Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Для визначення молярної маси еквівалента карбонату кальцію використовують реакцію взаємодії його з соляною кислотою



Для визначення молярної маси еквівалента карбонату кальцію використовують реакцію взаємодії його з соляною кислотою

Вуглекислий газ, що утворюється при цьому збирають і вимірюють його об’єм.

З цією метою в роботі використовується прилад для визначення об’єму газу (рис. 2).


Рис. 2 Прилад для визначення молярної маси еквівалента

1 - Колба Вюрца; 2 - краплинна лійка, 3 – хімічна лійка, 4 – бюретка

Помістити наважку мармуру в колбу Вюрца 1, закрити колбу пробкою з краплинною лійкою 2 і перевірити на герметичність. Для цього відкрити кран краплинної лійки і підняти хімічну лійку 3 з водою на деяку висоту. Закрити кран краплинної лійки, укріпити хімічну лійку 3 в штативі і слідкувати за рівнем рідини. Якщо прилад герметичний, то в перший момент при опусканні лійки рівень води в бюретці 4 трохи знизиться, а потім залишиться постійним.

Якщо рівень води в бюретці буде безперервно знижуватися, то прилад не герметичний. Необхідно усунути причини, що викликають негерметичність.

Якщо прилад герметичний, то треба ще раз відкрити кран краплинної лійки і пересуваючи хімічну лійку вгору, установити рівень води в бюретці на нульовій позначці або трохи нижче. Після цього закрити кран краплинної лійки і опустити хімічну лійку.

Відмірявши циліндром 10 мл розведеної соляної кислоти, помістити її в краплинну лійку і далі вилити кислоту в колбу Вюрца, де знаходиться мармур. Кран краплинної лійки перекрити в ту мить, коли в ній ще є декілька крапель кислоти, щоб не з’єднати колбу Вюрца з зовнішньою атмосферою. Під тиском газу, що утворився в результаті хімічної реакції, рідина з бюретки переходить у лійку. Після закінчення реакції і охолодження колби до кімнатної температури привести рідину в бюретці і лійці до одного рівня, тобто створити в бюретці тиск, що дорівнює атмосферному. Для цього лійку опустити вниз, записати новий рівень рідини в бюретці і показання термометра та барометра під час досліду.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...