами усної форми ділового мовлення в межах професійної діяльності.


НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

СТАРТОВИЙ МОДУЛЬ

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МОВИ І ПРОФЕСІЙНЕ СПІЛКУВАННЯ

Розділ 1. Українська мова у професійному спілкуванні

Тема 1. Українська мова – національна мова українського народу

Мова і мовлення. Поняття національної і літературної мови. Основні теорії походження мови. Соціальні функції мови. Походження й функціонування української національної мови. Національна мова й мовна політика. Предмет, мета та завдання вивчення дисципліни.

Тема 2. Усна і писемна форми мовлення. Функціональні стилі української літературної мови

Характеристика усної і писемної форм мовлення. Функціональні стилі української літературної мови: науковий, офіційно-діловий, публіцистичний, художній, розмовний.

Тема 3. Документ – основний вид ділового спілкування

Поняття про документ. Реквізити як основні елементи документа. Логічні елементи тексту документа. Класифікація документів. Вимоги до оформлення документів. Вимоги до мови документів.

Розділ 2. Особливості української мовної системи і професійне спілкування

Тема 4. Фонетичні, графічні та лексичні особливості української мовної системи

Особливості української фонетики. Графічні особливості. Специфіка м’якої, твердої і роздільної вимови. Уживання м’якого знака й апострофа. Лексичні особливості.

Тема 5. Труднощі, пов’язані з уживанням деяких граматичних форм у практиці професійного спілкування

Уживання прийменникових конструкцій у професійному мовленні. Закінчення іменників чоловічого роду ІІ відміни в родовому відмінку однини. Закінчення давального відмінка іменників. Граматична синонімія в словосполученнях.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1028 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...