Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вказівки. При виконанні даної роботи необхідно знати, що швидкість хімічної реакції визначається зміною концентрацій речовин



При виконанні даної роботи необхідно знати, що швидкість хімічної реакції визначається зміною концентрацій речовин, які вступають в реакцію або утворюються в результаті реакції, за одиницю часу в одиниці об’єму для гомогенних реакцій або на одиниці поверхні поділу фаз в гетерогенних реакціях. Знайдена таким чином швидкість є середньою швидкістю реакції за певний проміжок часу:

,

де и - концентрації будь-якої з речовин у моменти часу .

Необхідно пам’ятати, що швидкість хімічних реакцій залежить від природи взаємодіючих речовин і від умов проведення реакцій, насамперед від концентрації реагуючих речовин і температури.

Залежність швидкості хімічної реакції від концентрації реагуючих речовин виражається законом дії мас: швидкість хімічної реакції за сталої температури прямо пропорційна добутку концентрацій реагуючих речовин у степенях, що дорівнюють стехіометричним коефіцієнтам.

У загальному вигляді для реакції

аА + вВ +... →...

закон дії мас має вигляд:

де і - концентрації взаємодіючих речовин;

- константа швидкості, що залежить від природи взаємодіючих речовин, температури, каталізатора, але не залежить від концентрації речовин.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...